ŽINDANČIOS MOTINOS VAISTAI

  • Posted on balandžio 21, 2010 at 3:50 pm


Medicinos mokslas įrodė ir gydytojų praktika patvirtina, jog motinos pienas – pačios gamtos sukurtas ir milijonus metų tobulintas – yra geriausias maistas kūdikiui ir net saugo jį nuo daugelio ligų. Teikdamas saugumo jausmą, žindymas svarbus vaiko psichinei brandai bei santykių su motina ir visoje šeimoje harmonijai. Žindančios moters sveikata irgi laimi. Deja, kaip ir kiti žmonės, žindančios motinos kartais suserga, prireikia vaistų… Ką tada daryti? Ar galima žindyti geriant vaistus?

Nereceptiniai vaistai nepavojingi

Laimei dauguma nereceptinių vaistų žindomiems kūdikiams reikšmingo pavojaus nesukelia. Tačiau nenustatinėkite diagnozės ir neskirkite gydymo sau pati. Tai geriau padarys profesionalas – gydytojas. Bet jeigu karščiuojate ar kenčiate skausmą, jau laukdama pagalbos galite išgerti vaistų nuo temperatūros ar skausmo. Acetaminofenas (paracetamolis) ir ibuprofenas žindomam kūdikiui nepakenks, nes į motinos pieną patenka tik labai maža motinos išgertų šių vaistų dalis. Be to, jie nėra toksiški ir tinka net naujagimių gydymui. Taip pat saugus yra ir aspirinas (acetilsalicilo rūgštis), jeigu vartojamas ne ilgai, o tik vieną kitą kartą.

Kosulį raminantys ir atsikosėti padedantys vaistai su ambroksoliu ir ecetilcisteinu, dusulį lengvinantis salbutamolis ir kiti vaistai nuo bronchų astmos jokio pavojaus žindomam kūdikiui nekelia.

Antibiotiką galima pasirinkti

Gydytojui būtinai pasakykite, jog esate kūdikį maitinanti motina ir žindymą norite tęsti. Jis parinks tokius vaistus, kurie nepakenktų kūdikiui. Jeigu prireiktų antibiotikų, tai galima rinktis, pavyzdžiui, iš tų, kuriais būna gydomi ir susirgę vaikai. Natūralių ir sintetinių penicilinų, gentamicino, daugumos cefalosporinų, eritromicino ir azitromicino mažiau kaip 1 procentas nuo motinai paskirtos dozės patenka į jos pieną, o iš pieno į kūdikio kraują – dar mažiau. Retai pasitaiko alergija antibiotikams, o gydymui tęsiantis ilgiau, kūdikį reikia stebėti dėl galimos pienligės ar viduriavimo. Tačiau rizika nedidelė, nes motinos pienas padeda žarnyne išlaikyti normalią mikroflorą. Jeigu galima pakeisti kitais antibiotikais, žindančiai motinai geriau neskirti, ypač ilgais kursais, tetraciklino ir levomicetino

Priešgrybeliniai ir prieštuberkulioziniai vaistai nėra kontraindikacijos žindymui. Bet aktyvioje plaučių tuberkuliozės stadijoje motina neturėtų būti kartu su kūdikiu, kad jo neužkrėstų. Šios infekcijos bacilos plinta per orą, į pieną jos nepatenka. Taigi kūdikį dirbtinai (pientraukiu) ištrauktu motinos pienu gali maitinti kitas, jį prižiūrintis, žmogus.

Atsargumo reikalaujantys vaistai

Žindančios moterys patiria ne tik natūralios motinystės teikiamą aiškią gyvenimo prasmę, bet ir raminantį žindymo metu pagausėjančių hormonų (prolaktino ir oksitocino) poveikį. Dėl to neretai būna visiškas ar bent dalinis, psichinių ligų simptomų išnykimas, laikinas pasveikimas nuo depresijos, epilepsijos. O jeigu gydymo reikėtų, daugelis švelniai veikiančių prieštraukulinių ir raminančių vaistų žindomam kūdikiui nekenkia. Prireikus stipresnio, išmanąs gydytojas specialistas parinks Jums geriausiai tinkantį. Dėl teoriškai galimo kūdikio smegenų veiklos slopinimo, galinčio pasireikšti neįprastu mieguistumu, kvėpavimo retėjimu, aktyvumo ir apetito sumažėjimu, žindančiai motinai derėtų labai atsargiai elgtis su antidepresantais ir kitais psichotropiniais, ypač raminančiaisiais, vaistais, negerti jų daugiau ir didesnėmis, negu paskirta gydytojo, dozėmis.

Ir nuo kraujospūdį mažinančių vaistų toksinio poveikio žindomiems kūdikiams paprastai nebūna, tačiau patariama stebėti ar nepasidarys mažylis vangesnis, neretės jo pulsas.

Kartais žindyti draudžiama!

Kai radioaktyvūs cheminiai junginiai yra naudojami motinos tyrimams, būtina laikinai padaryti žindymo pertrauką, kadangi tos medžiagos gali patekti į pieną ir kelti pavojų kūdikio sveikatai. Įvairios radioaktyvios medžiagos organizme užsibūna nevienodą laiką, nuo 12 valandų iki savaitės. Todėl dar prieš paskiriant tokį tyrimą, perspėkite gydytoją, kad norėsite žindymą tęsti. Jis paaiškins, kada vėl galėsite žindyti. O iki tol Jums teks pieną iš krūtų ištraukinėti rankomis arba pientraukiu ir išpilti. Taip darykite, kad pieno gamyba krūtyse nesustotų. Jeigu motina radioaktyvios medžiagomis yra gydoma, kūdikio žindymo pertrauka gali užtrukti daug ilgiau, gal būt net kelis mėnesius. Kūdikio žindyti negalima ir tuomet, kai motina yra gydoma priešvėžiniais ląstelių dauginimąsi ir augimą stabdančiais vaistais.

Vaistai, kurių reikia mažiau…

Dauguma vaistų, kuriais gydoma nuo reumatoidinio artrito ir kitų sąnarių ligų, išsėtinės sklerozės, vilkligės, žindomiems kūdikiams nepakenkė. Be to, jų gali ir nereikėti arba užtenka mažesnių dozių, nes daugeliui lėtinėmis ligomis sergančių moterų, dėl normalių hormoninių pokyčių, nėštumo metu būna laikina remisija (pagerėjimas). Jei moteris žindo, tie pokyčiai užtrunka ilgiau.

Daugeliui motinų diabetikių žindymo laikotarpiu taip pat pakanka trečdaliu mažesnės ar net tik pusės iki nėštumo naudotos insulino dozės. Taip būna todėl, jog dėl pieno gamybos gerokai padidėja organizmo energijos sąnaudos. Atitinkamai sumažėja gliukozės koncentracija kraujyje ir insulino poreikis. Beje, žindomam kūdikiui motinos insulino dozė nesvarbi, nes šio vaisto molekulės yra per didelės, kad patektų į pieną.

… arba nereikia iš viso

Esama vaistų, kurie žindymo laikotarpiu nepageidautini, nes gali trikdyti pačią laktaciją, t.y., pieno gamybą motinos krūtyse. Tarp jų ir geriamieji kontraceptikai – nuo pastojimo saugantys preparatai, kurių sudėtyje yra hormonų estrogenų. Jeigu tokios tabletės vartojamos laktacijos pradžioje, po gimdymo nepraėjus nei 6 savaitėms, pieno gamyba gali būti stabdoma. Tuomet labiau tiktų vien tik progesterono turinčios piliulės, kurios įtakos pieno gamybai beveik nedaro. Bet dar geriau – apsieti be jokių kontraceptikų. O nereikia jų, nes motiną nuo naujo nėštumo saugo pats kūdikis. Jeigu motina kūdikį pirmuosius šešis mėnesius po gimdymo tik žindo ir taip dažnai, kaip jis nori, tuo laiku naujo nėštumo tikimybė artima nuliui. Gal netikite, sakysite: „Kodėl?“ Atsakymas į šį klausimą Jūsų laukia kitame straipsnyje „Žindymas saugo nuo nėštumo“.

Kaip sumažinti vaisto poveikį kūdikiui

Pirmiausia kartu su gydytoju verta apsvarstyti: ar toks gydymas tikrai reikalingas, ar būtinas nedelsiant? O gal jį galima atidėti vėlesniam laikui? Vaistų poveikiui labiausiai jautrūs naujagimiai. Jų žarnynas lengviausiai praleidžia vaistus į kraują, kepenys dar nepakankamai subrendę vaistus nukenksminti, o inkstai nepajėgūs juos efektyviai pašalinti iš organizmo.

Stenkitės vaistą panaudoti taip, kad būtų išvengta didžiausios jo koncentracijos motinos piene? Paprastai tai būna tarp 1 – 3 valandų po vaisto priėmimo. Tokiu atveju geriau būtų vaistą vartoti tuojau pat po žindymo ir kitą kartą kūdikį žindyti praėjus bent 3 valandoms. Arba vaistą priimti (jeigu jis vartojamas tik kartą dienoje) prieš ilgiausią kūdikio miego epizodą. O jeigu to laiko neužtektų, duoti atsibudusiam išalkusiam kūdikiui iš anksto (dar prieš vaisto pavartojimą) ištraukto motinos pieno.

Kas svarbiau?

Nors išties kenksmingų žindomam kūdikiui vaistų yra labai nedaug, tačiau vartojimo instrukcijose daug dažniau rasime parašyta, jog žindančioms motinoms patariama vaisto nevartoti arba vartojant tą vaistą geriau nežindyti. Neretai taip daroma todėl, kad, siekiant didesnio pelno, pagailima skirti lėšų detaliems klinikiniams tyrimams, ypač jeigu jie brangūs ir ilgai užtrunka. Vaistų firmos nori teisiškai apsidrausti nuo atsakomybės, jeigu lieka bent mažiausia abejonė. Bet ar teisinga būtų dėl abejotinos abejonės aukoti garantuotai naudingą ir nuostabų dalyką – kūdikio žindymą? Teisėju tegu bus Jūsų gydytojas…

Be Sociable, Share!

    475 Comments on ŽINDANČIOS MOTINOS VAISTAI

    1. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Ieva,
      Trichopol (metronidazole)žindant vartoti galima, o vietoje Doxycyclino geriau tiktų Tetraciklinas >> http://www.e-lactancia.org/producto/1041 ir http://www.e-lactancia.org/producto/530

    2. Ieva sako:

      Laba diena, ar galima zindant vartoti Trichopo ir Doxycyclin stada? Mano gydytoja zino,kad zindau kudiki ir israse siuos antibiotikus, nors informaciniuose lapeliuose parasyta ,kad nepatartina vartoti

    3. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Loreta,
      mamos vartojamas klotrimazolis žindomam kūdikiui nepakenks >> http://www.e-lactancia.org/producto/399

    4. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Jurgita,
      retinolį (Vitaminą A) žindanti mama vartoti gali >> http://www.e-lactancia.org/producto/1333

    5. Jurgita sako:

      Sveiki,
      mano mergytei 1 m. 8 men. Ją žindau. Mano veidas spuoguotas (akne),kosmetologė paskyrė gydymą kremu, kurio sudėtyje yra 1 proc.retinolio, ar galiu jį naudoti ir toliau žindyti savo mergytę?

    6. Loreta sako:

      Sveiki. Žindau 8mėn ir jau ketvirtą kartą man pasikartoja pienligė. Ginekologė buvo skyrusi flugenil,makmiror(visiškai nepadėjo) ir klotrimazolio. Ar jie tikrai nekenkia? Ką dar galima naudoti? Nes vėl jaučiu atsinaujinančioas pienligės žneklus. Lauksiu atsakymo.

    7. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Makeja,
      šiuos tris vaistus – ibuprofeną, paracetamolį ir amoksiciliną (ospamox) žindanti mama vartoti gali

    8. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Laura,
      tai, ką gali vartoti nėščioji, leidžiama ir žindyvei

    9. Makeja sako:

      Sveiki,sergu 4 dienos , auksta temperatura ,zindau vaikiuka, tenperatura musu ibuprofenu ir paracitamoliu. Dabar stipriai gerkle pradejo skaudet. israsyti antibijotikai ospomox 1000, kiek zn juos galima zindant. taciau ar nebus vaikui jau perdidele doze vaistu? nes temperatura numusta lb greit pakyla vel. ir nerimauju ka daryti.. Kudikiui 7 men.

    10. Laura sako:

      Sveiki, Jau daug metu turiu pavasarine alergija ziedadulkems. Naudodavau Claritin, Lomilan tabletytes, i nosi purksdavau Flixonase, i akis lasinau lasiukus ir taip iskentedavau si baisuji perioda. Pavasaris jau galima sakyt jau ir dabar uz lango ir jau lenda pirmieji pozymiai :(
      Dabar dar pati zindau kelis kart per diena savo 8 men. suneli ir nezinau kokius vaistus galima vartoti. Pas gydytoja eiti nelabai yra kada, o ir eiles labai ilgos. Gal galite patarti, kokius vaistus galima vartoti dabar zindant, kad palengvinti simptomus?
      Esu alergiska ir kai kuries maisto produktams, bulvei, kaulavaisiams ir pan. Cia zinoma del kryzmines alergijos.
      Beje, kai buvau nescia, buvau pavasari pas alergologa, patare siuos vaistus: Aerius, Rhinocort i nosi ir Allergodel i akis. Gal juos galima ir zindant, jei nesciai bunant patare. Taciau tada ejau maziau i lauka ir vaistu isvis pavyko isvengti. Taciau dabar su vaiku i lauka einame kasdien ir alergijos jau tikrai neisvengsiu.
      Labai laukiu Jusu komentaru, busiu labai dekinga, jjei patarsite kaip suktis siuo sunkiu laiku :)))

    11. Kazimieras Vitkauskas sako:

      ULTRACOD sudėtyje yra kodeino, todėl žindyvei geriau nevartoti. Labiau tiktų paracetamolis arba ibuprofenas

    12. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Ramune,
      karščiuojant galima išgerti paracetamolio arba ibuprofeno >> http://zindyk.lt/?p=10

    13. vita sako:

      Ar galima maitinanciai gerti ultrakoda ?

    14. Ramune sako:

      Sveiki, norejau paklausti ar galima zindyti kudiki pakilus temperaturai ir kaip gyditis nuo persalimo?. Aciu

    15. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Zindyve,
      panašiai kaip Doksiciklinas veikiantis, bet mažiau kenksmingas (galimas žindyvei) būtų Tetraciklinas >> http://www.e-lactancia.org/producto/1457

    16. Juste sako:

      Laba diena, turiu 7sav. kudiki, maitinu krutimi. Man skauda gerkle,kokius vaistukus galeciau vartoti, kad nekenktu kudikiui?
      Is anksto dekoju uz atsakyma.

    17. Zindyve sako:

      Sveiki, labai prasau patarti. Nuolat kankina kandidoze, o dabar rado chlamidiju. Vyrui paskirtas Doxycyclin. Skaiciau, kad jis labai kenkia vaiko dantims. Vaikui 1m 3men. Zindau daznai ir diena ir nakti. Neima nei buteliuko. (Be to Normaliai nusitraukti pieno niekad nepavykdavo, nebent kokiu 20ml. Gal but del mazos krutines. Gydytoja yra sakius kad „pienas pazastyse“ todel istraukia tik vaikas. ) Vaikas Bendrai nekantrus ir ne is tu, su kuriais galima susitarti. Ypac dabar kai kankinasi dygstant dantims. Ginekologe net del paprastesniu atveju lengva ranka skiria antibiotikus ir nemato problemu nutraukti Zindyma. Gal yra kurie nors taip pat efektyvus bet vaikui maziau kenksmingi vaistai? Ar tikrai nepakenksiu jei laikysiuos tik tos taisykles kad 3 val po antibiotiko isgerimo nezindysiu?

    18. Vitalija sako:

      Prašau pasakykite ka galiu naudoti skaudanciai gerklei? Labai labai skauda, maitinu trieju menesiu leliuka

    19. silva sako:

      Ar galiu maitinti kudiki jej vartoju vaistus nuo persalimo actifed?

    20. Daiva sako:

      Labas rytas, ar maitinanciai mamai galima naudoti gerklės purškala septolete plus? Ar kokius kitus vaistus nuo gerkles skausmo dar galima naudot?
      Ačiū

    21. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Jurga,
      Furadoniną (nitrofurantoiną) žindanti mama vartoti gali

    22. Jurga sako:

      Laba diena,
      Ar galima naudoti Furadonins žindymo metu. Turiu 2 mėn. dukrytę.
      Ačiū

    23. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Vaida,
      žindanti mama Imigraną (Sumatriptaną) vartoti gali >> http://www.e-lactancia.org/marca/3040

    24. Vaida sako:

      Sveiki,

      Man migrena. Žindomam sūnui dabar 10mėn ir pieno valgo jau nedideliais kiekiais anksti ryte, po pietų, prieš miegą ir vieną kartą naktį. Ar išgėrusi tabletę migreninių vaistų (IMIGRAN) pakenksiu savo kūdikiui? Ar geriau nemaitinti 24val po pavartojimo, kaip teigia informacinis lapelis?

    25. karina sako:

      ar vaiikuj galima duoti kitu vaiku kaip vaikas gere antibijotius mums 9men

    26. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Agne,
      vartoti azitromiciną žindanti mama gali

    27. Agne sako:

      Papildysiu, kudikiui 6 men.

    28. Agne sako:

      Sveiki.

      Gydytojas israse antibiotiku man ar galiu zindyti kudyki? Ir jeigu negaliu, po kokio laiko siu vaistu poveikis organizme isnyksta ir galiu testi zindyma. Vartoti reikia sumamed azithromycin 500 mg. Trys tabletes.
      Aciu.

    29. Kazimieras Vitkauskas sako:

      galima

    30. violeta sako:

      Sveiki, ar zindant kudiki gslima nsudoti maksties ovules Flugenil? Labai Aciu Jums uz atsakyma.

    31. A.........a sako:

      neįmanoma to kūdikėlio įsikelti pas save į lovą ? aš taip žindžiau dukrą, ir abi užmigdavom jai bežindant, o kai jaučia mamą šalia, tai ir miega ramiau… jei reikia mažylį kiloti iš lovytės ir vėl atgal kas valandą, vargu ar pavyks išsimiegoti… atvirai pasakius ir su antru aš dabar kartais žiūriu naktį į lubas… tik žinau kad tas košmaras vistiek baigsis, po mėnesio, po trijų…pritaikau kartais pamiegoti popiečio kartu ir išjungiu telefonus visai dienai………

    32. A.........a sako:

      mamos pieno negalima kaitinti – jame yra reikalingų antikūnų jei mama serga… kaip gydytoja gali patarti tokias nesąmones ? vienintelis dalykas, jei uždegimas ir kaupiasi puliai tada, negalima žindyti

    33. Vilma sako:

      Sveiki,norejau paklaust ka gali vartoti maitinanti mama nuo pervargimo.naktimis kudikis keliasi kas valanda vien tam, kad kelias min pazystu.nebegaliu uzmigt.issimiegot.darausi kaip kaktusas,irzli..

    34. Kazimieras Vitkauskas sako:

      „Prednizolonas, metiprednizolonas. Mažai vaistinio preparato išsiskiria į motinos pieną. Klinikinių tyrimų duomenimis, žindyvei vartojant 80-120 mg vaisto paros dozę, toksinis poveikis žindomam kūdikiui nenustatytas. Kūdikiui tenkanti vaisto dozė tokiu atveju sudaro <0,1 proc. žindyvės dozės. Siekiant sumažinti preparato patekimą žindomam kūdikiui, rekomenduojama žindyti praėjus 4 val. po vaisto vartojimo.“ >> E.Markūnienė, A.Milašius, R.Pilvinienė. Žindymas ir medikamentai. KMU, 2006, p.56.

    35. Inga sako:

      Ar galiu zindyti 3 men.kudyki,vartodama vaistus nuo elergijos prednisolon-riatiopharm. Ar nepakenks leliukui?

    36. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Laura,
      Clindasol yra antibiotiko Klindamicino preparatas. Klindamicinas priskiriamas prie vidutiniškai saugių žindymo laikotarpiu, kadangi yra pasitaikę retų atvejų, kai jį vartojat mamai, jos žindomam kūdikiui pasireikšdavo žarnyno mikrofloros sutrikimų. Taigi žindyti vartojant šį antibiotiką galima, tačiau atsargiai, todėl geriau rinktis saugesnius panašaus veikimo antibiotikus, tokius kaip, pvz., Amoxicillin-Clavulanate,,Cefotaxime Sodium,,Ceftriaxone >>> http://www.e-lactancia.org/producto/360

    37. Laura sako:

      Sveiki,
      Mano mazyliui 3men. Man dantyje infekcija. Israse gydytojas antibiotikus clindasol 150mg, 3 kart dienoje. Pataria nusitraukti pienuka ir ispilineti. Tikrinau vaista internetiniame psl, raso, jog zindant jo labai mazai issiskiria i piena, zema tikimybe pakenkti vaikuciui.
      Ka patartumet?
      Labai isgyvenu, kad per savaite dings pienukas. Labai noriu zindyti.
      Dekoju

    38. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Simona,
      Levotiroksinas skiriamas kompensuoti natūralaus skydliaukės hormono tiroksino trūkumą. Taigi žindanti mama šį vaistą vartoti gali.

    39. Simona sako:

      Sveiki, ar galima žindyti vartojant l-thyroxine ?

    40. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Greta,
      ir man nepavyko rasti žinių apie Jūsų minėtos liaudiškos priemonės štaką žindymui.
      O žindymo įtaka galimybei pastoti įrodyta ir moksliškai, ir praktiškai (apie tai rasite ir knygoje „Kūdikio žindymas >> p.53-57), ir, taip, ji pasireiškia ne tik stabdydama kiaušinėlių brendimą bei ovuliaciją kiaušidėse, bet ir gimdos gleivinės pasiruošimą apvaisintą kiaušinėlį priglausti ir auginti naują žmogutį. Gali būti, jog suderinęs visų įtakingų genų ir hormonų galimybes su galimų apkrovų per naują nėštumą ir dar tebesitęsiantį žindymą suma, Jūsų organizmas nutaria, kad dar nėra pasirengęs imtis visko iš karto.

    41. Greta sako:

      Laba diena Kazimierai,
      jusu puslapyje esu radusi daug atsakymu del kokiu nors medikamentu vartojimo. Bet si karta iskilo toks klausimas kurio niekur nerandu. Dar maitinu savo beveik 1.5m sunu, tiesiog jam dar to reik. Bet su vyru labai norim trecio leliuko. Beda tame, kad vasara turejau persileidima, dare abrazija ir iki siol nebepavyksta patot, ginekologes teigimu per plona gimdos gleivine, ir jos manymu tai del zindymo. Pirma dukra pagavom po 2m pastangu kai pradejau gert liaudiska priemone „Vienasale uzgina“, pagal aprasymus ji padeda ir gimdos gleivinei. Noreciau vel tai pabandyti. Bet ar su zindymu tai nesikirs? Gal turite kokios nors informacijos? Buciau labai dekinga.

    42. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Edita,
      deja, detalių duomenų atsakymui į Jūsų klausimą man nepavyko rasti. Tik tiek, kad žindyvei Xanax vartoti nerekomenduojama. Patariama keisti į labai mažai pavojingus Lorazepamą arba Oxazepamą

    43. Edita sako:

      Sveiki. Maitinu 7men kudiki tik vakarais ir naktim,sakykit prasau,ar galiu pvz rytais isgert xanax? Sergu nerimo sutrikimu su panikos priepoliais.Buna dienu kad nebegaliu tiesiog. Geriu raminanciu arbatu bet nepadeda. Kankina nemiga. Nezinau kiek tversiu dar taip.Gyvenu uzsieni tad nelb turiu i ka kreiptis.

    44. Edita sako:

      Sveiki. Po kiek laiko galima zindyti kudiki isgerus xanax?zinau kad jo gert negalima zindant,bet kartais lb sunku. Sergu nerimo sutrikimu su panikos priepoliais. Kasdien nuolatinis stresas,arbatos nepadeda. Kartais taip norisi pailseti nuo jo.

    45. Airina sako:

      Sveiki.persalau.kosiu.geriu nuo kosulio Stoptusin tabletes.Ar nepakenksiu 6sav.dukrytei.kuria maitinu?

    46. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Viktorija,
      „Nėščioms ir kūdikį krūtimi maitinančioms moterims šiuo preparatu gydytis nedraudžiama.“ (iš vaisto anotacijos)

    47. Viktorija sako:

      Sveiki, gydytoja paskyrė Macmiror Complex. Ar saugu vaistą vartoti žindančiai mamai? Nepakenksiu savo mažylei? Iš anksto dėkoju už skirtą laiką!

    48. Karolina sako:

      Laba diena,
      Šiuo metu esu peršalusi, sloguoju, skauda gerklę (taip jau nuo ketvirtadienio), naktį buvo pakilusi temperatūra iki 38 laipsnių, bet išgėrus paracetamolio nukrito. Maitinu 6 mėnesių kūdikį. Šiandien išsigandusi dėl aukštesnės temperatūros paskambinau savo gydytojai, kuri patarė prieš maitinant kūdikį pieną pakaitinti iki 65-70 laipsnių, tada atvėsintu maitinti. Ar tikrai taip daryti? Mažylis šiuo metu jaučiasi puikiai, gerai valgo, truputį padidėjęs gleivių kiekis nosytėje, bet nosyte nevarva.
      Labai laukiu atsakymo.

    49. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Veronika,
      Salbutamolį ir Salmeterolį (Seretid) žindanti mama vartoti gali

    50. Veronika sako:

      Sveiki,sergu bronchu astma. Ar galiu naudoti salbutamoli priepoliui nuraminti ir seretid discus astmos gydymui?
      Labai dekoju uz atsakyma.

    51. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Skirmante,
      pagal http://www.e-lactancia.org/ ir knygą E.Markūnienė, A.Milašius, R.Pilvinienė. Žindymas ir medikamentai. KMU, 2006. >> žindyti vartojant kiekvieną iš šių antibiotikų [Peniciliną, Gentamiciną ir Suppliną (metronidazolį )] – galima. Tačiau vartojant visus tris kartu, gal būt kūdikio žarnyne susidaro reikšmingai normalią mikroflorą (gerąsias bakterijas) sumažinti galinti antibiotikų koncentracija. Tuo atveju tur būt vertėtų kūdikiui skirti gerąsias bakterijas papildančio preparato. Kita vertus, tokie simptomai (skystokas tuštinimasis tarsi viduriavimas ir žalsvoka išmatų spalva) gali atsirasti ir be vaistų, pvz., jeigu žindomas kūdikis vieno maitinimo metu kilnojamas nuo vienos krūties prie kitos ir gauna santykinai per daug „pradinio“ pieno >> p.152-155 >> http://zindyk.lt/?page_id=34

    52. Eglė sako:

      Labas vakaras, ar saugūs spirulinos preparatai žindomam kūdikiui,jeigu juos vartoja mama? Ar nebus per daug jodo?
      Dėkoju už atsakymą.

    53. Skirmantė sako:

      Sveiki,
      Norėjau pasiteirauti. Man diagnozavo endometrita ir paskyrė trijų rūšių antibiotikus(penicilinas, gentamicinas ir Suplin). Kūdikiui trys savaitės,žindau pagal poreikį. Koks antibiotikus kursas jau būtų žalingas kūdikiui? Kol kas juos vartoju tik parą, O Kūdikis pradėjo viduriuoti, pasikeitė išmatu spalva.
      Dėkoju už atsakymą.
      Man

    54. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Levokarnitino veiklioji medžiaga yra amino rūgštis Karnitinas. Mamos pavartota, ji žindomam kūdikiui problemų nesukels

    55. Goda sako:

      Laba diena, žindau jau beveik 6 mėnesius ir sportuoju, todėl noriu pradėti vartoti L-karntino maisto papildą. Ar jis nekenkia kūdikiui?

    56. Renata sako:

      Laba diena.Labai ačiū už atsakymą.Man dabar ramiau.Visada norisi išgirsti ir kito nuomonę,ne tik gydančio gydytojo, o dar smagiau jei jos sutampa.Labai labai ačiū Jums, kad esate.

    57. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Renata,
      Tirozolį (Metimizolį) žindanti mama vartoti gali

    58. Renata sako:

      Laba diena.Man yra padidėjusi skydliaukės funkcija.Gyditoja paskyre Thyrozol 2+1+1.Vaikuciui dabar 9men ir dar vis maitinu.Gidytoja leido maitinti, tik po maitinimo gerti vaistus.Ar tikrai kudikiui nepakenks jei gerdama vaistus jį maitinsiu?

    59. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Ineta,
      Dopegyt (Methyldopa) žindanti mama vartoti gali.

    60. Ineta sako:

      laba diena, Ar gali zinc anti mama vartoti dopeghyt nuo kraujospudzio? Ačiū.

    61. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Jolanta,
      antibiotiką amoxiclav (Amoxicillin-Clavulanate) žindanti mama vartoti gali.

    62. Jolanta sako:

      Labas rytas.Norėjau paklausti,gydytoja išrašė amoxiclav tabletes, ar galiu jas gerdama, maitinti 4 mėn kūdikį, ar nepakenksiu jam?Iš anksto dekoju

    63. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Viktorija,
      antibiotiką Duracef (cefadroksilį) žindanti mama vartoti gali. Ibuprofeną taip pat gali, o dozė suaugusiam yra 400 mg,kol sumažins tenperatūrą gali užtrukti ir valanda, o veikia maždaug 6 valandas.

    64. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Rita,
      „Prednizolonas, metiprednizolonas. Mažai vaistinio preparato išsiskiria į motinos pieną. Klinikinių tyrimų duomenimis, žindyvei vartojant 80-120 mg vaisto paros dozę, toksinis poveikis žindomam kūdikiui nenustatytas. Kūdikiui tenkanti vaisto dozė tokiu atveju sudaro <0,1 proc. žindyvės dozės. Siekiant sumažinti preparato patekimą žindomam kūdikiui, rekomenduojama žindyti praėjus 4 val. po vaisto vartojimo.“ >> E.Markūnienė, A.Milašius, R.Pilvinienė. Žindymas ir medikamentai. KMU, 2006, p.56.

    65. Viktorija sako:

      Sveiki, daktare diagnozavo pulinga angina ir skyre antibiotikus Duracef 1g, ka daryti su zindymu,turiu menesio su puse kudyki? Taip pat norejau paklaust kokia ibufrofeno doze galima naudoti temperatura pakyla 38-39 laipsniai ir kaip ji vartoti?

    66. rita sako:

      Sveiki,
      Susirgau reumatiniu artritu, maitinu 9menesiu kudyki, is pradziu geriau ibuprofena, nepadejo ejo tik blogyn db geriu methylprednisolone puse tabletes ryte ir vakare 16mg, klausimas ar zindant kudykis gauna daugiau zalos nei naudos, kolkas matinu ji po vaistu isgerimo dienos metu praejus 8valandom, o nakti po isgerimo vaisto praejus 5valandom, prasau patarkit ar nepakenks mano kudykeliu.
      Labai prasau pagalbos.
      Aciu

    67. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Gabriele,
      Ospamox (amoxicillinum) žindant vartoti galima.

    68. Gabrielė sako:

      Labas vakaras. Maitinu kudiki kuriam tik 2 savaites ir 4 dienos, ir nutiko taip kad dantyje atsirado pulinys, gydytoja priskyre antibijotiku Ospamox (amoxicillinum) 2 tab. Per diena visa savaite. Noreciau suzinot ar galima toliau maitinti, ar vaikui nekenks? O gal geriau nutraukti maitinima? Su kuriuo yra nesklandumu, vaikas nenorom ima kruti patraukia 2-3 min ir i asaras, traukias salin ir po to nebeiduodu, tenka keisti i kita, papildomai maitinu dar misinuku.

    69. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Gražina,
      Uniklofeno veiklioji medžiaga yra nesteroidinis priešuždegiminis vaistas diklofenakas (žindyvei vartoti galima). „Oftan dexachlora“ lašiukų sudėtyje yra dvi veikiosios medžiagos – steroidinis hormonas deksametazonas ir antibiotikas chloramfenikolis. Žindant nederėtų vartoti dideles geriamas ar injekcines deksametazono dozes, tačiau iš lašų akims į motinos pieną nukeliautų nebent tik nereikšmingai nežymus kiekis. Chloramfenikolį draudžiama vartoti žindant naujagimį; Jūsų dukrytė jau vienerių metų mergaitė, be to šį vaistą vartotumėte taip pat ne didelėmis geriamomis ar injekcinėmis dozėmis, o tik mažutėmis per lašus akims. Pagaliau – kraštutiniam labai garantuotam apsidraudimui – galima rinktis kaip atskirus preparatus deksametazono lašus ir kitą nekenksminga antibiotiką, pvz., tobramicino lašus, arba jų derinį – Tobradex lašus

    70. Gražina sako:

      Laba diena,
      mano dukrytei 1 m. ir 2 mėn. Aš vis dar maitinu ir noriu toliau maitinti. Bežaidžiant dukrytė įspyrė man į akį ir gavosi stiprus uždegimas. Gydytoja išrašė „Uniclophen 01%“ ir „Oftan dexachlora“ lašiukų. Ji sako, kad vartojant šiuos vaistus negalima žindyti, patarkite, kaip man elgtis? Aš dar tikrai norėčiau žindyti ir matau, kad dukrytei dar to reikia.

    71. Kazimieras Vitkauskas sako:

      pagal http://www.e-lactancia.org/ žindyvės datralex vartoti gali

    72. lina sako:

      laba diena…gydytojas israse naudoti detralex tabletes, mat turiu bedu pp gimdymo…informaciniame lapelyje draudziama vartoti,taciau gydytojas patikino, jog vaistas saugus zindant…kuo pasitiketi? :)

    73. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Vaisto anotacijoje nėra draudimo, tik atsargumo rekomendacija: „Infant exposure can be minimised by avoiding breast feeding for 12 hours after treatment..“, kurios, tačiau, nenurodo naujausia medikams skirta spec informacija >> „Sumatriptan is thought to be the safest one because of both a low excretion into breast milk and a low gut absorption. Compatible.Not risky for breastfeeding or infant.“ >> http://www.e-lactancia.org/

    74. lina123 sako:

      Oi, ačiū Jums labai,net akyse nušvito perskaičius apie vaistukus nuo migrenos…man užtenka pusytę išgerti ir trijų dienų kančių nebus..sakykit, o kodėl informaciniame lapuke rašo, jog negalima ir negalima po vaistų vartojimo 12 valandų žindyti? :(

    75. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Lina,
      abu, Cinie ir Imigran, yra preparatai sumatriptano, kurį žindyvėms vartoti galima >> http://www.e-lactancia.org/

    76. lina sako:

      sveiki! esu uždavus klausimėlį apie vaistus migrenos metu…ten ,matyt, blogai suspaudžiau-kūdikėlis 4 mėnesių! ačiū!

    77. lina sako:

      sveiki! 😉 Daktare, norėjau pasiteirauti…iki nėštumo, vargino itin stiprūs migreniniai skausmai, kuriuos numalšindavo tik cinie vaistukai arba imigran..nėštumo metu, nuo 3 mėnesio-visiškai buvo pranykę, neskaudėdavo galvos..pagimdžius, vis suskausdavo, bet išgėrus ibuprofeno-praeidavo…deja paskutinis skausmas-senasis, kurį ganėtinai sunku pakelti :( jau trečią dieną kenčiu nežmoniškus skausmus, kuriuos bandau malšinti ibuprofenu, bet negelbsti, nebent vos vos ir tai trumpam…tad norėčiau pasiteirauti- žindant, kiek dažnai ir ar galima vartoti ibuprofen vaistus skausmui malšinti, nes per pastarasias dienas išgeriau apie 7 tabletes, labai pergyvenu-ar neturės įtakos žindomam mėnesių mažyliui..bet , jei ne jie, išvis skausmas sunkiai pakeliamas, tiksliau-nepakeliamas…apie savo stipriuosius vaistus-cinie ir imigran, net negalvoju, žinau, jog jų negalima, tačiau kaip dėl šių?ačiū iš anksto!

    78. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Rasa,
      abu šiuos vaistus – paracetamolį ir dikloksaciliną – žindant vartoti galima

    79. Rasa sako:

      Sveiki, pagimdziau berniuka 7 nestumo menesyje. Iskart pradejau pumpuoti krutine. Vaikas mano piena gauna per zonda. Pradzioj sekesi puikiai, bet netiketai atsirado temperatura, pakilo iki 39. Pasirodo krutines uzdegimas. Jauciu uzakes krutines kanalas. Stengiuosi vis masazuoti ir pumpuoti. Bet temperatura nekrenta. Geriu paraceta. Tada temperatura siek tiek nukrenta. Daktare israse antibiotikus Diclocil. Ar galiu maitinti vaika kai vartoju siuos abu vaistus? Labai aciu uz atsakyma

    80. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Doksiciklino į motinos pieną patenka mažiau kaip 0,5 % mamos išgertos dozės, tačiau ir tai yra blogai iš virškinimo trakto absorbuojamų junginių pavidalu, todėl žindomo kūdikio kraujyje neatsiranda. Trumpalaikis vartojimas (kelios savaitės) žindymo laikotarpiu nedraudžiamas >>> E.Markūnienė, A.Milašius, R.Pilvinienė. Žindymas ir medikamentai. KMU, 2006,p.63.

    81. KRISTINA sako:

      Sveiki susirgau Laimo liga ir man paskyre antibiotika doxycyclin noriu paklausti ar vartodama si antibiotika galiu maitinti kudiki?

    82. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Tatjana,
      labiau tinka tokie gerklės purškalai, kurie sudaryti ne iš cheminių, o iš natūralių medžiagų. Pvz., Miramile burnos gleivinės purškalas; jo sudėtyje yra miros tinktūra, ramunėlių skystasis ekstraktas, eukaliptų tinktūra, vaistinių šalavijų tinktūra.

    83. Tatjana sako:

      Sveiki, norejau pasiteirauti koki purskala gerklei galima vartoti zindant nes an daugumos raso, nerekomenduojama. Vaikui yra 2 menesiukai

    84. magnolija sako:

      Sveiki, Simona,

      Theophylline pasak e-lactancia.org irgi yra saugus žindant. Yra buvęs vos vienas atvejis, kai kūdikiui pasireiškė pykinimas, vėmimas ir irzlunas. Vertėtų stebėti mažylį. Taip pat draugė pati ir vaikutis tegul vartoja gerąsias bakterijas – padės atstatyti žarnyno mikroflorą ir sumažinti neigiamas antibiotikų pasekmes. Ir dar – kartais vartojant theophyllone pagausėja pieno, lai neišsigąsta. Sėkmės!

    85. Simona sako:

      Sveiki, drauge susirgo obstrukciniu bronchitu, maitina 1,6men vaika. Buvo paskirti triju rusiu vaistai. Du is ju radau jog suderinami su maitinimu, liko neaiskus tik theophyllinum 0.2x2d. Radau info, kad jei kudikis vyresnis nei 6 men, galima vartoti. Visgi noretusi patikslinimo is jusu. Kiti du vaistai :flavamedas ir augmentini 625

    86. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Aurelija,
      iš panašiai veikiančių vaistų dar tiktų Hidrasec, Tasectan

    87. aurelija sako:

      Sveiki, trecia para kankinuos su roto ar noro virusu. Zindau kudiki, gydytojas patare gerti smecta, o mane nuo jos kvapo labai supykina, ir gaunas dar blogiau – stipriai vemii. Kokie dar vaistai nekenksmingi nuo stipraus viduriavimo ?

    88. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Ineta,
      Acic (aciklovirą) žindant vartoti galima. Daugelį antibiotikų taip pat, tačiau patikslinimui reikėtų žinoti antibiotiko pavadinimą.

    89. Ineta sako:

      Laba diena, susirgau juostinia pūsleline, ilgai nenustatė deagnozės, tad gydė antibjotikais nuo inkstų uždegimo. Vartodama antibjotikus maitinau. Kadangi nesveikau nustatė kitą deagnozę ir skyrė vartoti Acic tabletes, po vieną keturis kartus. Ir čia jau dėl maitinimo suabejojau, nes išgirdau skirtingas nuomones. Noriu dar iš jūsų išgirsti kuris variantas teisingesnis.Mano mažyliai šiuo metu 7 mėnesiai.

    90. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Kristina,
      omeprazolį žindant vartoti galima. Viskam būna priežastis; jeigu yra užsitęsęs atkalus skrandžio rūgštingumo padidėjimas, vertėtų ištirti, ar neturite Helicobacter Pylori infekcijos. Tai galima atlikti ištiriant kraują dėl specifinių antikūnų prieš šias bakterijas.

    91. Kristina sako:

      Sveiki,ar galima maitinant kūdiki gerti omeprazolį. Kūdikiui 7 mėnesiai.Kamuoja skrandžio griaužimas,rūgštingumas padidėjęs. Iš anksto ačiū.

    92. aušra sako:

      Sveiki norėjau paklausti ar yra normalu,jok po gimdymo kai susirgau gripu. Vietoi temperaturos spaudimas tai. Pakyla tai nukrenta?

    93. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Justina,
      paracetamolį ir ibuprofeną žindant vartoti galima. O dėl specialaus gydymo, aišku, reikia akivaizdžios gydytojo specialisto (chirurgo) konsultacijos

    94. justina sako:

      laba vakara.
      noriu Jusu pasiteirauti. pagimdziau pries tris dienas, gimdymo metu iskrito hemarojaus mazgai, skausmas nezmoniskas, dar plysimai gyja, vos galiu judeti, skauda,persti. ligonineje jauciausi geriau, dave paracetamolio ir ibuprofeno, nu namuose atrodo viskas pablogejo. sakykit kaip gelbetis nuo hemarojaus skausmu? ar kreiptis i gydytoja? esu matinanti mama. Aciu

    95. magnolija sako:

      Sveiki, Edita,
      Taip, žindant kalcį vartoti galima. Bet būtų gerai pasitarti su gydytoja, nes yra visokių niuansų, kada sintetinis kalcis geriau įsisavinamas – pvz., reikalingas vitaminas D. Arba tiesiog stenkitės vartoti daugiau produktų, kurie turi daug kalcio: brokolių, pupelių, sezamo sėklų, fermentinio sūrio, varškės, džiovintų figų ir t.t. (tiesiog suveskit Google „kalcio šaltiniai“ ir susirasit).

    96. Edita sako:

      Na, mano nuotaika nėra pastovi, svyruojanti, bet prieš nėštumą tikrai nuotaikos svyravimai buvo dažnesni, o dabar turint tokį džiaugsmą negaliu sau leisti būt pesimiste…vakare, kaip ir kiekviena mamytė, jaučiu nuovargį, esu irzlesnė, bet tai manau – normalu. Ką gi, tada skubėsiu darytis kraujo tyrimą… P.S. kaip galėčiau papildyti savo organizmą kalciu? Ar galima kalcio papildus vartot maitinančioms? Ačiū už atsakymą!

    97. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Justina,
      priešalerginį antihistamininį vaistą Tavegilį (Clemastine) žindančioms mamoms vartoti nerekomenduojama, nes jis gali sukelti nepageidaujamą sedacinį poveikį ir kūdikiui bei slopinti mamos laktaciją. Geriau rinktis nepavojingus priešalerginius Cetirizino arba Loratadino preparatus >> pagal http://e-lactancia.org/

    98. Justina sako:

      Gerb. Gydytojau, noriu paklausti ar galima vartoti zindymo laikotarpiu vaista Tavigyl? Dukrytei 7 savaites ir 6 dienos.

    99. magnolija sako:

      Sveiki, Inga,
      Pirmiausia norėčiau paskatinti tvirtai įsitikinti, kad Jums paskirti vaistai tikrai nėra suderinami su žindymu arba nėra tinkamų alternatyvų. Tam yra geras puslapis e-lactancia.org Taip pat galbūt įmanoma dalį žindymų pakeisti mišinuku, o dalį pasilikti, jei, pavyzdžiui, vaistai greit išsivaikšto iš organizmo ir juos reikia gerti tik vieną ar du kartus per dieną.
      Manyčiau, kad pripratimo prie mišinuko nebus. MP žymiai skanesnis. O ar pavyks mergytes po tokios pertraukos sugrąžinti prie krūties – tai čia jau bus Jūsų kantrybės išbandymas.
      Kalbėti apie žalą sudėtinga – gali būti, gali nebūti. Mamos pienelis yra vienareikšmiškai įvairiais atžvilgiais geresnis nei mišinukas. Bet juk reikia atsižvelgti ir į tai, kad Jums tikriausiai būtinas gydymas. O sveika mamytė užvis svarbiausia.

    100. Inga sako:

      Sveiki
      norejau pasiteiraut mano dukrom 3 menesiai ir dabar del vaistu vartojimo menesiui turiu nutraukti maitinima krutimi, ar po menesio vaikai gerai priims mano piena ir nebus iprate prie misinuko? ir ar del to nebus dideles zalos vaikam?

    101. magnolija sako:

      Sveiki, Edita,

      Gali būti, kad iš tiesų esate išsekusi ir/ar pervargusi. Pasidarykit kraujo tyrimą ir bus aišku. Normaliu atveju žindymas neturėtų sukelti bejėgiškumo. Beje, o kaip jūsų nuotaika?

    102. Edita sako:

      Sveiki, nors ši tema skirta maitinančioms mamytėms, kurios vartoja vaistus, gal aš ir ne čia pataikiau, bet gal gali atsakyti kas nors, kodėl man kai maitinu vaiką, atsibudus ryte skauda sąnarius, rankose nėra jėgų, pirštai sunkiai lankstosi, o ir pati kol prasivaikštau būnu kaip iš po gero bulviakasio, nėra visiškai jėgų, jaučiuosi pavargusi, mieguista, dažnai skauda galvą…nors dukryte 2,5 mėn miega visą naktį, paryčiais tik valgo… pastebėjau kai ir sūnų pirmąjį maitinau, taip jausdavausi… gal trūksta vitaminų, ar tokia būsena normali? ačiū :)

    103. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Aušra,
      žindanti mama Budesonidą gali vartoti, taip pat ir rektalinių putų pavidalu >> http://e-lactancia.org/

    104. Aušra sako:

      Laba diena,

      4 mėnesį žindau dukrytę, tačiau sergu sunkia Krono ligos forma. Nuo pastojimo vaistų nevartoju, bet paskutiniu metu sparčiai prastėja mano liga. Gydytojas liepė 2 savaites susipurkšti Budenofalk 2 mg/dose putų (veiklioji medžiaga budezonidas). Norėjau paklausti ar galima žindyti vartojant šias putas? Galbūt geriau tas dvi savaites nežindyti, nusitraukinėti pienuką, o paskui vėl pradėti žindyti? Ar po pertraukos mišinukų valgymo kūdikiai ima krūtį?

    105. magnolija sako:

      Sveiki, Trilaja,
      Jūsų vartotos Opexos aktyvioji medžiaga Bilastinun e-lactancia.org puslapyje vertinama kaip žemos rizikos žindymo laikotarpiu. Pagrindinė to priežastis – nėra užtektinai duomenų. e-lactancia kaip saugias alternatyvas, rekomenduotas atitinkamų britų institucijų, pateikia Loratidine ir Cetrizine. Lietuvos vaistinėse parduodamo Loratidine informaciniame lapelyje rašoma, kad jis žindant nerekomenduojamas. Tuo tarpu apie Cetrizin Actavis rašo, kad žindymo metu galima atsargiai vartoti.

    106. Trilaja sako:

      Laba diena, gal galite patarti, kuriuos antialerginius vaistus galėčiau vartoti, kūdikėlį žindau, jam 3,5 mėn. Alergija pasireiškė ant veido, po akimis atsiradusios dedervinės. Seniau gerdavau Opexa.

    107. Ramune sako:

      Aciū jums labai už greitą atsakymą, labai keista, nors ir pasakiau gydytojui kad maitinu, jis sako čia atseit nieko tokio, galima, bet sudetinės preparoto dalys yra metronidazolas ir Chlorkvinaldolis, pastarasis man rods ir yra netinkamas žindant…

    108. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Ramune,
      taip, anotacijoje draudžia vartoti žindant, o kitokios informacijos ir aš neradau

    109. Ramune sako:

      Laba diena, labai norejau suzinoti ar galima vartoti zvakutes GYNALGIN maitinant, mazuliui 4menesiai, maitinu pagal poreiki, taciau po gimdymo vis kartojasi mot.uzdegimai, dabar atlikus tepineli rado laukocitu, jau vartojau Mecmiror, bet sisyk skyre stipresnes, anotacijoj raso, kad zindancioms negalima.
      Labai lauksiu atsakymo.Aciu is anksto.

    110. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Rasa,
      paroksetiną žindančiai mamai vartoti galima >> http://e-lactancia.org

    111. Rasa sako:

      Gerb.gydytojau,norėjau pasiteirauti:pasigimdžius kūdikį,vėl paūmėjo mano liga,kuria sergu jau apie 10 metų,t.y. nerimo sutrikimas,panikos atakos.Nėštumo metu gėriau paroksetiną pradžioje,vėliau nutraukiau pamažu. Dabar gydytoja vėl išrašė šių vaistų ir liepė nutraukti žindymą. Aš turiu gerti šių vaistų 5mg per dieną.Ar šie vaistai pavojingi kūdikiui? ar yra galimybė pratęsti žindymą su šiais vaistais arba kitais antidepresantais,slopinančiais nerimą?

    112. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Dita,
      aš vis dar tebegalvoju, kad psichologines problemas geriausiai nugali veikla. o ar yra ir gali būti prasmingesnė veikla už savo vaiko auginimą?

    113. Dita sako:

      Laba diena, po gimdymo atsirado nerimas,baime per ji kyla spaudimas.Geriu sedatif,dopegyt,krapu,melisos arbatas.Pati meginu save raminti, bet neiseina. Kaip dar kovoti nebezinau. Pati matinu leliuka,kuriam 1.5 men. Gal dar ka pavartoti? Aciu uz atsakyma

    114. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela nifri,
      abu šie vaistai yra skirtingai pavadinti skirtinguose fabrikuose pagaminti ibuprofeno preparatai, o mamos išgertas ibuprofenas, kaip jau rašyta šiame straipsnyje, jos žindomam kūdikiui nekenksmingas

    115. nifri sako:

      S
      Help!!!!!! Zindau kudikeli jau beveik 3men.Pradejau tvarkytis dantukus sugedudius po nestumo, susidūriau su nezmonisku skausmu, ir nepaskaicius vartojau ibuproma ir ibumetina . kaip tai gali pakenti mano vaikeliui????

    116. Ramunele sako:

      Laba diena
      norejau suzinot ka daryt kad kuo ilgiau galeciau zindyt kudiki
      kad pienas nedinktu.
      dekui

    117. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Jurgita,
      „Trumpalaikis doksiciklino vartojimas (kelios savaitės( žindymo laikotarpiu nedraudžiamas“. >>> E.Markūnienė, A.Milašius, R.Pilvinienė. Žindymas ir medikamentai. KMU, 2006, p.63.

    118. Jurgita sako:

      sveiki,

      Po kiek laiko,baigus gerti doksiciklina,galima vel zindyti?

    119. magnolija sako:

      Sveiki, Rita,
      Valstybinės Vaistų Kontrolės Tarnybos puslapyje esančiame Xymelin Menthol apraše yra nurodyta, kad nėštumo ir žindymo laikotarpiu vaisto vartoti nerekomenduojama. Ta pati informacija turėtų būti nurodyta ir spausdintame informaciniame lapelyje.
      Taip pat rašoma, kad neigiamų pasekmių nei vaisiui, nei žindomam kūdikiui kol kas neužfiksuota. Tad greičiausiai nerekomendavimas remiasi tuo, kad galimi rimti su širdies veikla susiję šalutiniai poveikiai. http://e-lactancia.org/search?q=Xylometazoline+Hydrochloride rašo, kad negalima vartoti didelių dozių ir ilgiau nei 3 dienas.
      Jūsų vietoj daugiau šito purškalo, kol žindote, nevartočiau.

    120. Kristina sako:

      Laba diena,

      Siuo metu zindau, vaikui 10 men. Pajutau, kad turiu kenksmingu parazitu (kirmeliu), isgeriau Helmintox pagal savo svori. Po isgerimo, girdejosi skrandyje garsai, po 2 val. pazinciau vaika ir po kurio laiko, lyg prasidejo garsai ir vaikiuko skrandyje, sunerimau. Ryte vaikiukas gausiai pasitustino, pasiziurejau ismatas, tai radau raudonu, pametytu mazu neryskiu gysleliu (kaip butu kirmeles isejusios). Vaiko elgesys ramus, kaip visados, bet ar nepadariau ko nors tokio, del ko reiketu kreiptis skubiai pas gydytoja?

      Pati turiu letine skydliauke, po siu vaistu pavartojimo, ties skyldiauke (kakle), jauciu lyg kazkas sunkaus butu gerkleje. Kai dariausi kraujo tyrimus, ezinofilu buvo didziulis padidejimas, bet tuo metu galevojo gydytoja, kad alergines kilmes.

      Aciiu Jums.

    121. Rita sako:

      Laba diena,sunui 5 men,zindau pati,bet mane uzpuole baisi sloga,purskiau xymelin mentol ( naudojau ir nestumo metu,info lapelyje rase,kad nestumo ir zindymo laikotarpiu galima), o dabar internete perskaiciau,kad nerekemenduojama.galetumet pakomentuoti?

    122. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Ieva,
      Klacid ir Lekoklar yra Klaritromicino preparatai, o Klaritromiciną žindyvei vartoti galima.
      Kadangi 14 metų vaikas jau valgo įvairų maistą ir motinos pienas jau sudaro nebe daugumą maisto, intensyvaus antibiotikų vartojimo metu gali pritrūkti „gerųjų“ bakterijų, todėl vertėtų ir jų preparato profilaktinę dozę pridėti.

    123. Ieva sako:

      Laba diena,

      Dukrytei 14 men. Ir situacija tokia, kad jau 5 sav. Sergair negali pasveikt. Angina, noro virusas, puline angina, plauciu uzdegimas, stomatitas ir dabar bronchitas. Jau 3 sav vartoja antibiotikus, viduriuoja. Siuo metu geria amosiciklina su klavuano rugstimi. As pati taip pat sergu. Si karta ja nepasveikusia po plauciu uzdegimo apkreciau. Jauciu baisu spaudima is mamos, kad kalta jog zindau del to vaikas man taip ir serga:/ gydytojau manau ji neteisi? Taip pat ar galiu vartoti klacid antibiotikus ar lekoklar jei dukryte geria kitus ir viduriuoja? Ar nebus jai blogiau? Jau nebezinau ka daryt:(

    124. Giedre sako:

      Labai Jums dėkoju už atsakymå!

    125. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Giedre,
      Antibiotiką Klerimed (Klaritromiciną) vartoti galima.
      Cirrus yra sudėtinis preparatas, kurio sudėtyje yra priešalerginis vaistas Cetirizinas (žindant vartoti galima) ir kvėpavimo takų gleivines sutraukiantis vaistas Pseudoefedrinas, kurį vartoti rizikinga (nes gali sukelti dirgulį, nemigą bei stabdyti pieno gamyba slopindamas prolaktino sekreciją). Todėl geriau gerti tik atskirai Cetiriziną, o nosies gleivinių susitraukimą pasiekti, pvz., vietiškai veikiančiu Vibrociliu (lašais arba purškalu)

    126. Giedre sako:

      gera., Gydytojau, ar galiu zindyti pusantru metuku vaika, vartodama Antibiotinius vaistus Cirrus ir Klerimed 500, umus sinusitas? Jei ne, kiek laiko po vartojimo galiu pradeti zindyti vel? Aciu

    127. Giedrė sako:

      Ačiū Jums už straipsni!

    128. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Loretele,
      vartojant visus Jūsų išvardintus antibiotikus (peniciliną, gentamiciną, metronidozolį,cefuroksimą) žindyti galima >> http://e-lactancia.org/
      Labiau tikėtina, jog naujagimio mieguistumą lėmė kiti – su jo paties sveikata arba kitais jo mamai skirtais vaistais susiję – veiksniai.

    129. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Jurgita,
      vartojant Detralex žindyti galima. >>> http://e-lactancia.org/

    130. Jurgita sako:

      Laba diena, po gimdymo (4 savaitės) pradėjau vartoti vaistus Detralex dėl didelio hemorojaus, žindyti nustojau, vaikelį maitinu mišinuku, o savo pieną nutraukiu, staiga atsirado gumbas krutyje ir pakilo temperatūra, pieno nei kiek nemažėja nors bandžiau retinti nutraukimą (keturios dienos jau).
      Ar tikrai negalima žindyti vartojant Detralex?
      Sako nustojus žindyti negerai vėl duoti krūtį, vaikutis patyrė didžiulį stresą kai pradėjau duoti mišinuką, ir per keturias dienas beveik priprato, ir jei po gydymo vėl duosiu krūti o paskui jei kas atsitiks ir vėl turėsiu nutraukti maitinimą, ir vėl stresas vaikučiui, kaip elgtis?
      Kolkas nežinia kiek ilgai turėsiu vartoti vaistus ir koks tolesnis gydymas, kaip sumažinti pieno gamybą? Suprantu kad ne šioje vietoje klausimas, bet kaip elgtis?
      Labai lauksiu atsakymo, ačiū

    131. Loretele sako:

      man po ekstra cp buvo rimtu komplikaciju,gydymui buvo skiriami yvairus antibijotikai,tokie kaip penicilinas,gentamicinas,metronidozolis,cefuroksimas.zindziau pati.as tai galejo jam kenkti? ar del tu vaistu jis galejo buti labai mieguistas,galedavo ir 5val ismiegoti,vos pavykdavo pazadinti pazysti

    132. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Sanda,
      antibiotiką Klaritromiciną žindymo laikotarpiu vartoti galima. >>> E.Markūnienė, A.Milašius, R.Pilvinienė. Žindymas ir medikamentai. KMU, 2006, p.65.

    133. Sanda sako:

      Daktare, pamirsau parasyt kad FROMILID KLARITROMICINAS 500mg, gydytoja liepe vartot po viena tablete ryte ir vakare, ar pakenkcau mazylei, jai nors tik vakare dar neisgerus vakarines dozas pamaitinciau mazyle. Prasau padekite issprest sy klausima???Mergyte negere misinuka>buciau labai dekinga gavus Jusu atsakymo!

    134. Sanda sako:

      Sveiki, ar vartojant antibiotikus RFROMILID (KLARITROMICINAS) tikrai negalima zindyt kudiki, mergaitei 8 menesai???

    135. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Diana,
      taip, Jox galite purkšti

    136. Diana sako:

      Sveiki,

      vaikui jau beveik dveji metukai, maitinu tik pora kartų per dieną (per pietus ir migdantis), ar galiu vartoti purškalą gerklei Jox? Skausmas taip plešia, kad neturiu kur dėtis, anksčiau panašiais atvejais tik šis purškalas greitai suveikdavo… Iš anksto ačiū.

    137. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Sandra,
      Labai abejoju, kad dėl to kalti šie mamos geriami nestiprūs vaistai.
      Jeigu atpylimas atsitinka nedaug pažindus ar netrukus po žindymo, dažniausiai priežastimi būna, jei kūdikis priryja oro netinkamai prigludęs prie krūties >>> http://zindyk.lt/?p=333

    138. Sandra sako:

      Sveiki. Mano metuku vaikas pazindes pieno paskutiniu metu pradejo vemti(skaidrios gleives), kazkas sudirgina jam skranduka. Atsirugsta ir vel gerai. Po visko jis nesijaucia blogai. Siuo metu sergu ir geriu sinupret bei stodal.

    139. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Ibuprofeną vartoti žindymo metu galima, o nėščiajai nepatariama; geriau tiktų paracetamolis

    140. Laura sako:

      Ar galima nuo skausmo gerti inboprofena,kai kaukiuosi?

    141. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Irmute,
      į motinos pieną išsiskiria tik maždaug 1 procentas žindyvės vartotos Diflukano (Flukonazolo) dozės. Tai sudaro tik 5 procentus įprastinės vaikų dozės. Nustatyta, kad naujagimiams ir mažo gimimo svorio kūdikiams vaistą vartoti saugu. Nepageidaujamas vaisto, patekusio su pienu, poveikis neturėtų pasireikšti. Žindant vartoti galima. >>> E.Markūnienė, A.Milašius, R.Pilvinienė. Žindymas ir medikamentai. KMU, 2006, p.71.

    142. Irmute sako:

      Mane labai neramina, ar tikrai galima vartoti vaistus Diflukan zindant?

    143. magnolija sako:

      Kristina, tikrai yra vaistų, suderinamų su žindymu, pvz., Zoloft. Pagal e-lactancia.org jis netgi saugesnis nei valerijonas ar Stilnox. Galbūt gydytojas parašys Jums daugiau galimų variantų.
      Nenuleiskit rankų, viskas bus gerai – žindysit ir džiaugsitės savo mažyliais!

    144. Kristina sako:

      Laba diena,
      turiu problemų su miegu. Tiksliau po pirmo vaiko labai miegas issiderino, issiderino visas miego rezimas. Ir iki siol vargstu. Pastojau antrasyk,susilaukiau antro vaikelio. Paskutinius nestumo menesius geriau vaistus mazas dozes migdomuju. Pagimdziau, negeriau visa menesi. Valerijonai nepadeda uzmigti. Kartais isgeriu puse stilnoxo nakciai. Kreipiaus pas psichiatrus, siule gerti vaistus nuo depresijos. Bet maitinti noriu toliau ar yra saugiu vaistu, kurie galetu padet man ir taip issaugociau naturalu maitinima? ar vis delto tektu maitinti vaikeli misinukais?

    145. Kazimieras Vitkauskas sako:

      galima. Coldrex pagrindinė veiklioji medžiaga yra paracetamolis, kuris reikalui esant skiriamas ir naujagimiams.
      Taip pat yra ir truputis kofeino, tačiau ne tiek, kad paveiktų ir žindomą kūdikį.

    146. Giedre sako:

      Ar zindanciai mamai galima gerti coldrex gerima?

    147. Giedre sako:

      Sveiki,ar sergant persalimo logomis galima coldrex karsta gerima gert maitinanciai mamai?aciu uz atsakyma

    148. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Danguole,
      taip galima, net ir žindant mažesnį kūdikį; pagal >> http://e-lactancia.org

    149. Danguole sako:

      Sveiki, ar galima gerti IMIGRAN žindant? Vaikui metukai.

    150. Aiste sako:

      Labai dekuj jums uz atsakyma, rytoj is ryto pakeisiu vaistus, o vakar ir siandien kad pienelis nedingtu reguliriai ji nusitraukiu ir kolkas lyg ir jo yra pakankamai, padedu sau gerdama specialiom arbatom, bei miegant mazyliui glaudziu ji prie saves. Visgi nenorejau sias dvi dienas nerizikuot ir jo alergija bei tustinimas pasitvarke.
      Dar karta dekuj uz jusu nora mokinti jaunas mamas buti ismintingesnems ir moketi suteikti jiems to ko jiems is tikruju reikia.
      Be jusu „noredama mazyliui geriau“ bei klausydama aplinkiniu nuomones bei bepasitikejimo del savo patirties nebuvimo kaip mama buciau pridarius didesniu klaidu ir apleidus tikruosius kudikelio poreikius. Jusu zinios suteike man stiprybes, ramybes ir pasitikejimo, o suneliui sypsenu vos sulaukus savaites bei gero svorio priaugimo, stiprybes, ankstyvo sumanumo. Ta buvo galima pastebeti jo pirmosiomis gimimo savaitemis.
      Aciu.

    151. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Aiste,
      Doksiciklinas priskiriamas prie žindomam kūdikiui lengvai rizikingų, todėl žindančiai mamai labiau tiktų vartoti nerizikingu laikomą, tačiau tokius pačius sukėlėjus naikinantį, kitą antibiotiką Tetracikliną (pagal http://e-lactancia.org/ )

    152. Aiste sako:

      Sveiki,
      Gyvenu olandijoje ir turiu menesio laiko suneli, kuris deja mano chlamidijos sukelta deka pasigavo akiu infekcija, pats buvo gydomas antibiotikais 1mg 4 kartus dienoj 14 dienu, dabar as pati gydoma doxycycline vaistais 2 tabletem dienoj, ir gydytoja leido testi zindyma. Labsi noriu testi zindyma, bet pastebejau, kad vaikelis atsisako zisti kruti, kai anksciau megaudavosi ir jo veiduka ryskiau isbere spuogeliais, taip pat patapo irzlesnis, taciau ismatu spalva vis dar gelsva. Tik tai labsi gausios net pro vystiklus prabega ir dazniausiai siuo metu ismatos pasirodo du kartys dienoj, o slapinasi gausiai ir daznai. Perskaiciau lietuvoj, jog zindymo laikotarpiu vaisto vartoti negalima, o olandijoj moterys I darba paprastai grizta jau po 6 savaiciu gimdymo, todel net ir zinios is mediku apie zindyma nera naudingos kudykeliui. Visas atsakymas iskilus problemai, mesk zindyma, siais laikais misinukai labai kokybiski. Labai myliu savo suneli ir nenoriu jam pakenkti, gal visgi naudingiau likus penkiom dienom savo pieneli nusitraukti pientraukiu ir pakeisti misinuku uzuot ji kankinus ir laukti sunkesniu pasekmiu, o antibiotikus suvartojus grizti prie zindymo?
      Jusu knyga ir tinklapis buvo vienintelis issigelbejimas mokantis zindymo meno, bet dabar labai bijau del savo atkaklumo labiau pakenkti mazyliui nei padeti.

    153. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Dorota,
      taip,žindanti mama Dermovate vartoti gali

    154. Dorota sako:

      Sveiki, jau prieš nėštumą mane kamavo egzema ant rankų pirštų. Gydytoja buvo išraiusi Dermovate tepalą. Padėdavo kažkuriam laikui. Nėštumo metu tepdavausi šiek tiek (kai jau negalėjau iškentėti). Dabar žindau 2 savaičių kūdikį ir vėl jaučiu, kad reikėtų karts nuo karto pavartoti. Ar saugus šis vaistas žindomam kūdikiui? Gal pasiūlytumėte kokias nors alternatyvas?Iš anksto ačiū už atsakymą.

    155. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Ernesta,
      retai pasitaiko, kad žmogaus žarnyne gyveno tik ta viena jau pasišalinusi askaridė. Todėl tikrai verta kreiptis dėl gydymo. Dažniausiai šioms kirmėlėms naikinti vartojami vaistai (mebendazolis, albendazolis, pirantelis).žindymui ir žindomam kūdikiui nekenksmingi. Po gydymo praėjus 2-3 savaitėms mikroskopu tiriamos išmatos (ieškoma kirmėlių kiaušinėlių) ir sprendžiama apie gydymo efektyvumą, jei reikia – gydymas kartojamas. Taip pat galima ištirti ir kūdikio išmatas.

    156. Ernesta sako:

      Laba diena,
      žindau savaitės laiko kūdikėlį, tačiau vakar supratau, kad turiu žarnyno parazitų (pastebėjau su išmatomis pasišalinusią askaridę), kreipsiuosi į šeimos gydytoją, jeigu bus skirtas gydymas vaistais, ar galėsiu žindyti toliau? Ar galėjau apkrėsti savo naujagimį? Gal reiktų prašyti atlikti vaikeliui tyrimus? Būsiu labai dėkinga už Jūsų komentarą

    157. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Jolanta,
      neradau patvirtinimo, jog Furaginas nekenksmingas. Gal labiau tiktų kitas uroseptikas Furadoninas (nitrofurantoinas), kurį žindant vartoti galima.

    158. jolanta sako:

      laba diena, žindau 8men. kūdikį ar galiu vartoti furaginą šlapimo pūslės uždegimui gydyti? Ačiū

    159. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Ausra,
      sultamiciliną (ampicilinas + sulbaktamas) žindyvei vartoti galima

    160. Ausra sako:

      Laba diena,
      gydytoja paskyre antibijotika Sultamicillin 375mg, pati maitinu kudiki, ar geriau nusitraukti pienuka ?kiek tai pakenks kudikiui?

    161. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Vestina,
      Ospamoksą (amoksiciliną) žindančiai mamai vartoti galima

    162. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Julija,
      Zindančiai mamai Diklofenaką vartoti galima >>> http://e-lactancia.org/

    163. Vestina sako:

      Laba diena,
      Siomis dienomis tureciau gimdyti, gydytojas paskyre antibijotika Ospamoxa gerti savaite del uzsitesusios kvepavimo taku infekcijos. Ar nieko tokio, kad gimus kudikiui gersiu si vaista ir zindysiu? Kada geriau isgerti antibijotika, pries ar po zindymo? Paskirta gerti 3k per diena.

    164. Jūratė sako:

      Sveiki, pasitempiau nugarą, labai skauda net mažylį pakelti, net gulint labai skauda nugaros apačią, ibuprofenas skausmo nenumalšina. Kokį tepalą būtų galima panauditi gal? Vprosal B? Žindau pati 8 sav leliuką. Ačiū už atsakymą!

    165. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Vitalija
      SinuMoss yra augalinės kilmės Maisto papildas, neturintis kokių nors stipriai ar kenksmingai veikiančių cheminių medžiagų. Taigi su žindymu suderinamas

    166. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela k.juste,
      peržiūrėjęs spec literaturą, neradau draudimo žindančiai mamai vartoti metronidazolį. Taigi negaliu ir patvirtinti, jog Jūsų aprašytųjų simptomų priežastimi buvo šie vaistai.

    167. Julija sako:

      Laba diena, daktare,
      Prieš 1,5sav. dešinėje veido pusėje pradėjo skaudėti viršutinį žandikaulį, buvo sunku valgyti, išsižioti, bet po poros dienų skausmas aprimo, o vėliau staiga vėl grįžo, tik jau stipresnis, pradėjo skaudėti ne tik žandikaulį, kad negaliu nei valgyti, nei kalbėti, bet ir ausį, smilkinį, dantis… Dar sloga prasidėjo, tai net gerklę, irgi dešinėje veido pusėje skauda… Nakčiai geriu paracetamolio tabletę, ant susies dedu kamparo kompresą… Pasiskaičiau, kad čia veikiausiai veido nervų arba trišakio nervo uždegimas. Aš nenoriu nutraukti žindymo, bet vien paracetamolis manęs neišgelbės. Skaičiau, kad patariama vartoti B grupės vitaminų kompleksą, Neurorubine injekcijas. Bet ar galima žindančiai moteriai (injekcijas)? Kokius priešuždegiminius vaistus galima vartoti, nes kaip suprantu Paracetamolis labiau nuo skausmuo, o paties uždegimo negydo? Diclofenac aprašyme parašyta, kad žindančioms moterims draudžiamas…
      Kaip padėti sau esant tokiai ligai, kai nesinori nutraukti žindymo ar/ir gultis į ligoninę masažams, stiprius (priešepileptinius) vaistus gerti?
      Labai lauksiu Jūsų patarimo

    168. Jurgita sako:

      Sveiki, turiu nervų šaknelių uždegimą, vartoju ibuprofeną ir diklofenako tepalą jau visą savaitę, tačiau skausmas nepraeina. Gal yra kitų vaistų, kurie greičiau padėtų maitinančiai mamai? Kūdikiui 6 mėnesiai ir turėjo inkstų uždegimą. Ačiū už atsakymą.

    169. Vitalija sako:

      Sveiki,
      Norejau paklausti, ar galima zindanciai motinai gerti nuo slogos SINU moss vaistus.Aciu uz atsakyma.

    170. k.juste sako:

      sveiki,
      pirma para po gimdymo del infekcijos tikimybes ligonineje man leido antibiotikus supplin metronidazol, ir kai isleido namo dar turejau gerti 3 dienas po 2 tabletes. is viso antibiotikus vartojau savvaite, bet gimdymo namuose visi mus lanke neonatologai linksejo galva kad kaip negerai sie vaistai mazyliui pirmom dienom, nes persiduoda per piena, na bet ka darysi. iki dabar nerimauju, koki poveiki jie galejo mums tureti, todel teiraujuosi Jusu. mums jau 7 sav., maitinu pati, bet mazyle valgo kas valanda, yra nerami, nuolat buna prie kruties, diena mazai miega. ar galejo sie vaistai jai pirmomis dienomis padaryti kokia itaka nerimastngumui? nes pirmaja savaite tiesiogine sio zodzio prasme vaikas verke, kartais net klyke, nezinojau kaip nuraminti ir glaudimas prie kruties nepadedavo. galvoju kas ten jai daresi pilvuke nuo tu vaistu pirmom dienom,gal labai skaudejo. ir issivalius mekonijui, tustinimasis budavo tamsus su tokiais gleivetais juodais kaip zele gabaliukais, tarsi kavos pupeles. susitvarke tustinimasis 3-4 savaite pradejus duoti geruju bakteriju. ar tai galejo buti sio antibiotiko pasekme? aciu uz atsakyma.

    171. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Egle,
      šio vaisto rizika žindomo vaiko atžvilgiu gali pasireikšti ne per tiesioginį poveikį į vaiką per pieną (tokio poveikio nenustatyta), bet per tai, jog žindomas vaikas gali gauti mažiau motinos pieno, nes Clostilbegyt (Clomiphene) slopina pieno gamybą. Tačiau tai labiau būdinga pirmąją savaitę po gimdymo, o ne antraisiais žindymo metais. Taigi vartojant šį vaistą žindyti galima. Tik verta atkreipti dėmesį į tai, jog siekiant vaisingumo atsinaujinimo Clostilbegyt (Clomiphene) vartojimas gali būti mažiau veiksmingas, nes dažnas žindymas gali stabdančiai veikti ovuliaciją, net ir antraisiais metais >>> p.53-57 >>> http://zindyk.lt/?page_id=34

    172. Egle sako:

      Sveiki,
      Planuojame antraja atzala, bet situacija tokia, kad reikia stimuliuoti ovuliacija. Stimuliuosime Clostilbegyt vaistais (5dienas po 100mg), o atejus laikui bus leidziami Pregnyl vaistai, siekiant, kad folikulai ovuliuotu. Kiek ilgai geriausia nezindyti vaiko, labai noreciau grizti prie zindymo kuo greiciau, vaikui 1m ir 6men.

    173. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Živile,
      gydytoja tikriausiai paskyrė vaisto dozę, paskaičiavusi kalio poreikį pagal mamos kalio trūkumą. Todėl žindomam kūdikiui tai nepakenks

    174. živilė sako:

      Sveiki.
      Blogai pasijutus, padarė kraujo tyrimą. Gydytoja man išrašė kalio chlorido 750mg 2k per parą po 1 tabletę, nes trūksta kraujyje. Ar nepakenks kūdikiui, kurį maitinu? Jam 7 savaitės.

    175. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Rasa,
      mamos vartojamas Sertralinas jos žindomam kūdikiui nepakenks

    176. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Lina,
      Carvedilol priskiriamas nedidelės rizikos grupei, todėl yra tik vidutiniškai saugus jį vartojančios žindančios mamos vaikui. Saugesni yra kiti tospačios beta-blokatorių grupės vaistai Labetalol, Metoprolol, Oxprenolol, Propranolol

    177. Rasa sako:

      Sveiki, gerb. daktare,
      Mano dukrytei jau beveik 6 men. Iki siol sekmingai zindziau, taciau sunegalavau pati, daktare paskyre gert sertralino po 0.25 mg 1 k.d. Liepe palaipsniui atsisakyt zindymo ir pereiot prie misinuko. As noreciau ir toliau maitint, ar galima vartojant siuos vaistus testi zindyma. Dekui uz ats.

    178. Lina sako:

      Sveiki,
      Mano situacija gana sudetinga. Vartoju Carvedilol, esu 32nestumo savaitei, si vaista zada palikti ir po gimdymo. Ar juos gerdama galesiu maitinti savo katik gimusi maziuka?

    179. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Erika,
      geriamųjų vaistų Cezera veiklioji medžiaga Levocetirizinas priskiriamas nedidelės rizikos grupei, todėl yra tik vidutiniškai saugus jį vartojančios žindančios mamos vaikui. Labiau tiktų visiškai saugiais laikomi Cetirizino ir Loratadino preparatai.

    180. erika sako:

      sveiki ,kas diena geriu vaistus nuo alergijos cezera, ir I nosi purskiuosi rhinocort. maitinu krutimi ar sie vaistai nekenkia vaikuciuj. jam 11 men.bet kruti dar zindo vakaras ir rytais.naktimis

    181. Lukrecija sako:

      http://www.vaistine.lt/Pub/default.aspx
      Čia radau tepalą žindančioms motinoms :) skaičiau, kad pagamintas iš ekologiškų medžiagų :)

    182. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Egle,
      jeigu yra tikrai pūlinga angina/tonzilitas, antibiotikus geriau vartoti. Daugelis jų žindomam kūdikiui nekenksmingi. Tačiau geriausiai ligą diagnozuoti ir paskirti tinkamiausius vaistus gali ir privalo Jus apžiūrėjęs gydytojas.

    183. Egle sako:

      Sveiki, mano suneliui 5 men., o man pulinga angina, temperatura pakyla tik iki 38,2C. Skalauju gerkle 3 proc. maistiniu vandenilio peroksidu (atskiedus 1:1). Ar man butina gerti antibiotikus? Jei taip, tai kokius ir kiek laiko?
      Aciu

    184. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Ana,
      Klotrimazolį vartoti ir žindyti kūdikį galima

    185. Ana sako:

      Laba diena. Kudikiui beveik 8 menesiai. Man israse Clotrimazolum krema ir tabletes. Ar galima sios vaistus vartoti ir zindyti kudiki?

    186. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela vikaa,
      gentamiciną žindyvei vartoti/leisti galima >> e-lactancia.org

    187. vikaa sako:

      Sveiki,
      Mano kudikiui 10d.ir man gimdos uzdegimas prisimete,leidzia gentamicina 1 doze gaunu ir nezinau ar tai nepakenks mano vaikeliui,ar geriau nutraukineti piena ir duoti misinuka per ta laika.

    188. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Marija,
      amoksiklavą (Amoxicillin-Clavulanate ) ir dolmeną (Dexketoprofen)žindyvei vartoti galima >> e-lactancia.org

    189. Marija sako:

      Laba diena,
      vakar gydytojas nustate, kad prie protinio danties darosi pulinys,todel istinusios dantenos, jauciamas stiprus skausmas.
      Israse antibiotiku amoksiklav 875 bei nuo skausmo „dolmen“. Vartoti po viena tablete du kartus dienoj. Kudikiui 6 men, zindomas tik krutimi. Ar nepakenks vaikui vartojami vaistai?

    190. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Nerija,
      išbėrimu atskirais mažais labai niežtinčiais spuogeliais pasireiškia niežai. O tarpupirščiai yra ypatingai mėgstama niežus sukeliančių erkučių įsikūrimo vieta.
      Jeigu gydytojai niežų diagnozę patvirtintų, žindyvę gydyti Permetrino tepalu galima >> http://e-lactancia.org

    191. nerija sako:

      Laba diena :) pries kelias dienas baigiau gerti vaistus zinnat 500, sveikstu viskas gerai, bet dabar pradejo berti rankas, tarpupirscius mazais spuogeliais, kuriuos labai niezti, gal cia kokia alergija,, idomu ar butu galima vartoti vaistus nuo alergijos jei maitinu kudiki? Dar karta aciu uz atsakyma.:)

    192. Kazimieras Vitkauskas sako:

      nepakenks. Sveikite!

    193. Dovile sako:

      Laba diena

      Kudikiui 3 savaites, man del umaus slapimtakio uzdegimo paskirtas Zinnat 500, ar tai nepakenks kudikiui, nes zindau pati.
      Labai aciu.

    194. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Nerija,
      į abu klausimus atsakau: taip, galima. Tačiau pirmasis klausimas man patiko labiau 😉

    195. Nerija sako:

      truputi ne taip paklausiau, ar galima maitinti kudiki vartojant vaistus Zinnat 500, aciu uz atsakyma.

    196. Nerija sako:

      Laba diena

      Norejau paklausti ar galima vartoti vaistus Zinnat 500mg. zindanciai motinai, kudikiui eina 7 menuo. Aciu uz atsakyma.

    197. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Rasa,
      Xefo (Lornoxicam) priskiriamas nedidelės rizikos grupei. Atsižvelgiant į kūdikio amžių (jau 10 mėnesių) aš jį žindančiai mamai vartoti šio vaisto nedrausčiau. Tik reikėtų stebėti vaiko būklę, ar nepasireikš nepageidaujami simptomai.
      Milgamma N yra sudėtinis vitaminų B1, B6 ir B12 preparatas. Nėštumo ir žindymo laikotarpiu kasdien vartoti iki 25 mg vitamino B6 galima be jokių abejonių. Kadangi 2 ml preparato yra 100 mg vitamino B6, nėštumo ir žindymo laikotarpiu šio vaisto reikėtų nevartoti. Tačiau, vėlgi atsižvelgiant į kūdikio amžių (jau 10 mėnesių), jį žindančiai mamai rekomenduočiau šį vaistą vartoti pusinėmis dozėmis, t.y., tik po 1 ml.

    198. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela katiara23,
      Žindymas ir Metoprololis dera. Tik vartojant didesnes dozes vertėtų ir stebėti kūdikį dėl nepageidaujamo poveikio – pulso sulėtėjimo, silpnumo.

    199. Rasa sako:

      laba diena, norėjau skubiai paklausti, ar galima maitinti kūdikį, 10 mėnesių, jei mama leidžiasi milgamma ir xefo 8 mg vaistus

    200. katiara23 sako:

      Sveiki. Uzdaviau klausima ir diskosijoje, bet paklausiu ir cia. Kita menesi numatomas profilaktinis menesio vaistu gerimas. Mano maziukui 6 men. Gydytojai rekomenduoja tuo metu zindyti kas 12 val, gaunas 2 kartus i diena. Vaistai Metoprolol 100 mg. Gert reiketu 2 kartus i diena po tablete, paros doze gaunasi 200 mg. Taciau atsirado mamyciu kurios man pataria daktaru neklausyti ir maitinti kaip maitinus. Man svarbiausia yra ismamnciu tokius dalykus ir gydytoju nuomone. Kaip man atsirint kas mums abiems su kudikiu bus geriausia. Visur ieskau atsakymo, kad nesuklysciau pasirinkdama.

    201. erika sako:

      laba diena, norejau pasiteirauti ar maitinant krutimi galima lankyti zumba sokius??? ar nepakenks pieno gamybai?

    202. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Asta,
      mamos paskiepijimas nuo erkinio encefalito jos žindomam kūdikiui nepavojingas

    203. Asta sako:

      Laba diena,

      Siu metu geguze turejau skiepytis trecia skiepo nuo erkinio encafalito dali, taciau siuo metu maitinu 1 menesio amziaus kudiki. Iskilo klausimas ar maitinanti mama gali skiepytis siuo skiepu ar nepakenks vaikuciui, ar visgi geriau atideti?

      Aciu

    204. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Judita,
      taip, Ketanova (ketorolakažą) žindanti mama vartoti gali

    205. Judita sako:

      laba diena,
      norejau pakalusti ar nu skausmo galima vartoti ketanova kai maitini vaika?

    206. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Rasa,
      vartojant Zinacefą (cefuroksimą) žindyti galima >> http://www.e-lactancia.org/

    207. Rasa sako:

      Laba diena, naujagimiui 7paros, mamai paskirtas Zinacefas 500mg du kartus dienoje. Noreciau suzinoti Jusu nuomone, ar saugu maitinti, ar geriau atsisakyti maitinimo krutimi?

    208. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Lile,
      Zyrtec (cetiriziną) žindanti mama vartoti gali

    209. Lile sako:

      Sveiki man alergija ir gydytoja israse Zytrec 10 mg ar maitindama galiu juos vartoti?

    210. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Raminta,
      tikrai yra tokių priešuždegiminių vaistų, kuriuos galima vartoti ir žindant. Pavyzdžiui, Diklofenakas

    211. Raminta sako:

      Jau 7,5 men. maitinu savo dukryte, bet pries pora menesiu man prasidejo koju uzdegimas ir nuolat skauda kojas. Gydytoja israse vaistu nuo skausmo, kuriuos dabar geriu karta per diena. Jie tik malsina skausma, bet uzdegimo negydo. Man neskyre vaistu uzdegimo gydymui, nes nerado tokiu, kuriuos galima vartoti zindant. Klause, kiek dar noriu maitinti, ir dave suprasti, kad galiu pasirinkti, ar gydytis, ar maitinti. Noreciau suzinoti, ar tikrai negalima suderinti tokiu sveikatos problemu su zindymu?

    212. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Rasa,
      Amoksklavą vartoti galima, o Nimesilį geriau keisti Paraceramoliu, Ibuprofenu arba Ketanova

    213. Rasa sako:

      Labas vakaras.
      Mano dukrytei 2m 4men.Šiandien apsilankius pas gydytoją sužinojau diagnozę,sinusitas.Išrašė antibiotikų Amoksiklav 875 ir Nimesil,gydytoja liepė nežindyti.Sakykite ar turėčiau paklusti gydytojai ar visdėlto šis vaistas yra suderinas su žindymu?

    214. Akvile sako:

      laba diena. norejau jusu paklausti ar galejo taip staigiai nutrukti pieno gamyba? vakar maitinau maziuka ir jis atsisake kruties. paimiau paspaudziau pirstais o ten niekas nebego. traukiau pientraukiu, pritraukiau 30ml pieno. mano maziuko amzius 4men 3 sav. kaip man jy primaitinti ar pamaitinti?.. kad jis nebutu alkanas. papildomo maisto dar neesu davusi. bet sianden vel atsirado lyg to pienelio. kaip man pasielgti? misinuko nelabai noreciau duoti. ar gali taip streikuoti pieno gamyba valgom kas 2 val. ir nakti ir diena.

    215. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Rima,
      Jūsų klausimas nesuteikia daug informacijos, todėl bandau atspėti, kas galėjo nutikti to meto kūdikių auginimo papročių kontekste. Tada dar buvo ganėtinai įprasta naujagimius/kūdikius nakčiai migdyti atskirai nuo mamos ir džiaugiamasi kūdikio išmiegojimu per visą naktį. O tai yra dažniausia priežastis pieno sąstovių, dėl kurių su karščiavimu pabrinksta krūtys (p.184-193) ir prasideda jų uždegimas – mastitas (p.197-207) su dar didesnių karščiavimu ir reikalingumu gydyti antibiotikais.
      Gal būt Jums buvo ne taip. Užrašiau teoriškai ir praktiškai dažniausiąją priežastį. Jeigu priežastis nesikartoja, tai ir jos pasekmės neturėtų kartotis. Todėl patariu ir naktį žindyti ne kartą, o taip paprastai būna, kai kūdikis jaučia ir užuodžia mamą gulinčią šalia (p.109-111)

    216. rima sako:

      sveiki,nezinau ar as cia y tema ,bet man iskilo toks klausimas,turiu du nuostabius vaikucius 8ir 10 metu dabar laukiuosi trecio leliuko,ir vis iskyla cia man visokie klausimai,po abieju gimimo praejus mazdaug 2sav ,su antru dar greiciau iskilo didele tem iki40,krutine dege,paskyre antibijotiku ir viskas susitvarke,dabar vis saves klausiu,kur as vis blogai darau kad man tokia tem iskyla ,gal negerai zindau leliuka,bijau dabar kad ir tas pats nepasikartotu po gimdymo,ka galetume patarti ,aciu uz bet koky atsakyma

    217. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Vaida,
      galima vartoti abu. Pagal http://www.e-lactancia.org/ :
      Metoklopramidas: „Low excreted into breast milk. Not harmful effect on the infant but rare mild intestinal complaints has been reported”. Tik nepatariama vartoti kartu su antidepresantais.
      Ranitidinas: “Drug which is commonly used in pediatric therapy even for newborn treatment.
      Excreted in high amount into breast milk although infant intake is reportedly lower than usual therapeutic dose.
      No side effects on breastfed babies have been reported.”

    218. Vaida sako:

      Sveiki, norejau pasiteirauti ar galiu zindyti jei gydytoja paskyre gerti metoclopramid ir ranitidino tabletes? Info lapeliuose teigiama, kad zindyti draudziama.

    219. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Sumatriptanas žindant yra saugus, nes i MP jo mažai patenka. Žindykite nesivaržydama >>> http://www.e-lactancia.org/ :“Sumatriptan is thought to be the safest one because of both a low excretion into breast milk and a low gut absorption“

    220. Danguolė sako:

      Laba diena,
      Kartą per savaitę užeina migrena, geriu CINIE 100 mg, po išgėrimo nežindau 12 valandų, maitinu iš buteliuko užšaldytu pieneliu.Kūdikiui beveik keturi mėnesiai. Ar pakanka pusės paros nežindymo?

    221. Elija sako:

      Sveiki. Man persalimas ar galiu zindyti savo mazyli jam 4men.ka galiu vartoti slogai gydyti? Ar uzkresiu savo vaika?

    222. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Ramune,
      Medoklavas yra tokios pačios sudėties kaip ir Augmentinas (Amoksicilinas + Klavulano r.), taigi žindomam kūdikiui nekenksmingas.
      Ibumetinas (Ibuprofenas) veikia maždaug 6 valandas. Žindomam kūdikiui taip pat nekenksmingas

    223. Ramune sako:

      Sveiki, dukrytei 8 men, del didelio dantų uždegimo , man išrašė Medoclav875\125 mg. tris kart per para, ar galiu zindyti kūdikį , ir kaip dažnai galiu gerti ibumetino 400 ar 600 , nes skausmas nezmoniskas. Ačiū

    224. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Ausr,
      geriant Augmentiną žindyti galima

    225. Ausr sako:

      Sveiki,
      man nuo danties susiformavo pulinys, kuri reikejo pjauti.Gydytojas prirase gerti augmentin 875/125 po 1X2.Minejo, kad kiti, suderinami su zindymu antibiotikai mano situacijoje nepades.
      Kaip del sio antibiotiko suderinamumo, nes nera aiskiai parasyta, kad jis nesuderinamas su zindymu?

    226. Inga sako:

      Nuosirdziai aciu Jums uz atsakyma.

    227. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Inga,
      mamos 100 mikrogramų Levotiroksino paros dozė žindomam kūdikiui pavojaus nekelia

    228. Inga sako:

      Laba diena Gerbiamas Gydytojau,
      sergu terioditu iki siol gydytoja buvo paskyrus 50 mg doze, taciau atlikus tyrimus paaiskejo, jog doze turiu padidinti iki 100 mg. Auginu metuku dukryte, kuria dar maitinu savo pienuku ir noriu dar maitinti. Noriu pasiteirauti ar saugu maitinti kudiki ir vartoti tokia vaisto doze? Aisku atsirado patareju, jog nustociau maitinti kudiki, taciau noreciau isgirsti Jusu patarima siuo klausimu. Ar lthyroxinas turi neigiama poveiki kudikio sveikatai?
      Is anksto dekoju Jums uz atsakyma.

    229. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Greta,
      antibiotiką Ospamox (Amoksaciliną)žindnat vartoti galima. Esant reikalui jis skiriamas ir sergančių naujagimių/kūdikių gydymui, o tada gaunama daug didesnė dozė,negu kūdikį pasiekia su motinos pienu.

    230. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Erika,
      abu šie vaistai – ir nesteroidinis vaistas nuo uždegimo ir skausmo Ketorolakas, ir pykinimą/vėmimą slopinantis Elitanas (Metoklopramidas) su žindymu suderinami ir žindomam kūdikiui nepavojingi

    231. greta sako:

      Sveiki, gerb.gyditojau
      Noriu paklausti dukrytei 3mėn ir 3sav susirgau šlapimo pūslės uždegimu,paskyrė antibiotikus „ospamox“ 1000mg po 2kapsules,ar galiu tęsti žindyma? Po antibiotiku 3val nesiulau kruties,bet ka daryti jei ji dažnai mėgsta valgyti,kas 1.5val ar galima ankšiau pasiulyti krūti,praėjus 2.5val??
      Ačiū

    232. erika sako:

      sveiki, suneliui 5men. man buna stiprus migrenos skausmai … suleidzia dazniausiai greitoji KETROLAKA ir nuo pykinimo ELITAN.po siu vaistu nemaitinu 12 val.ar uztenka siu val.ar po 12 val.vaikas negauna vaistu? o gal uztenka maziau laiko ?

    233. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Jurga,
      žindymo metu kontraceptikus Postinor arba Escapelle vartoti galima

    234. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Liucina,
      nuo mamos išgertos vienos Valeradix tabletes kūdikiui per pieną nieko neatsitiks, o ir pati mama neįmigs taip kietai, jog nebejustų šalia gulinčio vaiko

    235. Jurga sako:

      Sveiki,
      Noreciau paklausti del Postinor arba Escapelle tableciu.Zindomam vaikui 2 metai. Zindomes pries dienos ir naktini miegelius.
      Lietuviskuose aprasuose apie ji neraso labai blogai. Kaip yra istikruju?
      Aciu, lauksiu atsakymo.

    236. Liucina sako:

      Sveiki,
      Zindau 5 menesiu kudiki. Del naktinio zindymo labai sutriko mano miegas, kartais buna taip, kad vaikas miega ramiai, o mane kankina nemiga. Ar galima tokiu atveju isgert viena tablete Valeradix?
      Aciu uz atsakyma.

    237. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Dalia,
      antibiotiką Ciprofloksaciną galima vartoti ( http://www.e-lactancia.org/ )

    238. Kazimieras Vitkauskas sako:

      miela Ruta,
      taip Nimesilio geriau negerti. Labiau tiktų Paracetamolis, Ibuprofenas, Ketoprofenas (Ketonalis),

    239. Dalia sako:

      Mano kudikiui 1metukai ir menuo-dar labai daug valgo mano pienuko,ypatingai nakti.Gydytoja paskyre 5 dienu Ciprofloxacin 500mg kursa(1tabl.x 2d.). Anotacijoje radau,kad su zindymu vaistas nederinamas. Gersiu ryte ir vakare. Kokia butu Jusu nuomone del galimybes zindyti?Jei neimanoma zindyti vaisto vartojimo metu,kada butu galima atnaujinti zindyma po antiiotiku kurso? Dekoju uz atsakyma.

    240. Ruta sako:

      Laba diena, man isrove sunkiai danti ir prasidejo uzdegimas. Gydytoja sake issiversim be antibiotiku ir sake jei labai skaudes gerti Nimesil, bet sake tuomet nezindyti (vaikui 1 metukai). Buvo tinimas, tinimas dabar nuejo, bet kiekviena ryta man stipriai skauda. Gal galite patarti kokie nuo skausmo maziausiai patenka i piena (gal paracitamolis). Ir po kiek laiko isgerus, galima maitinti. Gal Nimesil isgerus ryte, galima butu vakare vaika maitinti, nes zindau dazniausiai nakciai.
      Aciu uz atsakyma

    241. Kazimieras Vitkauskas sako:

      taip, gelomirtolį galima vartoti be pavojaus žindomam kūdikiui

    242. INGRIDA sako:

      Ar galima zindanciai mamai, kuria kamuoja kosulys nusipirkti vaistineje gelamyrtol forte vaisto? Aciu uz atsakyma.

    243. Raimonda sako:

      Aciu uz jusu greita atsakyma. Tada galesiu gerti siuos vaistus ramia sirdim kad mazyliui nepakenks ir nereiks nutraukt maitinimo krutimi:).

    244. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Raimonda,
      taip, amoksiciliną vartoti žindant saugu. Jį skiriame ir sergantiems naujagimiams. Po antibiotikų kurso mamai vertėtų išgerti „gerųjų bakterijų“ kursą, o kūdikiui jų vyravimą kūdikio žarnyne išsaugos pats mamos pienas.

    245. Raimonda sako:

      Gerb.gydytojau.
      Noreciau paklausti dantiste israse man antibiotiku AMOXCILLIN 500mg,7d.kursas,po 3 tabletes kasdien kad isgydyt dantu uzdegima. Sakykit ar sie vaistai saugus zindymo metu?

    246. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Danguole,
      šio Loratadino grupės antihistamininio priešalerginio vaisto į motinos pieną išsiskiria labai nedaug ir pašalinio poveikio žindomiems kūdikiams nėra sukėlęs

    247. Danguole sako:

      dar papildau, kad tai Desloratadin Sandoz 5mg, paskirta viena karta per para. Alergija pasireiske pirma karta, priezastis neaiski.

    248. Danguole sako:

      Gerb. Gydytojau,

      Ar galima vartoti vaista Desloratadin Sandoz nuo alergijos maitinant kudiki? Kudikiui 1 metai ir 5 menesiai. Si vaista paskyre gydytojas.

    249. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Lina,
      pagal http://www.e-lactancia.org >>>
      Metronidazolis įrašytas į Labai mažos rizikos grupę ir laikomas su žindymu suderinamu ir žindomam kūdikiui nekenksmingu vaistu.

    250. Lina sako:

      Gerb. gydytojau,

      mano vaikui 2 m. 5 men, bet as ji vis dar maitinu viena ar du kartus per para savo pienu – dazniausiai pries uzmiegant arba tik atsikelus. Is tikruju, jis mano pieno dabar isgeria tik lasus – dabar jam tik iprotis, gal jaucia pieno kvapa ir skoni, taip nusiramina. Ketinu jau atpratinti, bet po truputi, noreciau, kad jis pats to noretu. Dabar man gydytoja israse Metronidazolio 7 dienu kursa, po 500 mg per diena (250 ryte ir 250 vakare). Vaistu informaciniame lapelyje parasyta, kad vaistus vartojant nezindyti. Ar pakenksiu savo vaikui, jei zindysiu maziausiai 8 val po vaisto pavartojimo, tuo labiau kad jis zinda labai trumpai ir nedaug? Aciu uz atsakyma.

    251. laura sako:

      Gerb.Gydyttojau.
      Pirmiausia dekoju zu greita atsakyma.Ir jeigu teisingai suprantu tai man turetu pasakyti,kada vel galesiu zindyti po skenaavimo.Beda ta,kad skydliaukeja turiu 2 cm mazga,jis apciuopiamas,paslankus ir matomas.gydytoja apziurejusi echoskopu toliasniems tyrimams nesiunte kadangi as maitinu.bet man lab neramu del to guziuko ir as ketinu kreiptis i kt gydytoja,kad istirtu issamiau.Bet bijau,kad jeigu pasakysiu,kad as maitinu manes vel netirs.

    252. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Viktorija,
      Jumis dėtas nujunkymo neskubinčiau. Gal ne be pagrindo mokslininkai nutarė, kad mamos vartojamo vaisto rizika žindomam kūdikiui prasideda tik nuo 750 mg/parai.
      Jei net ignoruotume psichologinės įtampos šeimoje (mama serga! žindyti jai ar nežindyti???) įtaką vaiko nuotaikai, dar gali būti ir neramumo bangos sutapimas su pirmųjų dantukų artėjimu. Labai būdingas amžius tarp 5-6 mėnesių. Tuomet kūdikiui reikia daugiau meilės, užuojautos (nešiojimu, priglaudimais, dažnesniu žindymu) ir… leidimo kišti pirštus į burną.
      Na, o jeigu norite informacijos apie nujunkymą, tai viską, ką apie tai išmanau, jau surašiau į tam skirtą skyrių (p.318-345) knygoje >>> http://zindyk.lt/?page_id=34

    253. Viktorija sako:

      Gerb. Gydytojau,
      As vaistu vartoti nutraukti tikrai negaliu, nes pati jauciuosi labai blogai, man gydymas labai reikalingas. Jeigu galeciau nutraukti vaistu vartojima butu daug paprasciau.. O kaip tokiu atveju issiaiskinti, ar kudikis itin dirglus del vastu vartojimo? Bijau, kad atsakymas aiskus ir teks kuo greiciau nutraukti zindyma… Bet gerb. Gydytojau, kaip tai padaryti greitai? Kudikis neima nei ciulptuko, nei buteliuko. Bandziau duoti buteliuka, bet jis net nesizioja, pyksta, saukia ir neistraukia is buteliuko pieno visiskai. Ka man toliau daryti?

    254. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Viktorija,
      aš Jums patariau/leidau, remdamasis rasta spec medicinine informacija. Pats tokių dalykų nenustatau. Tarp vaikelio neramumo priežasčių gali būti įvairiausių, taip pat ir psichologinių. Tačiau tai, jog šie pokyčiai laike sutapo su mamos gydymusi vaistais, neleidžia drąsiai atmesti ir jų (ar jų veikimo rezultatų) buvimo neramumo priežastimi. Jeigu mamos būklė nėra tokia, jog be tų vaistų ji negali gyventi, siūlyčiau jų keletą dienų nebevartoti ir stebėti kaip keisis žindomo vaiko elgesys. Jeigu jis normalizuosis, tai gal būt ir buvo kažkoks negeras poveikis per pieną. Be to, jeigu ir mamos savijauta išliks gera, tai gali būti, jog tų vaistų nebeverta gerti. Pasitikrinimui galim būtų pakartotinai ištirti skydliaukės hormonų koncentraciją mamos kraujyje

    255. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Laura,
      galimybė žindyti po skydliaukės skenavimo priklausys nuo tyrimui panaudotų radioaktyviosios medžiagos ir jos dozės. Jeigu naudojamas radioaktyvusis jodas, kuris lengvai patenka į motinos pieną ir lėtai skaidosi, žindymą gali tekti nutraukti savaitei ir ilgiau.
      Skydliaukės skenavimui naudojant radioaktyvųjį technecijų, žindymą atnaujinti galima jau po paros, nes šios medžiagos skilimas ir kūdikiui kenksmingo radioaktyvaus aktyvumo praradimas daug greitesnis.
      Per tą laikotarpį pieną iš krūtų vertėtų reguliariai kas kelias valandas ištraukti ir išpilti, o kūdikį maitinti iš anksto iki tyrimo ištrauktu ir šaldytuve išsaugotu mamos pienu.

    256. Viktorija sako:

      Sveiki dar karteli gerb. Gydytojau,
      Kaip rasiau, turejau pradeti gerti vaistus Propycil nuo skydliaukes funkcijos sutrikimo. Su Jusu leidimu pradejau gerti vaistus, bet po 5 dienu vaistu vartojimo mano kudikis tapo beprotiskai irzlus, piktas, nervingas. Verkia, zirzia, ziuri i zaisliukus ir nervojasi istisai, o anskciau graziausiai zaisdavo. Taip tesiasi jau 4 dienas. Tikrai anksciau taip nesielge. Negi tai sutapimas… Prasau atsakykite, ar tai gali buti del vaistu vartojimo, ar del to, kad mano skydliauke gamina per daug hormonu ir vaikui persiduoda per pienuka ir jam kazkokie pakitimai organizme darosi? Esu issigandusi, bijau, kad vaikui nepakenkciau. Gal kokius tyrimus atlikti, ar ka..?
      Aciu is anksto.

    257. laura sako:

      Laba diena.
      Sakykit kiek laiko negalima zindyti atlikus skydliaukes skenograma?

    258. Viktorija sako:

      Nuostabi zinia! Labai aciu gerb. Gydytojau!

    259. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Viktorija,
      Propyltiouracilo firminis preparatas Propycil yra saugus žindymo atžvilgiu ir nekenkia žindomam kūdikiui, jeigu paros dozė neviršija 750 mg. Jums paskirta 50 mg x 4 = 200 mg/parai. Taigi žindymo nutraukti nereikia.

    260. Viktorija sako:

      Sveiki,
      Mano kudikiui 5,5 men. Kudikeli maitinu tik savo pienuku. Visada galvojau, kad kudiki maitinsiu ilgai, tikrai keleta metu, bet pradejau jaustis labai prastai. Isaiskejo, kad sergu toksine skydliauke, kuria reikia nedelsiant gydyti, nes skydliauke gamina gerokai per daug hormonu. Gydytojas taipogi minejo, kad dabar su savo pienuku vaiku perduodu per daug hormonu ir tai nera gerai. Reikia gerti Propycil 50mg tabeletes: 4 tabletes i diena. Gydytojas liepe nutraukti maitinima ir gerti vaistus.
      Labai prasau man parasykite, ar tikrai sie vaistai kenksmingi mano kudikeliui ir turiu nutraukti maitinima?
      Labai lauksiu atsakymo.

    261. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Dalia,
      sis antibiotikas su žindymu suderinamas, t.y., jeigu mama jį vartos, žindomam kūdikis dėl to nenukentės. Tačiau…
      krūties uždegimo – mastito (knygoje, p.197-208) požymiai yra ne tik ryškus skausmingumas sukietėjusią krūties vietą spaudžiant ir krūties odos paraudimas virš pieno sąstovio vietos, bet ir karščiavimas bei bloga bendra mamos savijauta. Kol to nėra, aš antibiotikų dar neskubėčiau skirti.
      Dalies krūties sukietėjimas gali būti dėl pieno sąstovio. Taip gali atsitikti dėl įvairių priežasčių, trukdančių pienui ištekėti iš tos krūties vietos. (knygoje, p.193-197) Pavyzdžiui, jeigu spaudžia drabužio/liemenėlės kraštas arba krūtį žindymo metu prilaikanti ranka. Taip pat, jeigu latakėlio užsikimšimas spenelyje sustandėjusio pieno kamšteliu. Dar sąstovis gali susidaryti dėl reto žindymo, ypač bandymų išmiegoti nežindžius per visą naktį.
      Žindyti ir iš tos krūties galima, ir reikia kuo dažniau. Kad pieno sąstovio vietoje nekiltų uždegimas. Jeigu suminkštinti krūtį nepadeda žindymas ir paprastas masažas, dar galėtumėte išbandyti krūties masažą šiltame vandenyje. Pasilenkusi įmerkite krūtį į dubenį su šiltu vandeniu ir masažuokite iš sukietėjusios vietos link spenelio.

    262. Dalia sako:

      Nuo antradienio ziauriai sukietejo desines kruties visa virsutine dalis,pieno neina nutraukti ir vaikui pazindus nejauciu jokio suminkstejimo. Poliklinikoj itaria gresianti mastita ir israse antibiotiku,temperaturos neturiu,savijauta gera,bet tas sukietejimas vargina jau visa savaite. Nebezinau ka daryt ar galiu gert tuos antibiotikus (FLUCLOXACILLIN kapsules) ir test maitinima.Nebezinau kur kreiptis gyvenam UK,labai bijau,kad neprasidetu pulingas mastitas ir kad nebegalesiu maitint savo vaiko. Aciu uz atsakyma

    263. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Irena,
      dėl galimų nepageidaujamų pašalinių Bromokriptino poveikių, žindymą (kūdikio maitinimą motinos pienu) atnaujinti vertėtų po dviejų parų

    264. Irena sako:

      atsiprasau neteisingai parasiau pavadinima Bromocriptin_Richter 2.5mg.

    265. Irena sako:

      Laba diena, to stebuklingo vaistuko pavadinimas yrabromocriptin 2.5mg

    266. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Irena,
      kad galėčiau atsakyti, turėčiau žinoti to vaisto pavadinimą

    267. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Vitalija,
      bičių propolyje žindymui ar žindomam kūdikiui kenkiančių toksinių medžiagų nėra. Tačiau kartais bičių produktai alergizuoja, taigi jeigu Jūs pati nesate alergiška, dar vertėtų išsiaiškinti ar negali būti iš tėvelio giminės paveldėtas jautrumas

    268. Irena sako:

      Sveiki, noreciau paklausti, ar galiu toliau maitinti vaikeli jei geriau vaistus laktacijai stabdyti, praejo savaite o pienukas savaime atsinaujino. Mano mergaite nevalgo is kruties nuo pat gimimo, vis nutraukinejau pienuka, o dabar bijau jai duoti. Kiek laiko turetu praeiti po vaistu gerimo?

    269. Vitalija sako:

      Sveiki,
      arteja saltasis laikotarpis, kurio metu padideja rizika susirgti tiek mamai, tiek mazyliui. Noreciau pries epidemijas pastiprinti savo imuniteta ir profilaktiskai pavartoti biciu propolio kapsules. Ar galima vartoti si maisto papilda zindant, galbut teigiamos propolio savybes gaus ir mano dukryte su pienu? Pati maitinu 2 men. mazyle.

    270. Jurga sako:

      Laba diena,

      Norejau pasiteirauti, kokius vaistus galiu gerti nuo slapimo taku infekcijos? Pati maitinu 3men dukryte

    271. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Ūla,
      mamos vartojamas progesteronas žindomam kūdikiui nepavojingas. Progesterono kombinacija su estrogenais, kaip pvz., būna sudėtiniuose geriamuosiuose kontraceptikuose, gali slopinti laktaciją (pieno gamybą)

    272. Ūla sako:

      Labas vakaras, Gerb.Gydytojau,

      Visų pirma dėkoju už Jūsų knygą ir puikią paskaitą, kurią išklausiau dar kai laukiausi ir ką gi – vis dar sėkmingai žindau, nors sūnui jau 2,2 metukų. Ačiū!
      Bet dabar laukiuosi antrojo vaikelio, nėštumas dar labai mažas. Gydytoja skyrė man papildomai vartoti progesteroną, be jo gali kilti pavojus nėštumui (esu turėjusi keturis persileidimus).
      Ar galiu saugiai vartoti šį vaistą žindydama savo berniuką? Jis žinda dar pakankamai dažnai – iki 8-10 kartų per dieną ir dar 2-3 kartus naktį.
      Ar progesterono žvakutės, naudojamos į makštį šiuo atveju būtų saugesnės nei geriamos tabletės?

      Dėkoju už Jūsų laiką ir atsakymą.

      Pagarbiai,
      Ūla

    273. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Agne,
      gali būti, jog dar kažko reiks – akivaizdžios gydytojo konsultacijos, jeigu sveikata ir penktą dieną prastės.
      O kol kas… galite vartoti bet kuriuos nereceptinius kosulį raminančius ir atsikosėjimą gerinančius vaistus. Ir visa tai, ką išvardijote, žindymui ir žindomam kūdikiui per pieną nepakenks.

    274. Agnė sako:

      Laba diena,

      jau ketvirta diena, kaip sirguliuoju.. Pradžioje buvo skaudi gerklė, slogavau, o dabar – viskas nori keliauti žemiau (ėmiau kosėti). Temperatūros nėra, tik kankina kosulys ir baimė, kad ko nors rimčiau neprisišaukčiau…
      Mažyliui 5 mėn, maitinu pati ir noriu paklausti Jūsų patarimo: gal yra kokių vaistų nuo kosulio, kad nepakenkti kūdikiui?
      Šiuo metu geriu čiobrelių arbatą, vartoju „Bionorica“, „Isla“ bei „Sebidin“ pastiles. Einu teisinga kryptimi ar dar kažko reikia?
      Iš karto – ačiū Jums.
      Iki malonaus.

    275. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Laurita,
      esant reikalui Ospamoksu (amoksicilinu) be pavojaus gydomi ir sergantys naujagimiai. Į motinos pieną patenka tik menka dalis šio antibiotiko, daug kartų mažesnė už naujagimių gydymui skiriamą dozę. Todėl žindyti galite be apribojimų.

    276. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Ana,
      sloga su karščiavimu paprastai reiškia infekciją (virusinę ar bakterinę) nosiaryklėje. Žmonės vieni kitus užkrečia čiaudėdami ir kosėdami. Taip jie (taip pat ir mama) gali užkrėsti bakterijomis arba virusais ir kūdikį. Į motinos pieną tie sukėlėjai nepatenka, todėl žindyti nustoti nereikėtų. Dar daugiau, būtent su motinos pienu kūdikis gauna apsaugą nuo jo mamą, taigi ir kartu su ja nuolat būnantį kūdikį, atakuojančių ligų sukėlėjų >>> http://zindyk.lt/?p=186
      Be reikalo vaistų vartoti nereikia niekam, tačiau jeigu karščiuojate ar kenčiate skausmą, jau laukdama gydytojo pagalbos galite išgerti vaistų nuo temperatūros ar skausmo. Acetaminofenas (paracetamolis) ir ibuprofenas žindomam kūdikiui nepakenks, nes į motinos pieną patenka tik labai maža motinos išgertų šių vaistų dalis. Be to, jie nėra toksiški ir tinka net naujagimių gydymui. Taip pat saugus yra ir aspirinas (acetilsalicilo rūgštis), jeigu vartojamas ne ilgai, o tik vieną kitą kartą… >>> http://zindyk.lt/?p=10

    277. Laurita sako:

      Laba diena! Noreciau suzinoti po kiek valandu galeciau zindyti dukryte isgerus ospamox.Paskutine tablete isgeriau 9val. vakaro.
      Laura

    278. Ana sako:

      Labas vakaras,
      mano sūnui dabar yra trys savaitės. Aš pasigavau slogą ir šiandien man pakilo temperatūra 38,1. Norėjau paklausti, ar galiu žindyti vaikelį ir ar turėčiau vartoti vaistus ar geriau apsieiti be jų? Ačiū už atsakymą

    279. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Jūrate,
      Mirtazapinas vidutiniškai saugus, taigi mažai pavojingas, o Escitalopramas nepavojingas.
      Tačiau labiau patarčiau džiaugtis motinystės laime (ji šimtąkart vertesnė už daiktus, intrigas ir pramogas), o vaikeliui miegant – pasportuoti, o neįklimpti į liūdesį dėl dėmesio nevertų smulkmenų.

    280. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Sveiki, Rolandai,
      pirmiausia gydantis gydytojas nustato spaudimo padidėjimo priežastį ir skiria atitinkamai reikalingą gydymą/vaistus. Jo kompetencijoje ir žinoti/susižinoti, kurie iš tų vaistų tinka žindyvėms.

    281. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Austėja,
      kad nekandžiotų spenelio, pasistenkite kūdikį glausti kuo arčiau prie krūties. Tuomet jis apžios plačiau, o ne vien tik spenelį ir jo netraumuos >>> http://zindyk.lt/?p=321

    282. Jūratė sako:

      Laba diena. Iskilo toks klausimas, suneliui greitai 9 menesiai, maitinu pati, pries kelias dienas paskyre vartoti antidepresantu escitalopram ir mirtazapin, dar nepradejau, nes esu pasimetusi, ka daryti su maitinimu? Vienus vaistus turiu gerti ryte, kitus vakare, o maziukas mano piena valgo ryte, nakti ir vakare. Radau informacijos, kad antidepresantus maitinant reiketu vartoti atsargiai. Koks tas atsargumas? Nutraukti maitinima ar dar galima kazkaip suderinti? Buciau labai dekinga uz Jusu atsakyma.

    283. Rolandas sako:

      Kokius vaistus nuo spaudimo galima vartoti zindymo metu

    284. Austėja sako:

      Labas vakaras,

      Gal ir ne prie šio straipsnio turėčiau klausti, tačiau man dukrytė labai stipriai įkando į spenelį, o gal kažkaip jį susižeidžiau. Esmė tame, kad man jis šlapuoja, lupasi oda, kreša lyg kraujas, lyg ne kraujas. Kai maitinu, labai skauda, dėl to pati pradėjau bijoti maitinimų iš tos krūties. Ką daryti? Gal man geriau nusitraukti ir taip nebeskaudės? O gal maitinti dvigubai dažniau iš kitos, sveikosios? Pienas kaupiasi toje skaudančioje, dėl to vienaip ar kitaip reikia tą pieną ištraukti…

      Vaikui 10,5 mėn.

      Iš anksto ačiū už atsakymą

    285. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela VAida,
      ibuprofenas pats saugiausias. Jis skiriamas ir naujagimiams gydyti, o Jūsų sūnaitėliui jau 9 mėn. Be to, į motinos pieną patenka tik menka dalis vaisto dozės, daug mažiau negu gautų pats gydomas kūdikis.

    286. VAida sako:

      Laba diena,
      Mano suneliui 9 menesiai. Nuo skausmo, kuris gali testis iki keliu savaiciu, stomatologe po danties operacijos pasiule gerti ibuprofena. Taciau bijau kad per toki ilga laikotarpi vaikelis negautu per pieneli sio vaisto per daug, t.y. kad nepakenkciau vaikuciui. Prasau patarkite, ar saugu vartoti ibuprofena zindant ar yra kitu saugesniu nuo skausmo vaistu?
      sirdingai dekoju.
      su pagarba Vaida

    287. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Vitalija,
      visus bakterinės vaginozės gydymui dažniausiai taikomus vietinio poveikio vaistus – klindamiciną, metronidazolį, nifuratelį+nistatiną (Macmiror Complex) – žindanti mama vartoti gali.

    288. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Vaida,
      sumatriptanus žindanti mama vartoti gali.

    289. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Gintare,
      kalio trūkumas kraujyje reiškia, jog per mažai per mažai valgote žalio augalinio maisto – vaisių, uogų ir daržovių. Beje žalumynuose yra ir daug įvairių kitų žmogui reikalingų elementų ir junginių. Todėl atsisakyti jų ir bandyti tik hiperkompensuoti vien kalį būtų ne pats išmintingiausias kelias.

    290. Vaida sako:

      Sveiki, mano kūdikiui dar tik savaite ir man atsinsujino migrenos priepuoliai… Ibuorifenas nepadeda, bet vartoti sumatriptanus, nes is skausmo net sunku rūpintis kūdikiu .

    291. vitalija sako:

      Sveiki. Maitinu dukrytę jau 8 mėn. Norėjau paklausti, ką saugu vartoti sergant bakterine vaginoze.

    292. Gintarė sako:

      Sveiki, maitinu vaika 2metus 5 mensius ir mano kraujo tyrimai parode, kad man trukumas kalio, nusipirkau kalio chlorido GSK ir geriu po 1 tablete per diena, nes bijau, kad per piena nebutu vaikui kalio perdozavimo . Visur skaitau internete informacini lapeli, kalio ir raso kad jei nedaug truksta pakanka 1-2 tableciu per diena, o jei didesnis trukumas 2-6 per diena, man trukumas didesnis, tai ar as pakelsiu ta kali jei geriu tik po 1 tablete per diena ? Daugiau bijau gerti kad per piena nebutu pertekliaus vaikuciui, labai dekoju uz atsakyma .

    293. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Živile,

      galima, tačiau geriau būtų, kad gydymą paskirtų Jus apžiūrėjęs ir ligą nustatęs gydytojas

    294. Živilė sako:

      Sveiki, zindau 2 men. kudiki. Pradejo nuolat tirpti ranku pirstai, manau, kad bus problemos su nugara, ja irgi skauda. Ar galima naudoti Diclac tepala tepti nugarai ir riesams, kamparo spirita, gerti Bio Biloba? Dekui uz atsakyma.

    295. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Danguole,
      Klaritromiciną žindanti mama vartoti gali

    296. Danguolė sako:

      Laba diena, mano berniukui 9 mėnesiai ir jį žindžiau pagal jo poreikį. Susirgau bronchitu ir mano gydytoja man paskyrė antibiotikus Clarithromycinum 500 mg 2 kartus per parą 5 dienas ir pasakė, kad vartodama šiuos antibiotikus jokiu būdu žindyti negaliu. Pieną nusitraukinėju, kad nedingtų. Mažasis, matau, kad nori žįsti. Pasidarė irzlus. Ar galiu žindyti praėjus 3 val. po antibiotikų išgėrimo? Danguolė

    297. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Svajūne,
      Trimetoprimą žindanti mama vartoti gali

    298. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Natalija,
      Trentalį (Pentoksifiliną) žindanti mama vartoti gali

    299. Svajūnė sako:

      Sveiki, Kazimierai,

      mano mažajai dar tik mėnuo. Po gimdymo man atrado šlapimo takų infekciją. Sugėriau nitrofurantoino 50mg 7 dienų kursą, bet jis neišgydė, dabar išrašė receptą trimetroprimui 200mg. Ar jie tikrai nėra kenksmingi žindymo metu? Ačiū už atsakymą!

    300. Natalija sako:

      Sveiki, mano zindomam vyrui jau 1 m. ir 10 men., gydytojas paskire Trental 400 mg. 2 kartus dienoje. Ar galiu toliau zindyti, vartodama siuos vaistus?

    301. Kazimieras Vitkauskas sako:

      galima [E.Markūnienė, A.Milašius, R.Pilvinienė. ŽINDYMAS IR MEDIKAMENTAI. KMU, 2006.]

    302. Renata sako:

      Sveiki gerb. Kazimierai, ar galiu zindyti 3 sav. kudiki, jei man leidziamas penicilinas, gentamicinas irr metronidezolis? Nors gydytoja zindyti leido, man labai neramu, nes siu antibiotikuaprasymuose nuroma, kad zindyti negalima. Is anksto dekoju uz atsakyma..

    303. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Jurate,
      vartodama šį vaistą, žindyti galite

    304. Jurate sako:

      Sveiki,
      Mano zindomam naujagimiui 12 dienu, gydytoja ginekologe liepe vartoti tabl. metronidazolum 250 mg 2 kartus dienoje, del gimdos kaklelio blogo gijimo. Ar galiu toliau zindyti savo vaikeli, vartodama siuos vaistus? Is anksto dekoju.

    305. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Aliona,
      gydantis tepamu metronidazoliu žindyti galima. Jeigu reikėtų tepti spenelius, tai prieš žindyma juos derėtų nuvalyti.

    306. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Anzelika,
      vartodama Tamiflu žindyti galite. Taip pat ir Aspiriną – jeigu neilagm gydymui. Tačiau temperatūrą geriau mažinti Paracetamoliu arba Ibuprofenu, kurie yra visiškai saugūs.

    307. Aliona sako:

      Sveiki, mano žindomam kūdikiui 1,5 mėn. Po gimdymo man ant veido atsirado bėrimas, gydytoja diagnozavo perioralinį dermatitą ir paskyrė naudoti metronidazolio 2,5% kremą. Ar saugu šį kremą naudoti žindančioms? Labai ačiū už atsakymą.

    308. anzelika sako:

      Sveiki,
      mano zindomam kudikiui 1 menuo ir 1 sav. As pasigavau virusa del kurio turiu 40 temperaturos. Gydytoja israse tamiflu ir aspirino. Siuos vaistus turesiu vartoti 5 dienas. Kad nedingtu pienas as ji nusitraukineju ir pilu lauk. Sakykit po kiek laiko vel galesiu maitinti savo mazyle?

    309. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Egle,
      aš prisijungčiau prie sakančių, jog 1,4 metų vaikui Hb 102 g/l yra normos apačioje. Jeigu mergaitė dabar jau yra sveika ir noriai ne tik žinda, bet ir valgo įvairų kitokį maistą, tai iš ten gaus ir įsisavins pakankamai hemoglobinui reikalingos geležies. Kadangi mamos Hb koncentracija yra normali, tai rodo, jog ir mamos kraujyje tikriausiai geležies deficito nėra ir jos pakankamai teikiama ir į mamos pieną. Dar didesnė mamos kraujo geležies koncentracija motinos pieno geležies koncentracijos nepadidintų, nes motinos pieno geležies koncentracijos viršutinę ribą apsprendžia genai.

    310. Egle sako:

      Sveiki. Pirmiausia dekoju uz nuostabia knyga. Nors maitinau pirmus vaikus, mamos pamokyta, bet radau joje atsakymus i begale savo klausimu, augindama savo treciaja. Poziuris i maitinima, koks buvo pries 22 ir 15 metu, kai auginau pirmuosius, labai pasikeite.
      Mano 1,4 m.dukrele per pastaruosius 2 menesius daug sirgo-gavo 7 antibiotikus, daznai buvo imamas kraujas ivairiems tyrimams. Tad nenuostabu, kad atsirado mazakraujyste. Gydytojai ivairiai ja vertina-vieni pataria gerti floradix skystaja gelezi, kiti kategoriskai reikalauja girdyti tot’hema, treti gi sako, jog 102 hemoglobinas-apatine riba tokiam vaikui, kai dar nereikia vaistu. Esant tokiam skirtingam poziuriui, turbut, geriausia bus pasikliauti ir motiniska nuojauta. Apetitu mazoji nesiskundzia tik mano pienui-zinda diena nakti mazai atsitraukdama. Kito maisto suvalgo 2-3 kartus dienoje, todel vilties, kad kraujas atsistatys naturaliai ir greitu metu-mazai. Mano hemoglobinas-127. Noreciau paklausti-jeigu vartociau 65mg gelezies tabletes, ar jos per piena patektu ir dukrai? galbut, tada uztektu floradix skystosios gelezies? Aciu uz atsakyma <3

    311. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela anna,
      informacijos apie sieros muilo tinkamumo naudoti žindyvei dar neradau.
      Iš specialių niežų erkutes žudančių vaistų žindyvėms labiausiai tinkami Permetrino preparatai. “Manoma, kad permetrinu galima gydyti niežais sergančias žindančias moteris” >> Vaistų žinynas. 2012, p.517. “Permethrin. Saugus, nekelia pavojaus žindomam kūdikiui” >> http://www.e-lactancia.org/ingles/inicio.asp
      Tavegilio (Clemastin) žindyvėms vartoti nepatariama, iš priešalerginių vaistų joms labiau tinka Cetirizinas ir Loratadinas

    312. anna sako:

      sveiki. mano zindomam kudikiui greit sueis 10 men. as pasigavau bjauriuosius niezus. ka is antihistamininiu vaistu galeciau vartot? ar tavegyl laktacijai nepakenks? siandien jau isgeriau puse tab, nes neapsikenciau. ar galiu kuna prausti su 10 proc sieros muilu? dekoju uz ats.

    313. Mamyte sako:

      labai gaila,kad Jūsų knygos neperskaičiau kai laukiausi pirmojo vaikelio.Deja maitinau jį tik iki pusės metų. Dabar Jūsų knygos dėka savo leliuką sėkmingai maitinu jau devintą mėnesį. Ačiū :)

    Parašykite komentarą