Pranešimas redaguotas 9:38 pm – sausio 16, 2011 Kazimieras Vitkauskas
Miela Rūta,
Kol kūdikis tik žindomas, mamos pienu jis ir atsigeria ir pasisotina. Pradėjus duoti papildomo maisto, tam maistui tirštėjant ir daugėjant, atitinkamai atsiranda ir papildomo skysčio poreikis. Kadangi tirštame maiste (košėje) yra santykinai mažiau vandens, todėl ir pats geriausias papildomas skystis yra švarus (taip pat ir nesaldintas) vanduo. Daugiau apie PAPILDOMĄ MAITINIMĄ skaitykite knygoje, p.282-294).
Pienas, ir mamos, ir karvės, turi pakankamai daug kalcio ir todėl yra pagrindinis maistinis kalcio šaltinis. Taigi jeigu didumą per parą gaunamo maisto sudaro pienas arba jo produktai, papildomas kalcio davimas tikrai nereikalingas. Reikalingas yra kitkas – D vitaminas, nes nesaulėtu metų laiku jo natūraliai trūkstant (D vit gaminamas odoje, saulės spindulių poveikyje) gali sulėtėti kalcio, nors ir pakankamai maiste esančio, įsisavinimas. Sveikam kūdikiui profilaktinė D vitamino dozė yra 500 tarptautiniai vienetai. Perteklinis (su papildais gaunamas) neorganinis kalcis, jungdamasis su riebalais sudaro netirpius šarminius junginius, kurie išties gali turėti vidurius kietinantį poveikį. Mažesnė tikimybė, kad vidurių užkietėjimą sukeltų daržovių tyrė.