ŽINDANČIOS MOTINOS VAISTAI

  • Posted on balandžio 21, 2010 at 3:50 pm


Medicinos mokslas įrodė ir gydytojų praktika patvirtina, jog motinos pienas – pačios gamtos sukurtas ir milijonus metų tobulintas – yra geriausias maistas kūdikiui ir net saugo jį nuo daugelio ligų. Teikdamas saugumo jausmą, žindymas svarbus vaiko psichinei brandai bei santykių su motina ir visoje šeimoje harmonijai. Žindančios moters sveikata irgi laimi. Deja, kaip ir kiti žmonės, žindančios motinos kartais suserga, prireikia vaistų… Ką tada daryti? Ar galima žindyti geriant vaistus?

Nereceptiniai vaistai nepavojingi

Laimei dauguma nereceptinių vaistų žindomiems kūdikiams reikšmingo pavojaus nesukelia. Tačiau nenustatinėkite diagnozės ir neskirkite gydymo sau pati. Tai geriau padarys profesionalas – gydytojas. Bet jeigu karščiuojate ar kenčiate skausmą, jau laukdama pagalbos galite išgerti vaistų nuo temperatūros ar skausmo. Acetaminofenas (paracetamolis) ir ibuprofenas žindomam kūdikiui nepakenks, nes į motinos pieną patenka tik labai maža motinos išgertų šių vaistų dalis. Be to, jie nėra toksiški ir tinka net naujagimių gydymui. Taip pat saugus yra ir aspirinas (acetilsalicilo rūgštis), jeigu vartojamas ne ilgai, o tik vieną kitą kartą.

Kosulį raminantys ir atsikosėti padedantys vaistai su ambroksoliu ir ecetilcisteinu, dusulį lengvinantis salbutamolis ir kiti vaistai nuo bronchų astmos jokio pavojaus žindomam kūdikiui nekelia.

Antibiotiką galima pasirinkti

Gydytojui būtinai pasakykite, jog esate kūdikį maitinanti motina ir žindymą norite tęsti. Jis parinks tokius vaistus, kurie nepakenktų kūdikiui. Jeigu prireiktų antibiotikų, tai galima rinktis, pavyzdžiui, iš tų, kuriais būna gydomi ir susirgę vaikai. Natūralių ir sintetinių penicilinų, gentamicino, daugumos cefalosporinų, eritromicino ir azitromicino mažiau kaip 1 procentas nuo motinai paskirtos dozės patenka į jos pieną, o iš pieno į kūdikio kraują – dar mažiau. Retai pasitaiko alergija antibiotikams, o gydymui tęsiantis ilgiau, kūdikį reikia stebėti dėl galimos pienligės ar viduriavimo. Tačiau rizika nedidelė, nes motinos pienas padeda žarnyne išlaikyti normalią mikroflorą. Jeigu galima pakeisti kitais antibiotikais, žindančiai motinai geriau neskirti, ypač ilgais kursais, tetraciklino ir levomicetino

Priešgrybeliniai ir prieštuberkulioziniai vaistai nėra kontraindikacijos žindymui. Bet aktyvioje plaučių tuberkuliozės stadijoje motina neturėtų būti kartu su kūdikiu, kad jo neužkrėstų. Šios infekcijos bacilos plinta per orą, į pieną jos nepatenka. Taigi kūdikį dirbtinai (pientraukiu) ištrauktu motinos pienu gali maitinti kitas, jį prižiūrintis, žmogus.

Atsargumo reikalaujantys vaistai

Žindančios moterys patiria ne tik natūralios motinystės teikiamą aiškią gyvenimo prasmę, bet ir raminantį žindymo metu pagausėjančių hormonų (prolaktino ir oksitocino) poveikį. Dėl to neretai būna visiškas ar bent dalinis, psichinių ligų simptomų išnykimas, laikinas pasveikimas nuo depresijos, epilepsijos. O jeigu gydymo reikėtų, daugelis švelniai veikiančių prieštraukulinių ir raminančių vaistų žindomam kūdikiui nekenkia. Prireikus stipresnio, išmanąs gydytojas specialistas parinks Jums geriausiai tinkantį. Dėl teoriškai galimo kūdikio smegenų veiklos slopinimo, galinčio pasireikšti neįprastu mieguistumu, kvėpavimo retėjimu, aktyvumo ir apetito sumažėjimu, žindančiai motinai derėtų labai atsargiai elgtis su antidepresantais ir kitais psichotropiniais, ypač raminančiaisiais, vaistais, negerti jų daugiau ir didesnėmis, negu paskirta gydytojo, dozėmis.

Ir nuo kraujospūdį mažinančių vaistų toksinio poveikio žindomiems kūdikiams paprastai nebūna, tačiau patariama stebėti ar nepasidarys mažylis vangesnis, neretės jo pulsas.

Kartais žindyti draudžiama!

Kai radioaktyvūs cheminiai junginiai yra naudojami motinos tyrimams, būtina laikinai padaryti žindymo pertrauką, kadangi tos medžiagos gali patekti į pieną ir kelti pavojų kūdikio sveikatai. Įvairios radioaktyvios medžiagos organizme užsibūna nevienodą laiką, nuo 12 valandų iki savaitės. Todėl dar prieš paskiriant tokį tyrimą, perspėkite gydytoją, kad norėsite žindymą tęsti. Jis paaiškins, kada vėl galėsite žindyti. O iki tol Jums teks pieną iš krūtų ištraukinėti rankomis arba pientraukiu ir išpilti. Taip darykite, kad pieno gamyba krūtyse nesustotų. Jeigu motina radioaktyvios medžiagomis yra gydoma, kūdikio žindymo pertrauka gali užtrukti daug ilgiau, gal būt net kelis mėnesius. Kūdikio žindyti negalima ir tuomet, kai motina yra gydoma priešvėžiniais ląstelių dauginimąsi ir augimą stabdančiais vaistais.

Vaistai, kurių reikia mažiau…

Dauguma vaistų, kuriais gydoma nuo reumatoidinio artrito ir kitų sąnarių ligų, išsėtinės sklerozės, vilkligės, žindomiems kūdikiams nepakenkė. Be to, jų gali ir nereikėti arba užtenka mažesnių dozių, nes daugeliui lėtinėmis ligomis sergančių moterų, dėl normalių hormoninių pokyčių, nėštumo metu būna laikina remisija (pagerėjimas). Jei moteris žindo, tie pokyčiai užtrunka ilgiau.

Daugeliui motinų diabetikių žindymo laikotarpiu taip pat pakanka trečdaliu mažesnės ar net tik pusės iki nėštumo naudotos insulino dozės. Taip būna todėl, jog dėl pieno gamybos gerokai padidėja organizmo energijos sąnaudos. Atitinkamai sumažėja gliukozės koncentracija kraujyje ir insulino poreikis. Beje, žindomam kūdikiui motinos insulino dozė nesvarbi, nes šio vaisto molekulės yra per didelės, kad patektų į pieną.

… arba nereikia iš viso

Esama vaistų, kurie žindymo laikotarpiu nepageidautini, nes gali trikdyti pačią laktaciją, t.y., pieno gamybą motinos krūtyse. Tarp jų ir geriamieji kontraceptikai – nuo pastojimo saugantys preparatai, kurių sudėtyje yra hormonų estrogenų. Jeigu tokios tabletės vartojamos laktacijos pradžioje, po gimdymo nepraėjus nei 6 savaitėms, pieno gamyba gali būti stabdoma. Tuomet labiau tiktų vien tik progesterono turinčios piliulės, kurios įtakos pieno gamybai beveik nedaro. Bet dar geriau – apsieti be jokių kontraceptikų. O nereikia jų, nes motiną nuo naujo nėštumo saugo pats kūdikis. Jeigu motina kūdikį pirmuosius šešis mėnesius po gimdymo tik žindo ir taip dažnai, kaip jis nori, tuo laiku naujo nėštumo tikimybė artima nuliui. Gal netikite, sakysite: „Kodėl?“ Atsakymas į šį klausimą Jūsų laukia kitame straipsnyje „Žindymas saugo nuo nėštumo“.

Kaip sumažinti vaisto poveikį kūdikiui

Pirmiausia kartu su gydytoju verta apsvarstyti: ar toks gydymas tikrai reikalingas, ar būtinas nedelsiant? O gal jį galima atidėti vėlesniam laikui? Vaistų poveikiui labiausiai jautrūs naujagimiai. Jų žarnynas lengviausiai praleidžia vaistus į kraują, kepenys dar nepakankamai subrendę vaistus nukenksminti, o inkstai nepajėgūs juos efektyviai pašalinti iš organizmo.

Stenkitės vaistą panaudoti taip, kad būtų išvengta didžiausios jo koncentracijos motinos piene? Paprastai tai būna tarp 1 – 3 valandų po vaisto priėmimo. Tokiu atveju geriau būtų vaistą vartoti tuojau pat po žindymo ir kitą kartą kūdikį žindyti praėjus bent 3 valandoms. Arba vaistą priimti (jeigu jis vartojamas tik kartą dienoje) prieš ilgiausią kūdikio miego epizodą. O jeigu to laiko neužtektų, duoti atsibudusiam išalkusiam kūdikiui iš anksto (dar prieš vaisto pavartojimą) ištraukto motinos pieno.

Kas svarbiau?

Nors išties kenksmingų žindomam kūdikiui vaistų yra labai nedaug, tačiau vartojimo instrukcijose daug dažniau rasime parašyta, jog žindančioms motinoms patariama vaisto nevartoti arba vartojant tą vaistą geriau nežindyti. Neretai taip daroma todėl, kad, siekiant didesnio pelno, pagailima skirti lėšų detaliems klinikiniams tyrimams, ypač jeigu jie brangūs ir ilgai užtrunka. Vaistų firmos nori teisiškai apsidrausti nuo atsakomybės, jeigu lieka bent mažiausia abejonė. Bet ar teisinga būtų dėl abejotinos abejonės aukoti garantuotai naudingą ir nuostabų dalyką – kūdikio žindymą? Teisėju tegu bus Jūsų gydytojas…

Be Sociable, Share!

    475 Comments on ŽINDANČIOS MOTINOS VAISTAI

    1. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Tikrai nedings. Nebent tik pieno tekėjimą laikinai galėtų pristabdyti baimės sukeltas psichologinis stresas (žiūr. žINDYMO MOKSLE), bet bijoti nėra ko.

    2. Simona sako:

      Laba diena, del stuburo turiu daryt magnetinio rezonanso tomografijos tyrima. Neurologė įspėjo, kad dėl to gali dingti pienas. Ar tikrai gali būti toks tyrimo poveikis? Maitinu mažylę 4mėnesiu.
      Ačiū

    3. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Lina,
      išties, Kestine ir Tavelyg vartoti nepatartina, nes galima nedidelė rizika žindomam kūdikiui. Bet Jūsų berniukas jau 1 metų vaikas, kažkoks blogas poveikis jam per mamos pieną mažiau tikėtinas. Nors, vardan garantijos, gal geriau rinktis labiau tinkamas alternatyvas, pvz., Loratadiną arba Cetiriziną.
      O visas savo mintis apie žindymo prasmę surašiau knygos „Kūdikio žindymas“ skyriuose RINKIS GERIAUSI ir NUJUNKYMO MENAS. Sėkmės!

    4. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Ieva,
      apie Vinpocetino tinkamumą žindant ir aš neradau informacijos. O dėl prednizolono.. nesu farmakologijos specialistas, todėl negaliu savarankiškai kompetentingai nuspręsti leisti ar ne žindančiai mamai vartoti tam tikrą vaistą. Perteikiu man pasiekiamą ir mano manymu pasitikėjimo vertą informaciją:
      „Prednizolonas, metiprednizolonas. Mažai vaistinio preparato išsiskiria į motinos pieną. Klinikinių tyrimų duomenimis, žindyvei vartojant 80-120 mg vaisto paros dozę, toksinis poveikis žindomam kūdikiui nenustatytas. Kūdikiui tenkanti vaisto dozė tokiu atveju sudaro <0,1 proc. žindyvės dozės. Siekiant sumažinti preparato patekimą žindomam kūdikiui, rekomenduojama žindyti praėjus 4 val. po vaisto vartojimo.“ >> E.Markūnienė, A.Milašius, R.Pilvinienė. Žindymas ir medikamentai. KMU, 2006, p.56.
      „Prednizolonas. Rizika labai maža. Į motinos pieną patenka nežymus kiekis ir jokių problemų nesukėlė žindomiems kūdikiams, kurių motinos gydytos 7,5 mg paros dozėmis ilgą laiką. Skiriant ilgalaikiam gydymui, patariama palaukti 3-4 valandas iki kito žindymo, kad sumažinti vaisto patekimą į motinos pieną. < ...> Amerikos Pediatrijos Akademija ir PSO prednizoloną laiko suderinamu su žindymu.“ >> http://e-lactancia.org

    5. Lina sako:

      Laba diena, užklupo dilgėlinė. Šeimos gydytoja skyrė Kestine ir Tavelyg tablečių ir kol gersiu šiuos vaistus kartu uždraudė žindyti mažylį. Berniukui 14 mėnesių. Nuo penktadienio vakaro geriu tabletes ir vaikučio nežindau. Pirmą naktį daug verkė, antra ir trečia naktis beveik be ašarų. Dienos metu jis visiškai ramus ir net nesiprašo prie krūties. Pati jaučiuosi labai blogai, labai noriu vaikutį maitinti toliau, tačiau vyras ragina naudotis proga ir žindymą nutraukti, kol vaikutis viską taip ramiai priima. Vyras argumentuoja tuo, kad paaugusiam mažyliui būtų daug sunkiau atsisakyti krūties.
      Prašau patarkite, ar baigus vartoti vaitus dar bandyti siūlyti pienuką vaikučiui ar visgi palikti jį ramybėje ir nebekelti daugiau sumaišties jo gyvenime?

    6. Ieva sako:

      Sveiki, norėjau paklausti ar kraujagysles plečiantys vaistai kaip vinpocetin yra suderinami su žindymu? Neradau lectancijoj jokios informacijos apie jį. O gal yra kažkoks panašus vaistas, kuris tikrai suderinamas? Beje, gydytoja norėjo skirti man dar prednizolona nuo uždegimo, bet neskyrė, nes nesuderinama. Lactancijoje radau, kad tikrai galima vartoti. Ar galėtumėte pakomentuoti kažką ir apie šį vaistą? Dukrytei greit bus 9,5 mėn. Labai ačiū.

    7. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Taip, Zolft (Sertraline) vartojimas su žindymu suderinamas: „Excreted in tiny amounts into breast milk. Serum levels of breastfed infants whose mothers are on Sertraline are usually undetectable or very low. No harm effect has been observed on health and short or long term development of infants.
      < ...> It is probably the safest antidepressant medication while breastfeeding.“ >> http://www.e-lactancia.org/breastfeeding/sertraline-hydrochloride/product/

    8. Vaida sako:

      Zoloft vartojimas ir zindymas ar suderinamas ?

    9. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Daiva,
      tos bakterijos geriau atsikratyti. Dėl H.Pylori išnaikinimo įprastai skiriami antibiotikai Amoksicilinas (žindyti galima) arba Klaritromicinas (žindyti galima) ir Metronidazolas (žindyti galima)

    10. Daiva sako:

      Sveiki.maitinu 19men.vaika.rado man h.pylori bakterija.israse vaistų trijų rusiu,tarp jų turbūt du antibiotikai.liepe gerti baigus žindyti bet ar tikrai negaliu gydytis?gal tos bakterijos buvimas kaip tik kenkia?

    11. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Silva, vartojant Arilin (metronidazole) žindyti galima >> http://www.e-lactancia.org/breastfeeding/ariline/tradename/

    12. Silva sako:

      Labai susijaudinau, nes žindau kūdikį, o mano gydytoja išrašė Arilin antbiotiko. Instrukcijoje perskaičiau, kad žindyti negaliu. Patarkite, prašau, ką daryti?

    13. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Ieva,
      nežinau kodėl turėtume nepasitikėti E-lactancia ? >> http://www.e-lactancia.org/breastfeeding/propycil/tradename/

    14. Ieva sako:

      Sveiki, norėjau pasiklausti dėl skydliaukės vaistų.Dukrytei pusė metų,maitinu pati. Nesenei su streikavo skydliaukė ir pradėjo gaminti per daug hormonų. Endokrinologų teigimu turėsiu nutraukti maitinimą, nes vaistai nesuderinami su žindymu. Skiria propicilį gydymui, o jis patenka į pieną ir gydytojų teigimu gali įtakoti vaiko raidą. E-lactancia rodo, kad jis suderinamas, bet aš tikrai bijau dėl savo kūdikio sveikatos. Gal galite kažką pakomentuoti dėl šio vaisto.

    15. Kotryna sako:

      Ar galima vartoti ciprofloxacin maitinanciai? Dukrai 5menesiai

    16. Pasimetus mama... sako:

      Sveiki, turiu nezmoniskai stioru ausu uzdegima geriau amoksicilina nepadejo ir Santariskiu vyr loristas paskyre gerti ciprofloxacina, ar galima ji maitinancioms gerti? Dukrai dabar 5menesiai, jei galima po kiek laiko geriausia po vaistu duoti kruti?
      Labai lauksiu atsakymo nes seimos gyd grieztai uzdraude gerti del to nezinau net ka daryti nes loristas patikino kad gaima ji gerti o seimos gyd grieztai ne…

    17. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Žindanti mama linkomiciną vartoti gali >> http://www.e-lactancia.org/breastfeeding/lincomycin/product/

    18. kamile sako:

      Sveiki, gerb. Kazimierai! norėjau Jūsų paklausti dėl Lincomycino, del danties uzdegimo man israse po 3 tabletes 500 mg per diena gerti 5 dienas, gydytoju nuomones del zindymo skiriasi, mano zmogiukui dabar 5 men

    19. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Ieva, mamos vartojamo Bisoprololio saugumas žindomam kūdikiui abejotinas, todėl rekomenduojama rinktis saugesnį alternatyvų (panašiai veikiantį) vaistą >> http://www.e-lactancia.org/breastfeeding/bisoprolol/product/

    20. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Justina,mamos vartojamų Canesten žvakučių veiklioji medžiaga Klotrimazolis (Clotrimazole) žindomam kūdikiui nepakenks.

    21. Ieva sako:

      Dar norėčiau papildyti dėl Bisoprolol, man rūpi ar neturi jis kokių liekamųjų pasekmių vaikui dėl vartojimo žindant. Koks gali būti tokio vaisto poveikis kūdikiui? Ačiū

    22. Ieva sako:

      Laba diena, ar galiu vartoti Bisoprolol vitabalans 5mg žindymo metu? Vartoju parai po 2.5 mg ir žadu mažinti ir galiausiai nustoti vartoti. Bet kol to padaryti negaliu, ramybės neduoda jo poveikis kūdikiui per mano pieną. Daug informacijos apie jį nėra net e-lactancia.org. Labai ačiū už atsakymą.

    23. Justina sako:

      Sveiki, ar zindymo metu galiu naudot Canesten zvakute nuo maksties pienliges? Vaikui jau 11 men ir 2 savaites. Naktimis zindau po kelis kartus.

    24. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Lamisilį vartoti žindant galima

    25. Violeta sako:

      Sveiki ar zindant kudiki galima nauditi Lamisil?

    26. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Jokio pavojaus, galėsite žindyti jau išėjusi iš procedūros kabineto :)

    27. Eva sako:

      Sveiki. Maitinu krūtimi 5 mėn vaikelį, bet rytoj turiu būtinai vykti magnetinio rezonanso procedūrai. Ar po jos galima maitinti? O jei negalima, tai kiek laiko nemaitinti? Ar reikia nutraukti pieną ir jį išpilti? Ačiū už skubų atsakymą.

    28. magnolija sako:

      Sveiki,
      Esant aukštam kraujospūdžiui, Captopril yra suderinamas su žindymu: http://www.e-lactancia.org/breastfeeding/captopril/product/

    29. Daiva sako:

      Sveiki,norėčiau sužinotikokius vaistusnuo spaudimo galima gerti žindant

    30. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Vienoje Triptan forte kapsulėje yra didelė B6 Vitamino dozė 350 mcg, o žindančiai mamai ji neturėtų viršyti 40 mcg dienai

    31. Kristina sako:

      Sveiki, sakykite kokia Jūsú nuomonė apie Triptan forte naudojimá žindant. Kūdikiui 2mėn. Ačiū

    32. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Lilija,
      Tavegilis (klemastinas = Clemastine) priskiriamas tik prie santykinai saugių žindančios mamos vartojamų vaistų; saugesni kūdikiui priešalerginai vaistai būtų Cetirizinas arba Loratadinas >>> http://www.e-lactancia.org/breastfeeding/clemastine/synonym/

    33. Lilija sako:

      Laba diena
      Norėčiau paklausti dėl tavegilio vartojimo nes krūtys raudonuoja ir niežti, maitinu, dukrytei pusantro mėn.Du kartus išgėriau po puse tabletės vakare-padėjo, bet po poros sav.vėl atsinaujino.

    34. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Aiste, pagal http://www.e-lactancia.org abu šiuos vaistus žindanti mama vartoti gali.
      O pieno gamybą krūtyse labiausiai skatina kūdikio laikymas savo dalimi: nuolatinė artuma ir žindymas dažnai, kai tik užsinori. Būkite „laukinė“ mama!

    35. Aiste sako:

      gimdymo data 10 mėn.23 dieną.Mergytė sveika ir stipri virš 4 kg.(kaip ir pirmas vaikas)

    36. Aiste sako:

      Sveiki daktare, nors pagimdžiau prieš 10,23 (cezario pjūvis), tačiau prasidėjus pogimdyvinei depresijai gydytojas paskyrė Escitalopram po 0,5 tabl. pradžiai ir Hypnogen 0,5 tabl. esant poreikiui.Žindymą liepė nutraukti ir maitinti mišinuku. Pienuko ir taip trūko, nesigamino,tačiau visai nežindyt dar liūdniau.Ar minėti vaistai kenkia kūdikiui per pienuką?labai tikėjausi sustiprėti ir prisikviest pienuką.( Pirmą vaikelį maitinau 2 metus (jam jau 12 metų).Maitinau labai sėkmingai ir pienuko buvo gausiai.)

    37. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Gal geriau pasikliauti lactancija ir pasinaudoti jos siūloma alternatyva – chlorheksidinu; pvz., pavilgais tai vietai

    38. Indre sako:

      Sveiki, po gimdymo plyšimo vietoje atsirado granuliacija. Gydytoja paskyre naudoti Betadine 200 žvakutes (jodas). Tačiau as maitinu. Ar jos tikrai nepakenks kudikiui? Gydytoja sake kad jos veikia tik vietiskai, bet elactacia.org svetaineje, parasyta kad medziaga gali patekti i piena. Kuo tiketi? http://www.e-lactancia.org/breastfeeding/betadine/tradename/

    39. Kazimieras Vitkauskas sako:

      vaistus skirti turi ištyręs ir diagnozę nustatęs gydytojas. O jų tinkamumą žindymo atžvilgiu jis galėtų pasitikslinti, pvz., čia >> http://www.e-lactancia.org

      0 0 Įvertink komentarą

    40. VILMA sako:

      Ka naudoti nuo nagu grybelio zindanciai motinai.

    41. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Deja, vaistus skirti turi Jus ištyręs gydytojas. O jų tinkamumą žindymo atžvilgiu jis galėtų pasitikslinti, pvz., čia >> http://www.e-lactancia.org

    42. Diana sako:

      Laba diena, ačiū už atsakymą. Bet dar noriu pasiteirauti, gal yra, koks vaistas, pakeičiant Fluanxsolį, kuris padėtų sumažinti galvos svaigimą, nes labai pavargau nuo šios būsenos. Nes niekur negaliu nei išeiti, nei darbuotis. Esu studentė, greitai prasidės sesija, bet jėgų neturiu, net nuvykti į paskaitas.

    43. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Diana, Fluanxol žindanti mama tikrai gali vartoti >> http://www.e-lactancia.org/marca/1659
      o Bromazepamas nedera >> http://www.e-lactancia.org/producto/202

    44. Diana sako:

      Sveiki, noriu paklausti. Maitinu krūtimi 4 mėnuo, labai noriu ir toliau maitinti tai pats nuostabiausias jausmas ir ryšys tarp manęs ir mano vaikučio. Tačiau turiu nerimo priepolių, dartarė išrašė Fluanxol, sakė, kad vartojant šį vaistą galima maitinti kūdikį. Nerimas sumažėjo, bet galvos vaigimas yra likęs. Kartais vakare išgeriu Bromazepamo ir pasidaro geriau. Suprantu, jog vaistų geriau nevartoti. Bet gal yra kokie kitokie vaistai kurie pagerintų mano savijautą ir galėčiau toliau džiaugtis, jog galiu maitinti savo spindulėlį.

    45. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Aušra, abu šiuos vaistus žindant vartoti galima >> http://www.e-lactancia.org/marca/6401 ir http://www.e-lactancia.org/producto/476

    46. Ausra sako:

      Ar sitie vaistai nekenkia kudikio maitinimui?princese mazute iesko kruties bet stengiuosi jai neduoti.tad laukiu patarimo ka daryti.

    47. Ausra sako:

      Ieskau patarimo?man gyditoja israse nuo sanariu uzdegimo vaistu medrol 16mg tableciu trims dienoms,leidziamu diklofenako taip pat ir tabletemis.bet maitinu kudiki krutimi.ar galiu maitinti kudiki ar reiktu nutraukti maitinima?aciu

    48. vita sako:

      Aciu daktare uz atsakyma,nes bijojau rizikuoti ir maitinti , nes lapelyje informaciniam parasyta kad zindyti negalima vartojant vaistus tai galvojau kad ir nutraukus jos gerti negalesiu. Buvau lb nusivylus kad nebegalesiu zindyti savo aukso.Bet jeigu jus sakote kad galima tada labai saunu. Gero savaidgalio.

    49. vita sako:

      Aciu daktare uz atsakyma. Meginsiu pradeti tada maitinti. Nes taip bijojau rizikuoti. Gero savaidgalio.

    50. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Vita, Stilnox žindant vartoti galima >> http://www.e-lactancia.org/marca/3343

    51. vita sako:

      Stilnox vartojau 4 dienas . Dabar jau sav nebegeriu piena visa laika nusitraukineju ir pilu laukan. Per si laika maitinom misinuku. Labai noreciau pradeti maitinti savo pirneliu. Ar butu galima pradeti

    52. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Oksana,
      žindyti galite

    53. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela A.K.,
      vartojant Amoksiklavą žinyti galima >> http://www.e-lactancia.org/marca/4068

    54. oksana sako:

      laba noreciau kuo skubiau gaut atsakyma. Isgerus mėtu lasu su skiestu vandenuku padaugejo pienuko,nors tikejausi kad po truputi mazes gavosi priesingai AR galiu duot toliau zysti kudikiui kruti.

    55. A.K sako:

      Laba diena, norejau pasiklausti del amoksiklav 500mg vartojimo,krutyje atsirado stiprus pulingas mastitas,paimtas paselis parode auksini stafilokoka,kaip man geriau elgtis labai bijau kad vaikui per piena pereis,vaikiukui dabar 2menesiai ir 13dienu. Kaip dar gydyti? Krutyje yra ivestas drenas,kad salintusi puliai,labai baisu kad taip ivyko,dabar reikia stengtis pagyti.

    56. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Vaistas išsiskiria su motinos pienu, todėl žindymo laikotarpiu jo vartoti nerekomenduojama.

    57. Ruta sako:

      Sveiki, daktare, ar galima žindant.vartoti Grandaxiną? Paskirta tik 1 tabletė per parą. Vaikui 7,5 mėnesiai, jau valgo papildomą maistą ir pieno gauna tik ryte bei vakare. Dėkoju už atsakymą.

    58. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Neringa,
      išties, šis antidpresantas yra tarp žindančiai mamai nerekomenduojamų vartoti vaistų. Xanax poveikis kūdikiui įpratai pasireiškia mieguistumu. Į motinos pieną patenka iki dešimtadalio jos išgertos dozės. žindymo atnaujinimą vertėtų atidėti kitai dienai.
      Kita vertus, jeigu gydytojas nustato, jog antidepresantų vartojimas mamai būtinas, galima rinktis iš tų, kurie žindomam kūdikiui nepakenks ir informaciją apie tai galėtų rasti, pvz, čia >> http://www.e-lactancia.org/

    59. Neringa sako:

      Gerb. Gydytojau,

      Turejau daug streso ir nerimo dėl savo sveikatos. Kadangi buvo kritine situacija ir panikos priepuoliai, turejau išgerti Xanax 0,5mg. Pirmas dvi dienas išgėriau po 1 tablete per para (puse ryte ir puse vakare pries miega). Trečia diena ryte išgėriau vel puse ir daugiau negeriau. Visas tas tris dienas pienuka nutraukinejau ir išpyliau. Kūdikiui 5 men ir turiu begalini norą toliau maitinti pati. Šiomis dienomis, deja, teko duoti mišinuko ir savo užšaldyto pieno pakaitomis. Kada po paskutines tabletes isgerimo vel galiu grįžti prie maitinimo krūtimi (is viso išgėrus 2,5 xanax tabletes). Dėkoju.

    60. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Sandra,
      tik todėl, kad nuo peršalimo sunegalavo, mamai traukti ir pilti lauk savo pieno tikrai nereikia. Tuo būdu ir kūdikį paliktumėte ne tik be geriausio maisto, bet ir be apsaugos, kurią teikia MOTINOS PIENO KARIUOMENĖ >> http://zindyk.lt/?p=186
      O nemaloniems simptomams malšinti, jei vien natūralių priemonių nepakanka, galima pasitelkti ir su žindymu DERANČIUS VAISTUS >> http://zindyk.lt/?p=10

    61. Sandra sako:

      Sveiki, kokius vaistus galima vartoti esant persalimui, nes jau natralios priemones nebepadeda, lauzo visus kaulus. Kudiki maitinu nutrauktu pienu, turiu nemazai uzsisaldziusi, tai galeciu dabar traukt ir pilt lauk. Kudikiui 2 men.

    62. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Tanakano veiklioji medžiaga Ginkmedžio lapų ekstraktas yra priskiriama nedidelę riziką kūdikiui keliančioms medžiagoms, todėl, jeigu nėra būtinumo, nėščiosioms ir žindyvėms patariama nevartoti. Ir tai aktualiau netgi ne žindomam vaikui (jeigu jo amžius jau 1 metai ir 9 mėnesiai), o įsčiose nešiojamam vaikeliui.

    63. Mama sako:

      Sveiki. Ar galima žindyvei vartoti vaistus Tanakan? Vaikui 1,9mėn, taip pat laukiuosi pirmame trimestre antro vaiko. Vaistus išrašė priėmime, rado vestibiulinio aparato sutrikimą, galva svaigsta iki kritimo. Jeigu galima, kokiu intervalu tarp maitinimų galima vartoti šį vaistą?

    64. Ieva sako:

      Sveiki, ar zindant galima vartoti Nexium?

    65. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Tikriausiai galima – neradau draudžiančios informacijos

    66. Dovilė sako:

      Sveiki,noriu paklausti,ar žindymo metu galima naudoti,žvakutes nuo pienliges(cloginelle)

    67. magnolija sako:

      Labas rytas, Lina,

      Kiek man yra tekę domėtis ir ieškoti informacijos šiuo klausimu, tai žindymo klausimus giliau nagrinėjantys medikai nemato jokios priežasties, kodėl žindyvei negali būti atlikta kompiuterinė tomografija. Anksčiau galiojo patarimas po tyrimo nežindyti 24 ar 48 valandas, bet tai visiškai nereikalinga. Kompiuterinės tomografijos metu naudojamos kontrastinės medžiagos. Trumpas paskatinimas/padrąsinimas: http://e-lactancia.org/sinonimo/1277

    68. Lina sako:

      Sveiki!dar karta kreipiuosi patarimo:) balandzio menesi paskirtas galvos kompiuterine tomografija, vaikuciui 2 metukai, dar zindau.Pasakius tai gydytojai ir pasiteiravus galbut alternatyva butu magnetinis rezonansas, gydytoja tik pasake jog tyrimas butinas ir nustociau iki to laiko zindyti…nemanau, jog per sitiek laiko nujunkysiu suneli o ir nelabai noreciau skubet. Tad klausimas-kiek laiko po sio tyrimo negaliu zindyti, ir ar isvis galesiu?!nejau vienintele iseitis imtis kuo skubiau atpratinetI nuo pienelio!aciu Jums is anksto!

    69. Vaida sako:

      Laba diena, noreciau paklausti, ar Amoksiklav 500mg saugu vartoti zindant kudiki?

    70. Ieva sako:

      Sveiki,
      Gal galėtumėte pasiūlyti, kuo butų galima pakeisti XANAX XR?
      Labai ačiū

    71. Safranike sako:

      Kaba diena,
      pameginau naudoti Sinupret Intens ir mazyle tapo neramesne, itariu tikrai pamazejo pieno… O kaip del Nasonex purskalo naudojimo? Kiek zinau jis hormoninis…. Kadangi kankina kosuliukas naudoju ir Umckalor. Apie palergoniju saknu naudojimo zala zindymui niekur neradau… Bet gal ir jis kenkia?
      Labai dekoju uz patarimus ir informacija

    72. Donata sako:

      Laba diena, ir vel kreipiuosi i Jus pagalbos… Gimdydama turejau stipru sinusita, po gimdymo prie antibijotiku buvo paskirtas Sinupret intense. Pradeti zindyti sekesi labai sunkiai. Siuo metu vel turiu rimta sloga, bijau, kad nepereitu i sinusita, nes simptomai jau darosi panasus. Vel nusipirkau Sinupret Intense, patyrinejau sudeti. I siuos vaistus ieina rugstyniu zole. Sio puslapio forume radau, kad rugstynes slopina laktacija. Tai siu vaistu vartoti negaliu? Bandyti pekeisti kitais? Ar gali buti, kad jie buvo nesekmiu zindymo pradzioje priezastis?
      Labai aciu uz informacija

    73. Donata sako:

      Laba diena, vel ieskau patarimo… Gimdymo metu turejau labai rimta sinusita. Praejo kiek daugiau nei menuo ir vel jauciu, kad puola sinusitas. Gydytojas prie antibijotiku buvo israses Sinupret Intense, juos pradejau gerti jau po gimdymo. Nuo pat pradziu buvo problemu del zindymo, mazylei labai letai augo svoris. Dabar, kad uzkirsti kelia antibijotikams, vel nusipirkau Sinupret Intense. Pasigilinau i sudeti, juose yra rugstyniu zoles. Siame puslapyje forume radau, kad rugstyniu zole gali slopinti pienuko gamyba. Ar sie vaistai galejo buti zindymo problemu priezastis pradzioje? Ar dabar juos galiu vartoti?
      Labai aciu uz atsakyma

    74. Ruta sako:

      Sveiki, daktare, noriu paklausti, ar galiu vartoti fluanksolį? Dukrai 4 mėnesiai, vieno maitinimo metu jau valgo košę. Ačiū už atsakymą.

    75. Kazimieras Vitkauskas sako:

      neradau informacijos, kuri patvirtintų, jog tai nebuvo tos šeimos gydytojos pasaka. Nebent vaikas per pieną papildomai gautų kažkiek nedaug natūralių (mamos pagamintų, reaguojant į vakciną) antikūnų, saugančių nuo ligos sukėlėjų.. bet tai nėra kenksminga.

    76. Lina sako:

      Labas diena!Gydytojau,sutrukdysiu Jus tokiu klausimu!suneliui metai ir 10 menesiu,vis ar zindau.norejau save ir vaikuti skiepyti nuo erkinio encefalito, taciau paskambinus I kelias gydymo istaigas,medikai negalejo atsakyti -ar gali zindanti mama ir vaikelis skiepytis vienu metu. Dar vieno gydytojo infektologo nuomone buvo, jog galima, o nuejus pas seimos gydytoja-patare man nesiskiepyti,laukti,kol baigsiu zindyti.tad paskiepijom tik suneli. Tad labai noreciau Jusu nuomones-kaip gi is tikruju? Ar turiu sulaukti, kol baigsiu zindyti ar visgi galima skiepytis ir man?labai aciu!!!

      Jusu atsakymas :
      Miela Lina,
      nei skiepai trukdo žindymui, nei žindymas skiepams..

      Noreciau dar karteli pasitikslinti, ar teisingai parasiau klausima :) mat skiepytis nuo erkinio encegali to norim abu su suneliu, seimos gydytoja sake, jog negalima, mat vaikas gave toki skiepa, papildomai ar jo gaus is zindancios pasiskiepijusios mamos.ad paskiepijom tik vaikuti, kitas skiepas po menesio jam.ar tikrai ir as galiu pasiskiepyti, nebus vaikuciui per daug ?didelis aciu is anksto!!!

    77. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Donata,
      Sedatif žindančiai mamai tiktų labiau negu valerijonas

    78. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Kaspija,
      žindymas nėra kontraindikacija skiepyti mamą, o mamai suleista vakcina nepatenka žindomam kūdikiui

    79. Donata sako:

      Laba diena,
      Po gimdymo (beveik menuo) niekaip nepavyksta atsipalaiduoti, vis galvoju ar viska gerai darau, susiduriu su zindymo problemom, namie turim dar viena labai pavydu berniuka, kuris labai reikalauja demesio. Atrodo nuolat skubu, begu ir nieko nepadarau. Isisukau i uzburta rata ir nezinau kaip iseiti. Gal padetu kazkokie truputi raminantys preparatai. Ar zindant galima naudoti valerijona? Ar Sedatif? Gal galetumet be ju ka nors rekomenduoti?

    80. Kaspija sako:

      Gerb. Daktare, cia jau buvo klausimas del skiepu. Noriu tik pasitikrint, kad neliktu abejoniu. Turiu 6 sav dukryte. Tvarkausi dokumentus del gyvenimo JAV. Is manes reikalauja, kad buciau suskiepyta. Kai kurie skiepai tokie kaip ir reikalingi dukrytei. Jei skiepysimes abi, ar ne gaus dukryte per dideles dozes ? As ja maitinu krutimi. Jei taip, kaip ir kokia tvarka mudviem skiepytis? Kiek laiko po skiepu man negalesiu jos maitinti? Aciu

    81. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Agnyte,
      šiuolaikiniai odontologijoje naudojami nuskausminantys vaistai yra pritaikyti jų panaudojimo tikslui ir paprastai nebūna kokie nors labai toksiški. Vietiškai, t.y., šalia gydomo danties, suleistas anestetikas turi užtikrinti tik tos vietos skausmo nejautimą. Medikamento suleidžiama labai nedaug, kad toje vietoje sutilptų. Vaisto veikimo turi pakati, kad suleidus vieną kartą, jo veikimo pakaktų visam danties gydymo procedūros laikui, taigi jis negreitai rezorbuojasi į kraujotaką, todėl ir po visą organizmą greitai nepasklinda, taip pat ir į krūtis, kur yra pieno liaukos. Be to, net ir į bendrą kraujotaką patekusi vaisto dalis netrukus labai prasiskiedžia vidutiniškai 5 litruose žmogaus kraujo. Net ir tos, dar daug kartų mažesnės, dalies vaistinės medžiagos molekulės su laiku irsta ir jų veikimas nyksta. Juk net ir paties gydomo danties, šalia kurio nuskausminančio vaisto koncentracija buvo didžiausia, nuskausminimas praeina. Taigi, patarčiau daryti taip: pažindyti dukrelę prieš pat išvykimą pas odontologą/stomatologą, o paskui kitą kartą, praėjus dviem – trim valandoms kūdikį žindyti tikrai galėsite drąsiai

    82. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Lina,
      nei skiepai trukdo žindymui, nei žindymas skiepams..

    83. Agnyte sako:

      Sveiki,reikalingas protinio danties traukimas. Ar po suleistų vaistų nuo skausmo galėsiu maitinti? Ar reiks kažkiek tai palaukti?

    84. Lina sako:

      Labas diena!Gydytojau,sutrukdysiu Jus tokiu klausimu!suneliui metai ir 10 menesiu,vis ar zindau.norejau save ir vaikuti skiepyti nuo erkinio encefalito, taciau paskambinus I kelias gydymo istaigas,medikai negalejo atsakyti -ar gali zindanti mama ir vaikelis skiepytis vienu metu. Dar vieno gydytojo infektologo nuomone buvo, jog galima, o nuejus pas seimos gydytoja-patare man nesiskiepyti,laukti,kol baigsiu zindyti.tad paskiepijom tik suneli. Tad labai noreciau Jusu nuomones-kaip gi is tikruju? Ar turiu sulaukti, kol baigsiu zindyti ar visgi galima skiepytis ir man?labai aciu!!!

    85. Jurga sako:

      Laba diena,

      Mano dukrytei 3,5 sav.Dėl vis pasikartojančio plaštakų kontaktinio dermatito (gydytojų teigimu, alergija vanoeniui) nuolat tepuosi Bioderma intensive kremu,bet odos sudirgimai vargina. Nėštum9 metu šiai problemai spręsti dermatologė buvo skyrusi Cutivate. Ar galiu jio trpti rankas dabar? Ačiū!

    86. magnolija sako:

      Sveiki, Kaspija,

      Išmatos nežaliuoja? Jei dažnai kaitaliojate krūtis, gali būti, kad prisivalgo per daug lieso pieno ir gaunasi laktozės perteklius. Dėl to gali pūsti pilvuką, skaudėti, išmatos gali būti putotos, žalios. Jei atrodo, kad vaikas prašosi nuo krūties prie krūties, galbūt nori atsirūgti? Ar atrūginate? Ar taisyklingai apžioja? Ar žindote taip kad galvytė būtų aukščiau už skranduką? Ar neduodate čiulptuko? Ar žindote su pirmaisiais alkio ženklais, o ne jau įsiverkusią? Jei vaikelis prisiryja per daug oro, tas oras turi pasišalinti. Jei jis „lipa“ į viršų, kartu atpilama, jei eina tolyn – pučia ir skauda pilvuką.

      Žindomi kūdikiai paprastai valgo tiek, kiek jiems reikia, per daug nebūna. Taip pat rekomenduojama žindyti pagal poreikį, neribojant nei dažnumo, nei trukmės.

      Pirmieji trys mėnesiai – lyg ketvirtasis nėštumo trimestras, naujagimiui reikia prisitaikyti prie naujo pasaulio. Glauskite nuogą kūdikį prie nuogos krūtinės, oda prie odos kontaktas nuramins, padės apsiprasti ir pagelbės žindymo reikaluose.

      Sėkmės!

    87. Kaspija sako:

      Sveiki. Turiu triju sav dukryte. Gyvenu Jav.Jau trecia naktis dukryte dejuoja, pucia pilvuka, daznai atpila. Ryte nebezinau kas daros – vel reikalauja kruties vos atsitraukusi. Ir taip kilnoju nuo kruties prie kruties, nes klykia. Siandien buvom pas daktare. Pasvere ir pasake, kad valgo per daug. Ka daryt? Kaip zinot kiek ji su valgo, kiek laiko turi zysti, ir ka daryt, kad neklyktu prasydamasi nuo kruties prie kruties. Aciu

    88. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Burnos skalavimo skysčio nereikėtų nuryti

    89. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Triptan forte sudėtyje yra augalinės kilmės medžiaga ir nedidelės vitaminų B1 ir B6 dozės. Tikriausiai nepakenks

    90. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Omeprazolį žindanti mama vartoti gali

    91. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Elmigon yra augalinis maisto papildas. Taigi be stipriau veikiančių cheminių medžiagų. Tikriausiai nekenksmingas, nebent kūdikis būtų alergiškas Elmigon sudėtyje esantiems augalams. Tiesa verta turėti mintį, jog mėta gali stabdyti pieno gamybą krūtyse.

    92. Skaiste sako:

      Sveiki. Labai domina ar nekenksmingas eludril skalavimo skystis zindanciai? Leliukui tuoj 2 men.

    93. Ruta sako:

      Sveiki, Daktare, norėčiau sužinoti jūsų nuomonę apie papildus Triptan forte nerimui mažinti ir nervų sistemai stiprinti, internete randu prieštaringos informacijos, daugiausia dėl klinikinių tyrimų stokos. Iš anksto dėkoju.

    94. Gražina sako:

      Sveiki, maitinu kudiki 5 menesiu,del skrandzio rugstingumo man reikia gerti omeprazoli,ar galima ji varoti ,per kiek laiko vaistai issivaiksto is organizmo? po vaisto vartojimo ar reikia nutraukineti piena?

    95. Ieva sako:

      Noreciau suzinoti, ar galiu vartoti Elmigone maisto papildus jei zindau 10 menesiu vaikiuka. Aciu.

    96. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Jovita,
      iš principo, ir Detralex, ir Cyclo-3 pagrindinė veiklioji dalis Hesperidinas juos vartojančios mamos žindomam kūdikiui neturėtų pakenkti >> http://www.e-lactancia.org/marca/9289
      Tačiau, kaip ir kitiems vaistams ar maisto medžiagoms, kartais gali būti alerginėmis reakcijomis pasireiškiantis individualus jautrumas. Jį esant įtariama, jeigu pakartotinai vartojant tokį vaistą ar maistą, pasireiškia tokie patys alergijai būdingi simptomai

    97. Ievu sako:

      Aš taip pat norėčiau pasiteirauti, ar galima vartoti cyclo 3 fort (po 1 tab 2 k per diena) zindant? Pagimdziau pries tris dienas….

    98. Jovita sako:

      Sveiki. 2 savaitės po gimdymo pradėjau vartoti Cyclo 3 fort. Maždaug po savaitės vaiką labai išbėrė ir pradėjo pūsti pilvą. Alergologas jokios alergijos nerado ir patarė mažinti baltyminius produktus. Paskyrė Zyrtec ir Derlamex tepalą. Nutraukiau Cyclo 3 fort. Reikalai žymiai pagerėjo. Bėrimai beveik dibgo, pilvo pūtimas taip pat. Dabar vaikui 7 savaite, man gydytoja paskyrė Detralex ir panašu, kad vėl istorija kartojasi. Vaikui vėl pilvą pučia. Ar gali būti nuo mano vartojamų vaistų?

    99. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Sumatriptan laikomas saugiausiu iš priešmigreninių vaistų, nes jo mažai patenka į motinos pieną ir mažai absorbuojama iš žarnyno. Taigi žindant vartoti galima.

    100. Lina sako:

      Sveiki!jau esu rasius ir klausus, taip pat tikrinau Jusu nurodytam puslapyje. Tad noreciau paklaust-zindau jau metus ir 9menesius, turiu migrena, buna net pora kartu per savaite labai stiprus skausmai.Jiems tapus itin stipriems geriu puse sumatriptano 100mg tabletes. Sakykit ar tokiu daznumu vartojami vaistai gali labai pakenkti zindomam vaikeliui.aciu is anksto uz atsakyma!graziu svenciu!!!!

    101. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Smecta = Diosmektitas gali būti vartojamas nėštumo ar maitinimo krūtimi laikotarpiu, kadangi jis išlieka chemiškai nepakitęs ir yra neabsorbuojamas.

    102. Susirupinusi mama sako:

      Sveiki gyditojau. Ar galeciau suvartoti du pakelius smectos,netiketai auviduriavau gal del maisto ar virusas sunku pasakyti,nemalonunai tesiasi antra diena,pirmaja bandziau situacija sutvarkyti kmynu arbata ir anglies tabletenis,nepavy. Ar nieko baisaus jei zyndidana suvaryociau keleta smectos pakeliu. Labai aciu uz atsakyma

    103. Kazimieras Vitkauskas sako:

      jonažolė = Hypericum perforatum >> Žindyti galima >> http://www.e-lactancia.org/sinonimo/595

    104. Ruta sako:

      Gerbiamas Daktare, norėčiau paklausti dėl jonažolės tablečių. Mūsų apylinkės pediatrė jas man rekomendavo nuo nerimo ir sakė, kad žindymui nekenkia. Internete radau prieštaringis informacijos. Kokia jūsų nuomonė?

    105. Laura sako:

      Aciu uz atsakyma… Bet ateiciai noreciau pasitikslinti… Zindyti galima, nes su pienu kudikis negauna antibiotiku, ar zindyti galima, nes antibiotiku kiekis patenkantis i piena yra saugus kudikiui ir jam nekenkia (bet jis gauna antibiotiku)?
      O kadangi jau taip padariau, tai Jusu nuomone geriau misinukas tas kelias dienas ar vis del to mamos pienas su saugiu kiekiu antibiotiku…? Aciu…

    106. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Laura,
      vartojant Ospen’ą (Peniciliną V) žindyti galima >> http://www.e-lactancia.org/marca/9636

    107. Laura sako:

      Sveiki…
      Gydytoja del anginos paskyre gerti Ospen. Nusprendziau, kad geriau misinukas kudikiui nei pienas su antibiotikais, todel piena nusitraukineju ir pilu lauk. Gal Jus zinote po kiek laiko pasisaliba antibiotikas is pieno nustojus ji vartoti…? Aciu…

    108. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Tokie B grupės vitaminų (B1, B6, B12) kompleksai, kaip Milgamma ar Neurorubin nelabai tiktų, nes juose yra per didelė B6 dozė. Geriau rinktis specialius nėščioms ir žindančioms paruoštus derinus (pvz. Elevit Pronatal)

    109. Ruta sako:

      Labai ačiū, Daktare. Dar norėčiau pasiteirauti dėl B grupės vitaminų? Žinau, kad jie stiprina nervų sistemą, ar galima žindant juos vartoti?

    110. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Drąsiai bandykite šitą >> http://ligos.sveikas.lt/lt/vaistai/nervu_sistemai/acosedum/#

    111. Ruta sako:

      Sveiki, gerbiamas Daktare. Noriu pasiteriauti apie vaistus nuo nerimo. Prieš pora dienų užėjo stiprus nerimas su pakilusiu kraujospūdžiu, buvo ir panikos priepuolio epizodas. Po kiek laiko viskas atslūgo, bet šiandien ir vėl užeina nerimo bangos, tada ima stipiau plakti širdis, gniaužia paširdžius, tarsi suktų skrandį. Jaučiuosi „perdegusi“, lyg „baterijos nusėdo“. Priežasčių tam tikrai daug, kūdikiui 2 mėnesiai, tai penktas vaikas. Nėštumas buvo sudėtingas emociškai, gimdymas normalus, bet iš karto po jo man buvo atlikta nosies kraujagyslių embolizacija, nes niekiap negalėjo sustabdyti kraujavimo iš nosies. Žodžiu, daug visko teko išgyventi, todėl dabar turbūt ima lįsti pasekmės. Kadangi niekada jokių antipepresantų nesu vartojusi, gydytoja irgi patarė kol kas vaduotis valerijonu arba homeopatiniais preparatais (Sedatif). Ar yra dar kokių nors medikamentinių variantų tuo atveju, jei nenoriu pradėti vartoti antidepresantų ir toliau žindyti vaikelį?

    112. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Betaserkas priskiriamas nedidelę riziką žindomam kūdikiui keliančių vaistų grupei. Pašalinis poveikis vaikui galėtų būti pykinimas, dispepsija (virškinimo sutrikimas pasireiškiantis viduriavimu), galvos skausmas. Turint mintį, jog žindoma mergaitė jau virš metų amžiaus ir motinos pienas jau nėra pagrindinis maistas, tų pašalinių poveikių pavojus turėtų būti daug mažesnis negu vien tik motinos pienu maitinamam naujagimiui ar kūdikiui. Taigi siūlyčiau mamai pradėti vartoti vaistą nuo mažų dozių ir jas palaipsniui didinat iki jai pačiai padedančios dozės ir stebėti ar vaikui pasireikš tie išvardinti pašalinio poveikio simptomai. Jeigu pastebimo poveikio vaikui nebus – reiškia vartoti vaistą galėsite drąsiau, o jeigu pasireikš minėti simptomai (pykinimas, viduriavimas, galvos skausmas) – dozę sumažinti, arba vaisto nebevartoti, arba nežindyti.

    113. Rusnė sako:

      Laba diena. Gimus vaikeliui man pradėjo labai svaigti galva. Nuo dukros gimimo užeidavo priepuoliai, kurie trukdavo nuo savaitės iki dviejų, tada kažkuriam laikui nustodavo ir vėl kartodavosi. Mano mergaitei dabar 1m ir 4 mėn. Paskutiniu metu galva svaigsta nuolat, būna dienų kai nuo to svaigimo net vemiu. Gyventi darosi labai sunku. Buvau pas gydytojus, priežasčių gali būti šimtai, nieko konkretaus nenustato. Gydytoja siūlo nutraukti maitinimą ir mėnesį laiko vartoti Betaserc’ą. Pasak jos, šis vaistas pavojingas vaikui. Balandžio mėnesiui man yra numatytas galvos magnetinis rezonansas, bet kaip iki to laiko dagyvent – neįsivaizduoju. Mergaitė labai prieraiši, nutraukti maitinimą būtų labai didelis stresas, o be to, ji labai nevalgi, tai bijočiau dar ir dėl to, nes džiaugiuosi, kad nors pieną noriai valgo. Ką patartumėte? Ar vartoti vaistus ir nutraukti maitinimą? O gal kokių pastebėjimų turite?

    114. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Rasa,
      Neurorubino sudėtyje yra didelė vitamino B6 dozė, 100 ng. Žindančiai mamai rekomenduojama neviršyti 40 ng per dieną gaunamo šio vitamino. Didelės vitamino dozės gali slopinti peno gamybą skatinančio hormono prolaktino išsiskyrimą. Informacijos apie poveikį žindomam kūdikiui neradau.

    115. Rasa sako:

      Laba diena. Ketinu vartoti neurorubin leidžiamus vaistus. Norėčiau paklausti, po kiek laiko būtų saugu vėl žindyti kūdikį po jų susileidimo. Esu pasiruošusi pieno atsargų, norisi kuo mažiau pakenkti kūdikiui..

    116. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela ASENI, Tavegilis (Klemastino preparatas) priskiriamas prie nestipriai rizikingų. Geriau tiktų Cetirizino ar Loratadino preparatai

    117. ASENI sako:

      Laba diena, šįryt atsikėliau pabertu kūnu (daugiausia ant rankų). Vaizdas kaip dilgėlinė. Išgėriau tavegyl tabl. Klausimas: turiu 5 men ir 1 sav.kudiki kuri žindau. Ar galiu šiuos vaistus tavegyl išgėrus žindyti? Ar geriau duoti nutraukta pienuką? Jei nutraukta, po kiek valandų praėjus galima toliau tęsti žindymą krūtimi?

      Beje prieš nepilnus 4 metus, kai pagimdžiau pirmagimį buvo panaši istorija. Tuo metu gyd liepė išgerti tavegyl. (tik nepamenu, kaip buvo ar galėjau tęsti žindymą,ar teko nutraukti pienuka).

      Per visą tą laiką nebuvau isberta. Čia antras kartas ir panaši istorija kaip po pirmo vaikelio, nes ir pirmam kudikiui buvo panašaus amžiaus.

      Atsiprašau už klaidas. Labai skubėjau..

    118. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Sigita,
      deja Xanax vartojimas būtų išties susijęs su nors nedidele bet rizika žindomam kūdikiui, todėl žindyvei jo vartoti nepatariama. Paroxetinas tiktų labiau >> http://www.e-lactancia.org/producto/1183

    119. Renata sako:

      Laba diena, norėčiau paklausti dėl žindymo mamai sergant depresija ir patiriant daug streso. Prisiklausiau nuomonių, kad tokiu atveju per pieną gaunami streso hormonai kūdikį veikia neigiamai ir geriau maitinimą nutraukti bei pradėti maitinti mišinėliais. Bet juk tai dar didesnis stresas ir mamai, ir kūdikiui. Kokia Jūsų nuomonė šiuo klausimu? Ar tikrai toks pienas kūdikiui kenksmingas?

    120. Sigita sako:

      Beje, žinau, kad vartojant paroxetiną žindyti galima, bet labai tikiuosi, kad po poros savaičių xanax vartojimo atsigaučiau, sustiprėčiau ir galėčiau mėgautis motonyste be vaistų.

    121. Sigita sako:

      Beje, žinau, kad naudojant paroxetiną žindyti galima, bet labai tikiuosi, kad po savaites ar dviejų vartojimo xanaxo man palengvėtų, atsigaučiau ir galėčiau vėl ramiai mėgautis motinyste be vaistų.

    122. Sigita sako:

      Laba diena, gerb. Gydytojau,

      Panikos atakos ir generalizuotas nerimas man prasidėjo dar paauglystėje. Buvo paskirtas gydymas paroxetinu ir xanaxu, visa tai pavyko suvaldyti ir gyventi normalų pilnavertį gyvenimą, tačiau baigus gerti vaistus ir užėjus sunkiems gyvenimo etapams viskas atsinaujindavo. Prieš 3 mėnesius pagimdžiau vaikelį, nėštumo metu pavyko apseiti be vaistų, nors pradžia buvo labai sunki, stiprus nerimas buvo atsinaujinęs. Po pirmojo nėštumo trimestro savijauta pagerėjo, nėštumas buvo sklandus, pagimdžiau sėkmingai. Vaikelis man didžiulis džiaugsmas, maitinu pati, bet jau prieš mėnesį pajutau, kad bloga savijauta grįžta, darosi nebepakeliama ir šiuo metu jau trukdo man ir vargina kaip reikiant: nuolat jaučiu didelę įtampą, viena bijau net išeiti pasivaikšioti, kankina įkyrios mintys. Ar galėčiau laikinai pavartoti per parą 0.25 mg xanax tabletę, padalijusi ją pusiau arba bent pusę tabletės per dieną? Šie vaistai man labai padėdavo atsigauti atsinaujinus nerimui ir panikai. Mano didžiausias noras yra toliau sėkmingai maitinti vaikelį, ar įmanoma tai suderinti su tokia vaisto doze? Dabartinę savijautą jau sunku pakelti. Noris kuo daugiau šypsotis mažyliui, būti su juo atsipalaidavus, kad nejaustu mano įtampos, vežti kuo daugiau į gryną orą, tai tapo labai labai sunku. Beje, mane konsultuojantis psichoterapiautas neturi aiškios nuomonės šiuo klausimu. Paroxetino gerti jis nerekomenduoja, o ir aš labai norečiau išsiversti be jo kaip galima ilgiau.

    123. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Skirmante,
      BANEOCINO sudėtyje esantis BACITRACINAS galėtų paveikti nefrotoksiškai, jeigu patektų į kraujotaką. Tačiau jis neabsorbuojamas per odą, gleivines ar žarnyne. Taigi užteptas ant mamos odos (spenelių) į krūtyse gaminamą pieną BACITRACINAS nepatenka. Tačiau jo gali patekti į iš spenelio ištekantį pieną, o dar labiau tiesiogiai į kūdikio burną, todėl BANEOCINĄ geriau užtepti po žindymo, o pries kitą žindymą BANEOCINO tepalą reikėtų kruopščiai nuvalyti nuo krūties.

    124. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Rosita,
      gydytojo specialisto nurodytomis dozėmis mamos vartojami homeopatiniai vaistai žindomam kūdikiui nepakenks

    125. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Giedre,
      Ciprofloxaciną žindančiai mamai vartoti galima

    126. Skirmantė sako:

      Sveiki,
      Norėjau paklausti ar žindant galima tepti spenelius baneocin 250 TV tepalu? Ant spenelio atsiradus nedidelė zaizdele nebijo, o didėjo. Sukarsciavau, tai gydytoja paskyrė ospamox antibiotikų. Po poros dienų temperatūra nukrito, bet zaizdele nelyja, todėl liepė tepti šiuo tepalu. Informaciniame lapelyje perskaičiau, kad ant krūtų tepti negalima maitinant. Kūdikiui 11 mėn. Primaitinu 3 k.per dieną, bet kol kas labai mažai suvalgo košių. Ir naktį keliasi tris kartus.

    127. Rosita sako:

      Laba diena, ar galima maitinant kudiki gerti homeopatinius vaistus nuo gerkles skausmo Angin-Heel S?

    128. Giedrė sako:

      Sveiki, ar galima žindant vartoti Ciprofloxacin Actavis 500mg ? Ar būtina nutraukti žindymą? Vaikui 15mėnesių. Ačiū už atsakymą.g

    129. Justina sako:

      Sveiki. Užsimiršusi išgėriau Neocitramono, nes visą pusdienį skaudėjo galvą. Maitinu 4.5 mėn. kūdikį. Kaip dabar elgtis? Juk citramono žindančioms negalima vartot….

    130. Simona sako:

      Laba diena, maitinu kudiki trecia savaite ,ryta pradejo skaudeti krutine prie pazasties,guziuko nera,paraudimo nera,daznai masazuoju ,galva skauda sukilo temperatura iki 39 ,daznai duodu kruti ,geriu paracetamolio kas 6 val.temperatura tai nukrenta iki 37,8 ,po kiek laiko vel sukyla ,ka daryti ? Kokius budus dar galima panaikinti karsti ? ar jau lekti pas gydytoja jau antra diena sergu

    131. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Neringa,
      taip, įkvėpiant sustikprėjantis skausmas dažniausiai būna nuo tarpšonkaulinės neuralgijos. Jai gydyti tiktų ir priešuždegimiškai bei skausmą malšinančiai veikiantis Diklofenakas. Tačiau kartais su kvėpimumu susijusius skausmus sukelia ir tikrai infekcinė liga – pleuritas. Tuomet reikalingas kitoks gydymas. Todėl geriausiai būtų, jeigu ligą nustatytų ir gydymą paskirtų gydytojas.

    132. Neringa sako:

      Sveiki.
      Mano pupai tik rytoj sueis 2 savaitės. Žindau pati. O vakar prasidėjo tarpšonkaulinė infekcija. Pusę praeitos nakties prasikankinau negalėdama net normaliai įkvėpti oro. Skausmą šiek tiek numalšina Ibuprom 400, bet veikia gan trumpai. Negaliu nei gulėti (miegojau sėdėdama) nei normaliai sėdėti. Kokius vaistus dar būtų gvartoti? Esu nevilty.

    133. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Macmiror sudėtyje yra (1) Nistatinas, kurį žindyvei vartoti galima, ir (2) Nifuratelis, apie kurio tinkamumą vartoti žindant aiškios informacijos neradau. O gal jums padėtų kitas vaistas nuo pienligės – Klotrimazolis, kuris žindymo metu neabejotinai leidžiamas

    134. Jovita sako:

      Lana diena. Ar galima Zindant vartoti macmiror complex nuo pienliges?! Aciu

    135. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Zyrtec (Cetirizine) žindyvei vartoti galima, o Tavegyl (Clemastine) geriau keisti Loratadinu

    136. Rūta sako:

      Laba diena,
      Maitinu 3 savaičių naujagimį,panašu,kad turiu odos alerginę reakciją,gal nuo vabzdžio ar ko kito. Pažįstama dermatologė rekomendavo zyrtec ir tavegilį,labai noriu žindyti ar nepakenksiu naujagimiui? Labai ačiū už atsakymą

    137. Kazimieras Vitkauskas sako:

      galima :)

    138. Gabriele sako:

      Sveiki. Norėjau sužinoti ar galima maitinanciai mamai daryti inhaliacijos su brontex vaistu nuo kosulio.

    139. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Klaritiną (Loratadiną) žindant vartoti galima

    140. dovile sako:

      Sveiki, norėčiau sužinoti ar galima žindant vartoti claritine tabletes nuo alergijos. Kūdikiui 5 savaitės
      Dėkoju už atsakymą.

    141. Kazimieras Vitkauskas sako:

      pagal http://www.e-lactancia.org/ ir knygą E.Markūnienė, A.Milašius, R.Pilvinienė. Žindymas ir medikamentai. KMU, 2006. >> žindyti vartojant Ibuproeną galima.

    142. Tomas sako:

      Sveiki. Mano zmona kencia dantu skausma. Siandien sestadienis ir stomatologas nedirba. Kokius vaistus ji gali vartoti? Esam uk. Cia daktarai grieztai draudzia ibuprofena. Bet cia radau kad galima. Taip yra istikruju? Dekui

    143. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Olfen (Diklofenaką) vartoti galima >> http://www.e-lactancia.org/marca/1156
      Xefo vartoti nepatariama >> http://www.e-lactancia.org/marca/2251 geriau Ketonal (ketoprofenas) >> http://www.e-lactancia.org/marca/5442

    144. Ausrine sako:

      Kudikiui 8 men.

    145. Ausrine sako:

      Sveiki,
      Ar galima naudoti transderminius pleistrus Olfen?pakuotes lapelyje rasoma,kad zindyvems naudoti draudziama.
      Ar galima leistis vaistus xefo 8mg?kas nesaugiau,tabletes,ar injekcijos.skausmas nepakeliamas,o nutraukt maitinimo nenoriu
      Dekoju

    146. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Aušrine,
      RECOXA žindyvei vartoti nerekomenduojama. Labiau tinkančios alternativos: Celecoxib, Ibuprofen, Acetaminophen ,Piroxicam >> http://www.e-lactancia.org/producto/998
      MYDOCALM vartoti žindymo laikotarpiu negalima.

    147. Ausrine sako:

      Ar galima vartoti rexoca ir mytocalm,jei vartojami ilguosiuose tarpuose tarp maitinimu?
      Dekoju

    148. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Ada,
      Vertigoheel yra kenksmingų medžiagų neturintis homeopatinis vaistas = žindyvei vartoti galima

    149. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Aušra,
      Enhancin = Amoxiclav+Clavulanate = žindanti mama vartoti gali >> http://www.e-lactancia.org/producto/92

    150. Ada sako:

      Laba diena, ar galima gerti Verticoheel tabletes zindanciai mamytei?
      Aciu!

    151. Ausra sako:

      Sveiki norejau suzinoti ar nepakenks mano 4men mergytei jei vartosiu ENHANCIN RANBAXY kuri paskyre dantiste del puliuojancio dancio ji reik gert 3kart per para. Mergyte maitinu savo pienu. As daktare perspejau kad maitinu savo pienu bet ji lb jauna tai jaudinuosi kad israse negalvodam.

    152. Violeta sako:

      Sveiki,
      Norėčiau paklausti, kokius vaistus ar natūraliais gydymo būdais galėčiau sumažinti tonziliu skausmą, dėl kurio nuryjant seiles jaučiu kutenima ausyse. .. vizito pas gyd. ilgai laukti. Mums 1 mėn. 2 sav. Lauksiu atsakymo. Ačiū :)

    153. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Edita,
      žindanti mama Cipralex (Escitalopramą) vartoti gali >> http://www.e-lactancia.org/marca/1395

    154. Edita sako:

      Sveiki. Mano vaikučiui jau metukai,kuri dar kartais,i labiausiai naktim maitinu. Gydytojas man išrašė cipralex, bet aš lb bijau juos gert. Tai kazin ar lb jie kenktu vaikui?ar geriau kentėti kol nebemaitinsiu?jaučiuosi labai nekaip dažniausiai, bet ir pradeti vaistukus gerti bijau.????

    155. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Laura,
      ir Trichopol (metronidazole) ir Standacillin (= Ampicillin) žindant vartoti galima >> http://www.e-lactancia.org/producto/1041 ir http://www.e-lactancia.org/producto/93

    156. Laura sako:

      Sveiki, siandien gydytoja paskyre Trichopol po 2 tabletes per diena ir po viena Polygynax zvakute. Informaciniam lapelyje nurodyta, kad zindant Trichopol vartoti negalima, taciau jeigu paskyre gydytoja turbut ji zino geriau negu tas lapelis? Taip pat pries savaite baigiau gert Standacillin, buvo paskyrus 20 tableciu. Labai pergyvenu, kad nepakenkciau savo mazyliui! Aciu uz atsakyma!

    157. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Ieva,
      neradau duomenų, kad mamos pavartotas iš pelargonijų pagamintas Umckalor galėtų kaip nors pakenkti jos žindomam kūdikiui

    158. Ieva sako:

      Sveiki, noriu pasiteirauti, ar zindant galima vartoto umckalor? Aciu uz atsakyma.

    Parašykite komentarą