NAUDA MOTINAI: 4. APSAUGA NUO OSTEOPOROZĖS

  • Posted on balandžio 22, 2010 at 7:46 am


Osteoporozė – tai kaulų išretėjimas, gresiantis jų trapumu, dažnais, kartais net savaiminiais, lūžiais. Nuo šios ligos labiausiai kenčia moterys po menopauzės. Osteoporozė vystosi dėl to, kad sumažėja kaulinio audinio tankis, tai yra kalcio koncentracija jame. Nėštumo ir žindymo laikotarpiu kalcio reikia daugiau, nes šis mineralas būtinas ir kūdikio kaulinėms struktūroms.

Kalcio koncentracija motinos piene pastovi ir nepriklauso nuo moters mitybos. Taigi žindomo kūdikio aprūpinimas kalciu yra garantuotas. Vaiko mama, jeigu su maistu gaunamo kalcio nepakaktų, pieno gamybai ir gyvybiniams savo organizmo poreikiams panaudotų šio mineralo atsargas, esančias savo pačios kūne. Tad turėtų „atimti“ jį iš savo pačios kaulų. Gamta pasirūpino, kad kūdikį žindančiai motinai taip neatsitiktų, o jeigu ir įvyktų, skriauda būtų atlyginta su kaupu.

Prolaktinas, pieno pasigaminimą skatinantis hormonas, išsiskiriantis iš hipofizio į motinos kraują žindymo metu, pagerina kalcio įsisavinimą iš maisto, pagreitindamas vitamino D virtimą jo aktyviąja forma moters organizme. Taigi normaliai besimaitinančiai motinai kalcio deficitas negresia. Tačiau, jeigu atsitiktų taip, kad maistinio kalcio laikinai neužtektų, dar ne bėda. Hormoninis žindančios moters kalcio apykaitos reguliavimas, tai yra geresnis šio mineralo įsisavinimas iš maisto, tęsiasi ir kūdikį nuo krūties nujunkius. Tyrinėtojai, stebėję moteris po gimdymo ilgiau, pastebėjo greitą kaulų tankio atsikūrimą nujunkymo laikotarpiu. Ilgai (6 mėnesius ir daugiau) žindant sumažėjęs kaulų tankis į pradinį bazinį lygį paprastai sugrįžta jau iki pirmųjų metų pabaigos. Be to, ir kito kalcio apykaitą reguliuojančio, prieskydinių liaukų hormono koncentracija po kūdikio nujunkymo taip pat būna gerokai didesnė negu kitais gyvenimo laikotarpiais. Tai irgi turi reikšmės tam, kad žindžiusių moterų kaulų tankumas po nujunkymo būtų lygus arba didesnis nei prieš gimdymą.

Taigi net ir toms krūtimi maitinusioms motinoms, kurių kaulų mineralų tankis laktacijos metu sumažėja, po nujunkymo jis vis tiek pasidaro didesnis negu nežindžiusių moterų. Motinos kaulų mineralų tankis su kiekvienu žindytu vaiku padidėja maždaug po 1,5 procento. Dėl to sumažėja osteoporozės vystymosi rizika ir stuburo slankstelių, dubens, šlaunikaulių ir žastikaulių lūžių pavojus. Vakarietėms moterims kaulų lūžiai dėl osteoporozės pasitaiko šešis kartus dažniau negu kinėms, nors pastarųjų maiste kalcio yra mažiau. Matyt, turi reikšmės tai, kad Kinijoje moterys maitina krūtimi ilgiau nei Vakaruose.

Be Sociable, Share!

    6 Comments on NAUDA MOTINAI: 4. APSAUGA NUO OSTEOPOROZĖS

    1. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Tesa,
      (1) atsakymas apie osteoporozę >> šiame straipsnyje
      (2) atsakymas apie žindymą nėštumo metu >> straipsnyje TANDEMINIS ŽINDYMAS

    2. Tesa sako:

      Maitinu krūtimi pirmąjį vaikelį. Kai jam buvo 1,5 m. pradėjom lauktis antrojo vaikelio. Įvyko persileidimas po 12 nėštumo savaičių. Tęsiu pirmojo vaikelio maitinimą, jam dabar 1 m. ir 9 mėn. Norėčiau tęsti maitinimą ir vėl bandyti pastoti. Susiduriu su ginekologų ir artimųjų raginimais kuo greičiau nutraukti maitinimą, nes nusilpsiu, labai padidinsiu tikimybę apsirgti osteoporoze nuo 50 m. ažiaus. Gavau griežtą patarimą iš ginekologo nutraukus maitinimą laukti 6-12 mėn. iki pastojimo, kad atsistatytų mano organizmas, išvengčiau osteoporozės ateityje. Man 36 m. Yra sakančių, kad persileidimas irgi įvyko dėl to, kad vis dar maitinau pastodama ir nėštumo metu. Esu pasimetusi. Kokia Jūsų nuomonė šiuo konkrečiu atveju?

    3. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Be abejonės, piene kalcio turi būti ir jis imamas iš mamos kraujo. Kaulų kalcis, kaip atsarginis, taip pat gali būti panaudotas, jeigu neužtenka su maistu gaunamo kalcio. Tačiau ar taip atsitiko ir ar tikrai mamos kraujyje trūksta kalcio ir ar tikrai jos kaulai išretėjo, galima patikrinti atlikus atitinkamus tyrimus.

    4. Austėja sako:

      Sveiki, šiuo metu savo pienu maitinu dvynukus. Dabar jiems beveik 4 mėnesiai. Kadangi maitinant pirmą vaiką, gimusį prieš 4 metus patyriau du kojų kaulų lūžius (vieną kartą nikstelėjus koją lūžo čiurnos sąnario kaulas, kitą kartą pirštas) per pastarąjį nėštumą ir po gimdymo kasdien gėriau 1500 mg kalcio. Tačiau šiandien vėl susilaužiau kitos kojos pirštą. Šiaip lūžių gyvenime nesu turėjusi, išskyrus šiuos, patirtus maitinant kūdikius. Gydytojai tik gūžčioja pečiais ir sako, kad tai vyksta dėl maitinimo.
      Galbūt esate susidūrę su tokiais atvejais? Tiesiog dabar dvejoju dėl maitinimo tęsimo, nes kaulai lūžta nuo nikstelėjimo ar lengvo trinktelėjimo.

    5. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Žindymo laikotarpiu motinos medžiagų apykaita persitvarko taip, jog ir geriau įsisavina kalcį iš maisto. Tik tokiu atveju, jeigu maistinio kalcio vis tiek pritrūksta, yra panaudojamas mamos kaulinių struktūrų kalcis. O jeigu mamos maiste kalcio yra daugiau negu tą dieną reikia, tas perteklinis mamos žarnyne įsisavintas kalcis krauju nunešamas ir atidedamas į „atsargas“ (dienoms, kai mamos maiste kalcio galėtų trūkti) mamos kaulinėse struktūrose pagal tų struktūrų galimybes atneštąjį perteklinį kalcį kaupti. Taigi žindačios ir pakankamai kalcio su maistu gaunančios mamos kaulai žindymo metu sutankėja – kalcio juose padaugėja.

    6. Lidija sako:

      o jeigu vaika zindai 2,5 metu, kaip tada su kalcio normos arba su kaulu isretejimo atsistatymu?

    Parašykite komentarą