Neseniai kažkur skaičiau teoriją, kuri, gal ir sunkiai pagrindžiama moksliniais tyrimais, tačiau darniai sutapo su mano vidiniu žinojimu. Ji kalba apie tai, jog mūsų organizmas "atsimena" visų kada nors mūsų valgytų produktų cheminę sudėtį ir tuo atveju, kai jam ko nors trūksta sėkmingai funkcionuoti, atsiunčia signalą. Civilizacijos raida mūsų gebėjimus išgirsti kūno poreikius yra šiek tiek susilpninusi, todėl dažnai sunku to vidinio balso nesupainioti su dietologų ir kitų ekspertų balsais (su visa pagarba jiems), tad aš pavyzdžiui, jei kažko labai noriu, tačiau abejoju to produkto nauda mano ar vaikelio organizmui (sutikime, kartais gi norisi kokių traškučių ar greitojo maisto sumuštinių, tačiau vargu, ar ten labai jau daug ko naudingo yra; vėlgi neneikime ir malonumų poreikio, jis irgi natūralus, jei ne per dažnai tenkinamas), tiesiog lukteliu keletą dienų ir jei noras nepraeina, manau, jog jis tikras ir bent jau nedidelį gabalėlį, kad ir to paties pelėsinio sūrio, kurį irgi labai mėgstu, susmaguriauju be jokio sąžinės graužimo (kaltės jausmo apskritai reikia vengti, kaip ir kokius nors produktus, vadinti blogais – esmė visada yra saike).
Taigi linkiu, sočiai pamaitinus vaikelį, pakelti taurę vynuogių sulčių, pasimėgauti keliais kąsneliais šio sūrio ir pasidžiaugti savo šeima, motinyste ir tiesiog tuo, jog gali jausti – skonius, kvapus, meilę…Džiaugtis, jog paprasčiausiai gyveni.
P. S. Mokslinės informacijos, jog jo negalima aš irgi neradau. Šiaip šiame sūryje gali būti listeriozę sukeliančių bakterijų, kurios gali būti perduodamos kūdikiui per placentą – dėl to nerekomenduojama jo valgyti nėščiosioms, nes ši, į gripą panaši liga, nors ir nesunki, gali sukelti persileidimus ir pan. Per Lawrence (Breastfeeding:
A guide for the medical profession 1999, p 569) teigia, jog įrodymų akademinėje literatūroje, kad šios bakterijos pereina į mamos pieną, nėra. Taigi tokį sūrį, kaip ir bet kurį kitą produktą galima saugiai valgyti nedideliais kiekiais, jei nepastebime kokios nors akivaizdžios neigiamos kūdikio reakcijos į jį. Na ir taip pat tam tikrų produktų atsargumo dėlei galbūt mamai norėtųsi vartoti atsargiau, jei šeimoje kažkas jiems yra alergiškas (dažniausiai tai būna žemės riešutai, pieno produktai ir pan.). Tačiau vėlgi – tai nėra taisyklė, kiekvienam vaikui gali būti skirtingai.