GERIAUSIA PRADŽIA: 5. AR UŽTENKA PIENO?

  • Posted on spalio 13, 2010 at 9:00 pm


Jei kas nors Jums pasiūlys pasitikrinti savo pieno kiekį ištraukiant jį rankomis, žinokite – tas žmogus tikrai mažai apie tai išmano. Moters krūtis nėra nei maišas, nei butelis, į kurį įpilama ir išpilama. Neįgudusiai naujokei galbūt pavyks išspausti tai, kas yra susirinkę tose už spenelio esančiose talpyklėlėse – pieno latakų praplatėjimuose – ančiuose (16 pav.). Bet tai toli gražu ne viskas, ką gautų kūdikis, pats žįsdamas krūtį. Gal trečdalis, ketvirtadalis ar net dar mažiau. Tai vienas iš daugybės skirtumų tarp moters krūties ir karvės tešmens (ypač turint minty pienininkystei išvestas naminių gyvulių veisles). Karvės tešmens ančiai išties yra virtę „pieno cisternomis“ ir prieš melžimą jose gali susikaupti net iki 90 procentų viso tešmenyje esančio pieno. Motinos pieno didžioji dalis, kai ančiai jau užsipildę, laukia savo eilės latakėliuose ir alveolėse, ten, kur pienas atsiranda. Kūdikiui išžindus pieną iš ančių, šie vėl užsipildo (veikiant pieno tekėjimo refleksui) nauju, iš krūties gelmės atbėgančiu.

Kol kūdikis žindomas, motinos krūtys niekada visiškai neištuštėja. Vėlgi dėl tų pačių nervinių impulsų, žindymo metu einančių nuo spenelio, hipofizyje išsiskiria hormonas prolaktinas, skatinantis pieną gamintis, ir kūdikis, ilgai žįsdamas, „prisišaukia“ ir pieną, atsirandantį bežindant. Štai kodėl ir santykinai mažas krūtis turinčios moterys gali sėkmingai žindyti savo vaikus. Pagaliau, jei kūdikis nekantrauja, galima jam pasiūlyti ir antrąją krūtį.

Nebijokite žindyti dažnai. Riebalų, labiausiai kintančios motinos pieno sudėtinės dalies, koncentracija yra atvirkščiai proporcinga intervalų tarp maitinimų trukmei arba, kitaip sakant, tiesiog proporcinga žindymo dažnumui. Taigi, kuo dažniau žindoma, tuo sotesnis yra moters pienas.

Objektyvesnis būdas sužinoti, kiek vaikas suvalgo, galėtų būtų kontrolinis kūdikio svėrimas prieš žindymą ir po žindymo. Tačiau kuri motina žino, kiek tą kartą jos vaikui pieno reikėjo? Per kiekvieną žindymą vaikas suvalgo skirtingai, priklausomai nuo jo apetito, nuo motinos nuotaikos ir daugelio kitų aplinkybių. Taip, mokslininkai yra apskaičiavę, kad, pavyzdžiui, vieno mėnesio kūdikiui vidutiniškai per parą reikia pieno kiekio, apytiksliai lygaus penktadaliui jo kūno svorio tuo metu. Ar vargsite dieną ir naktį kontroliuodami, kad sužinotumėte visų maitinimų metu gautų pieno kiekių sumą? Juk yra kūdikių, kurie žinda po dvidešimt kartų. Neverta!

Tačiau jeigu Jums išties patinka aritmetika, tomis dienomis, kai nerimaujate, ar vaikeliui užteko pieno, galite skaičiuoti šlapius vystyklus arba kelnytes (sauskelnės šiuo atveju blogiau atspindės tikrovę). Ne mažiau kaip šeši pasišlapinimai per parą – garantija, kad kūdikis per tą laiką gavo pieno pakankamai. Aišku, jei vaikelis yra tik žindomas ir negauna jokių kitokių skysčių. Kita vertus, galima apsieiti ir be skaičiavimų: jei gaunamo su motinos pienu vandens, taigi ir paties pieno (nes jo sudėtis visada beveik pastovi – apie 90 proc. sudaro vanduo), kūdikio organizmo poreikiams ima trūkti, kūdikio šlapimas tampa labiau koncentruotas: darosi tamsesnis ir aštriau kvepia.

Net tuomet, jei paaiškėtų, kad pieno išties neužtenka, nebėkite iškart pirkti mišinių ir girdyti jais vaikelio. Geriau nedelskite pasitarti su išmanančiu žmogumi, pirmiausia savo vaikų gydytoju, ir kartu ieškokite problemos priežasties ir būdų pačiam geriausiam kūdikio maistui – motinos pienui – pagausinti.

Nesisielokite, jeigu Jūsų mažylis per pirmąjį ar trečiąjį mėnesį priaugo septynis šimtus gramų, o Jūsų draugės kūdikis – visą kilogramą. Kiekvienas žmogutis turi savus genus ir savus augimo tempus. Pirmąjį pusmetį jam gali užtekti penkių šimtų gramų užaugti per mėnesį, o antrąjį pusmetį – ir mažiau. Nepasiduokite azartui, kad Jūsų vaikelis žūtbūt laimėtų svorio „varžybas“. Žindomo kūdikio nepriversite iš krūties suvalgyti daugiau, negu jis pats nori ir jo organizmui reikia. Džiaukitės, kad mažylis žvalus ir sveikas. Juk ne dėl svorio rekordo, o gyvenimui vaiką auginate!

Kazimieras Vitkauskas, 2010

Be Sociable, Share!

    40 Comments on GERIAUSIA PRADŽIA: 5. AR UŽTENKA PIENO?

    1. Dovilė sako:

      Mums su mažyle iš pradžių ir nelabai sekėsi. Kartais išeidavo pamaitinti, kartais ne, bet niekada nenuleidau rankų. Puikiai žinome, kad žindymas natūraliai yra pats geriausias vaikelio maitinimo būdas. tad palaikau mamas, kurios tai stengiasi daryti, reikia tik kantrybės ir viskas pavyks.

    2. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Elena,
      pieno gamybą krūtyse skatina dažnesnis ir ilgesnis žindymas, pagal PAKLAUSOS IR PASIŪLOS DĖSNĮ >> knygoje „kūdikio žindymas“ > p.87-89
      Ne mažiau svarbu, kad kūdikio žindimas būtų efektyvus, o tam reikia kad jis GERAI PRIGLUSTŲ PRIE KRŪTIES >> p.91-98
      Jeigu kūdikis žinda vangiai, pvz., yra silpnas nuo pasikartojančio neprivalgymo ar ligos, ir daug pieno lieka krūtyje, tuomet verta pieno ištraukti dirbtinai (tai skatins ir tolimenę pieno gamybą) ir po to jį sumaitinti kūdikiui >> 329-335
      Ištrauktąjį pieną kūdikiui geriau sugirdyti ne iš buteliuko per čiulptuką, o kitais, jo gebėjimo žįsti netrikdančiais būdais >> p.335-337

    3. Elena sako:

      Sveiki.
      Nuo pat dukrytes gimino nesiseke zindyti. Mazyle neeme kruties. Rugseji bus trys men, bandyti nenustojom, tad dukryte valgo is kruties vis daugiau. Primaitnu misinukais. Bet noreciau pereiti prie.kruties. problema – tarsi per mazai pienuko. Suprantu tai is to kad para meginus valgyti tik is kruties siek tiek pakrito svoris ir sauskeliu turis daug mazesnis nei maitinant misinuku plius krutim.
      Kaip galima butu padidinti pieno kieki. Aciu

    4. odeta sako:

      sveikos noriu suzinoti ar reikia pirkt misinukus kai gymsta vaikelis ar visos motinos gali zinditi naujegymi?

    5. ASTA sako:

      Laba diena,
      auginu neišnešiotą mergytę, gimusią 28 savaičių. Ligoninėje maitintis pradėjo per zondelį, sustiprėjusi iš buteliuko. Dabar jai jau šeši mėnesiai, o koreguoto amžiaus 3 mėn. Maitinu iš krūties: ryte ir dar kartą po nakties ištraukia noriai ir aktyviai, nes krūtys būna labiau pritvinkusios, po to pora kartų dar traukia, bet jau pyksta, nes per mažai, nenori „paieškoti“, reikia, kad iš karto lengvai bėgtų, tai šiuos kartus dar papildomai duodu pritaupyto pirmųjų mėnesių pienuko iš šaldiklio. Vakare prieš miegelį krūtį imti atsisako, tada nusitraukiu, bet jau randu labai mažai 30-50 ml, dar suduodu iš šaldiklio. Na va, būtų pusė bėdos, bet šaldiklyje pienukas į pabaigą. Santariškių neišnešiotukų gydytoja nemato problemos: primaitinkite pieno mišinuku, geriau hipoalerginiu. Nežinau, nei kokį mišinį pirkti (gal ekologišką). Nepatinka man visa tai. Du vaikus iki 1,5 metų išmaitinau, o šiai mažylei motinos pieno labiausiai reikia, bet nepavyksta man to pieno „pasidauginti“. Nors ir po kiekvieno pavalgymo iki tuštumo nusitraukiu, laikausi nusitraukimo ritmo kas tris valandas, tik naktį 6 val. Mažylė nėra silpna, priauga po 1 kg ir daugiau per mėn. Gimusi 1,3 kg, dabar jau 5,7kg. Tačiau vakarais neįsiūlau krūties, klykia ir neima. Man stresas, o nuo to pieno nedaugėja:)
      Gal turite kokių patarimų?

    6. vilija sako:

      Sveiki, mano problema tokia draugas ta pacia diena po gimimo dave vaikuciui buteliuka su misinuku (Dabar mazylis yra 12 dienu ) tai dabar nelabai jis nori mano kruties toks jausmas lyg mazylis atstumia ja ? Nezinau ka daryti. Nervai nelaiko asaros taipogi byra kas kart …

    7. Greta sako:

      Laba diena, perskaitčiau jūsu knyga dar nėštumo metu.Tikrai likau sužaveta,o svarbiausia nusiteikiau ir pasiryžau maitinti savo dukryte.

      Šendien mums 6dienos ir atsirado problema.Mano dukryte,valgydavo labai ilgai po 40min.Ligonineje mokino,kad ne ilgiau 15min.Bet aš matčiau,kad jei tiek neužtenka,todel leidžiu žysti,kie ji nori.Atrodo viskas susitvarke.Valgėm kas 2″3val.nakti kas 3.Kartais ji pramiega,tada žadinu ja valgymui.Ar galbūt nevertetų žadint? Kadangi gime,mažyte 3190kg dar ligoninej numeteme 2980kg.Tai liepe maitint kas valanda.
      Štai mūsu bedele tokia.Mano dukrytė pavalgo iš vienos kruties,kaip ir seniau ir užmigdavo.Dabar pavalgius,užmiega ir prabunda,verkia ir matau,kad nori valgyt.Pasiulau,jei tada kita ir tik tada kai pavalgo iš abieju krutų užmiega.Sakykite kodėl taip pasikeitė? Pradedu manyt kad mano pienas,jei per liesas pasidare ir ji neprivalgo iš vienos,delto reikia abiejų krutų.
      Ar man verta sunerimti? galbūt pas mane mažėja pieno? Ir todel,jei reikua jau abieju krutų.Patarkite,ka daryti? Ar užtenka mums pieno? Labai noriu pati maitinti,tad esu nusiteikus daryti viska!

      Iš anksto labai jums ačiū už atsakyma!

    8. Milita sako:

      Mano 3men sunus,zinda labai daznai toks vaizdas kad jam neuztenka pieno,nors sveria 6,410g gime 3816g numete 5% ligoninej,ugis buvo 53 daba 66cm,vis verkslena ,dienom nemiega beveik :( nesuprantu kas jam yra???zindzia vos 5-7min ir viskas…tada uzmiega,bet vos padejus i lovyte ar vezima atsikelia iskart arba po 20min maximum :( juk taip svarbu kad jis miegotu nes tik tada kudikiai auga :(

    9. Viktorija sako:

      Sveiki, Jau buvo panasus klausimas, bet man vis tiek atrodo kad pas mus kitaip. Mano maziukui 4 sav. 2 savaites apsejom be misinuko, gere piena is kruties, taciau jau 2 sav. vakarais duodu misinuka, nes manau jam neuztenka mano pieno. Vakarais rekdavo, spjaudavo kruti, vel imdavo, atrodydavo kad jis traukia, bet nepavaldo. Tik kai pabandeme duoti misinuka, nusiramindavo, pasisotindavo ir uzmigdavo. Visa diena valgo is kruties, tik vakare apie 6 ir 12 duodam misinuka. Manau kad teisingai duodu kruti, nes nei nukandziojimu, nei uzdegimu, nei nieko panasaus nera kaip raso kitos. Tiesiog manau kad truksta pieno, per diena isciulpia visa, nes valgo kada nori ir kiek nori, o vakare jau alkanas, neramus. Zinau kad pienas vakarais ne toks riebus, bet jis nervuojasi, traukia is kruties is nepavalgo. Bandziau nusitraukti su pientraukiu, patikrinti kiek to pieno yra, tai rankinis visai netraukia, o elektrinis pritraukia gal 20 gramu, geriausiu atveju, arba dar maziau, tik kelis gramus. Visa diena jis valgo kada nori, kas 20 min. kas val., kas 2 val, pagal jo poreikius. Tai nebezinau kiek dar to pieno bus, o noreciau kad misinuko nereikyu. gal ka patarsit. Dar geriu laktacija skatinancius maisto papildus, bet pieno nedaugeja. o db ir tustintis pradejo kazkaip zalsvai/gelsvai, gleivetai.
      aciu uz atsakyma

    10. Ruta sako:

      Laba diena,

      mano suneliui 3men. ir 2sav., valgome kas 2h diena,o nakti sunelis pradejo valgyti kas 2h taip pat, nakti ilgai zinda kruti, per menesio priaugome 200g, galvoju ar negali buti pienelio trukumas?

    11. Oksana sako:

      Sveiki, galiu papasakoti ir aš savo istoriją. Mano mergytė gimė (po Cezario) gan didelė virš 4kg. Jau ligoninėje pastebėjau, kad kažkas negerai. Dukrytė valgė iš krūties, bet po kiek laiko pradėdavo pykti, nebeimti krūties ir verkdavo. Aš labai sunerimau, bandau glausti prie krūties, ji verkia, apžioja, patraukia kelis kartus ir vėl pradeda muistytis ir vėl į ašaras. Aš į ašaras, labai jau norėjosi būti ta TOBULA mama, kuri pati maitina. Po neramios pirmos dienos atėjo kita..man reikėjo kraujo perpylimo, nes per gimdymą netekau daug kraujo ir pradėjo kristi hemoglobinas. Mažylė praleido dieną vaikų skyriuje, vakare atnešė pamaitinti. Ta pati istorija – pradžioje lyg ir viskas gerai, po to vėl muistymasis ir verkimas pereinantis į rėkimą. Pradėjau primaitinti mišinuku. Man psichologiškai tai buvo labai sunku, nes aš gi svajojau kaip maitinsiu dukrytę savo pienu. Po savaitės nuo gimimo grįžom namo, pamaniau namai, savo sienos gal padės ir vėl maitinsiu be mišinukų. Nesigavo…Mažylė taip rėkdavo, kad namo stogas kilnodavosi..Aš su ašarom akyse duodavau tuos 60ml mišinuko (po pamaitinimo krūtimi). Kai mažylei buvo 3 savaitės, nusprendžiau nueiti pas gydytoją, kad ją pasvertų. Man atrodė, kad ji priaugo daug svorio, maniau pamėginsiu gyventi be mišinuko ir ką manot, svorio nebuvo per daug, gydytoja patarė ir tolaiu primaitinti. Praėjo kuris laikas, apsipratau su ta mintim kad primaitinu, labai džiaugdavausi kai nesuvalgydavo viso mišinuko, maniau turbūt atsirado daugiau pieno, bet ne..po kiek laiko teko didinti mišinuko dozę, man vėl nervai,ašaros…Aš per 3 mėnesius nesugebėjau susitaikyti su ta mintim, kaip čia taip??..kodėl kitos gali, o aš ne???..kodėl kitom gaunasi o man ne???Ką ne taip darau???Glausdavau dukrytę prie krūtinės net tada kai būdavo ne maitinimo laikas, bet ji tik pamatydavo krūtį ir iš karto į ašaras. Vaizdas nerealus – vaikas klykia, mama verkia..Po 4 mėnesių nusprendžiau baigti šį košmarą, bet iki šiol renkasi ašaros akyse, kai matau kitas maitinančias mamas ir labai erzina pasakymas, kad visos gali, jei nori.. LABAI norėjau, bet..matyt kažką padariau ne taip..tiesiog negalėjau žiūrėti į dukrytę verkiančią iki pamėlynavimo. Maitinkyt mamos kiek galit pačios, bet nekankinkyt vaikiukų, jei jiems neužtenka jūsų pieno, duokyt mišinuką, nėra jis toks blogis. Juk geriau pavalgęs laimingas vaikas, nes iš alkio klykiantis mažylis.

    12. Regina sako:

      Lilita,manau kad nereikia kudikelio zadinti :) mano sunui jau metukai ,budavo ismiegodavo 6 val ar daugiau siek tiek ar maziau,bet prasibusdavo kada jam reikdavo ,pavalgdavo MP ir viskas gerai,augam sveiki ir zvalus :) ir vis dar su MP

    13. Lilita sako:

      Sveiki!kudikis 6sav.nakti ismiega 6val.kelti maitinti ar ne?maitinamas MP

    14. Lina sako:

      Labai teisingai Nego parašėte. Tikras siaubas, paskaičius ką „mamos“ čia rašo. Kaip galima savo vaikuti vadinti: „kaba ant papo“ ???? Tokia egoistė motina tikrai neturės pieno, jei tokį nuostabų procesą kaip savo kūdikėlio žindymą šitaip baisiai vadins. Žindymas turi būti malonus, o ne kažkoks priverstinis darbas. Kiekvienai mamai turėtų būti malonu glausti savo mažylį prie krūties, kiekviena gera mama turėtų turėti kantrybės ir supratingumo savo vaikučiui.

      Kai gimė mano sūnus, aš labai norėjau žindyti, ir labai bijojau,kad neturėsiu pieno (nes mano mama pieno neturėjo nei man, nei sesei gimus). Ligoninėje pirmosiomis dienomis susidūriau su sunkumais, vaikelis pienuko neištraukdavo, krūtys buvo kietos, tiesiog sprogo nuo tada dar priešpienio gamybos, siaubingai skaudėjo. Tačiau nepaisant to savo mažylį kuo dažniau glaudžiau prie krūties, jį visada žindantį glosčiau, jaučiau kaip jam gera šalia manęs. Esu jam labai dėkinga, nes jis mane išgelbėjo – kasdien ištraukdavo vis daugiau pienuko, kol šio gamyba susinormalizavo. Kaip kažkas čia minėjo – „vaikas žįsdamas pyksta, verkt pradeda“, noriu pasakyti,kad ir mums taip buvo, bet mamaytės,turėkit kantrybės, vaikas ne be reikalo taip elgiasi, aš supratau kodėl mano sūnelis pykdavo (taip būdavo 0-2 mėn.), pykdavo dėl pilvuko diegliukų arba pūtimo.
      Dabar jau 6,5 mėnuo ir toliau sėkmingai žindau. Iki šiol žindnat paglostau jam galvytę, kūdikiams labai reikia nuoširdžios mamos meilės,švelnumo.

    15. nego sako:

      as skaitau skaitau ir negaliu patiketi… gal laikas nustoti buti egoistemis ir galvoti apie save. As negaliu, man tai nepriimtina, o ar kuri nors galvoja apie savo vaika, jeigu jam istikruju truksta maisto ir jis BADAUJA???

      Ar tada jau reikia save gera mama laikyti? Atsibuskit.

      Aisku as apie tas kurioms istikruju truksta pieno, o ne isivaizduojamas tinginiukes.

      Gal butu pats laikas p. K.Vitkauskui parasyti straipsni ir sia tema bei galu gale pastatyti viska i vietas, nes tai kad truksta pieno po cezario ir sunkiu bei sudetingu gimdymu yra tikra tiesa.

      Mano nuomone, reikia stengtis kuo daugiau maitinti MP, bet jei truksta vaikui maisto, nu nemarinkit savo kudikeliu badu, mielosios.

    16. Megaira sako:

      Mielos mamos,
      Rasykite savo klausimus i foruma, nes cia niekas manau neskaito jusu klausimu…Ir taip galite nesulaukti atsakymu:(

    17. Deimante sako:

      Sveiki,
      labai noreciau patarimo.
      Kudikiui 4men. 76cm ugio ir 8,2kg svorio. grizome is gydytojos pasimatave – rezultatas 0 priaugtu kg. (pirmus men. priaugo 1,9; 1,8 ir 0,8 kg svorio; +8, +1, +11, +3 cm ugio).Gydytoja mano, kas neuztenka pieno ir rekomenduoja primaitinti misiniu ir itraukti koses. Kudikis miega gerai tiek diena. tiek nakti; pavalges ramus. Per para valgo 7 kartus. Tiesa tustinasi kas 4 paras, slapinasi normaliai – ne maziau 6 sauskelniu. Bijau, kad pradejus primaitinti tikrai prades mazeti MP.
      Is anksto dekoju!

    18. Ursa Zimmer sako:

      Labai nerimauju dėl savo mergytės. Dabar jai 6 savaitės. Nėštumas praėjo gerai ir gimė 40 savaitę, po Cezario. Gimusios svoris buvo – 3560 g, namo išvažiavome 3500 g. Pirmąkart mergytę „pamaitinau“ po paros , kai jau leido ligoninėje – priešpieniu. Iš pradžių pieno, kaip ir užteko, na, nebuvo jokio nerimo – užtenka ar ne. Jokių grafikų (kas 3 valandas matint, kaip liepė ligoninėje) neturiu, kai nori mažylė vagyti, tada ir duodu.
      Nuo pat pradžių mažylė mėgo ilgai ir dažnai (kartais ir 4-5 valandas kaboti ant krūtinės, tad namiškiai (turintys vaikų) pradėjo aiškinti, kad mano pieno neužtenka arba, kad mano pienas yra per liesas ir t.t.). Aišku, nuo tokių patarimų pradėjau lipti sienom – tikrai noriu mažylei duoti viską, ką geriausia – šiuo momentu – savo pienelį su meile ir apsauga.
      Dabar, nuo 2011.08.15, mergytė pradėjo mažiau tuštintis (tik 1/3 anktesnės „normos“). Aišku, kad sunerimau. Vaistininkė sakė, kad tai pirmas ženklas, jog mažylei trūksta MP ir būtina nors šiek tiek primaitinti mišinuku. Dėl mišinuko esu kategoriškai prieš, bet visi namiškiai tiesiog stumte stumia link mišinuko naudojimo ir jų aiškinimai, kad mažylė nepavalgiusi, todėl irzli, todėl kabo ant krūtinės, alkana ir t.t. Mane tai varo iš proto! Tiesą pasakius, man mišinuko vartojimas prilygsta pasakymui, kad esu bloga mama, kuri negali aprūpinti savo vaikelio pienu. Gal ir kvailystė…
      Kas dar mane neramina, kad mažylė visai nemiega diena – LABAI retai, kai užmiega lauke ir tuomet pramiega kokias 2-3 valandas, bet sapnas labai paviršutiniškas ir neramus. Dažnai prabunda verkdama. Tai jeigu naktį pamiega, dieną tik pasnūduriuoja – pakabo ant krūtinės – užsnūsta, bet pamiega vidutiniškai 10/15 min.,maximum – 30 min. Ir vėl žįsti krūtinę.
      Naktį krūtinė prisipildo, kai pirmąkart naktį maitinu (įvairiai – būna ir 1 val. ir 2 val.), tai būna kieta ir kartais mažylei sunku apimti ją burnyte. Paskui iki tam tikro dienos momento, kai ištuštėja viena krūtinė, duodu jai kitą – ir taip iki vakaro. O vakare, rodos, abi krūtinės tuštutėlės, kaip skuduriukai, o mažylė valgyt nori. Duodu žįsti, pradeda neramiai musitytis, patikrinu krūtinę, lyg ir yra pienuko, paspaudus atsiranda pieniuko lašeliai, ir vėl duodu žįsti.
      Taip, kad dieną mažylė ištisai ant krūtinės kabo, maximum pertrauka – 30-45 min. (vieną ar dukart dienoj). Atrodytų, pieno turėtų prisigaminti iki valios: mano mažylei užtekti ir dar kitiems vaikams likti.
      Žinau, kad nereikia nervintis, ilsėtis ir valgyti reguliariai. Stengiuosi viską daryti. Geriu daug skysčių, taip pat kmynų arbatą, taip pat LACTUS arbatą (bet kažkaip atidėjau ją į šalį, nes pradėjus ją naudoti, man atrodo, kad sumažėjo pieno).

      +1

    19. Gerda sako:

      Ir gerkite vandenuka! As per diena isgeriu kokius 2 L mineralinio H2O, neskaitant sriubu, ar4batu, etc. Jei isgeriu maziau, iskart jauciasi „ant“ pieniuko kiekio.

    20. Gerda sako:

      Agnei ir kitoms mamytems,

      Paskaitykite mano laiskeli 2011.08.23 virsuje…
      Tikrai pabandykite normaliai pailseti: man padeda :) Jei yra galimybe, lai kas nors kitas (vyras, mama, anyta) keicia vystyklus nakti, nesioja ant rankyciu ir t.t., o jus tik maitinkite ir miegokite :)
      As irgi anksciau naktimis maitindavau atsisedusi, bet dabar (jau kuris laikas) maitinu lelyte lovoje, atsigulus ir snuduriuoju, o kartais ir uzmiegu :) Aisku, miegas tai toks trapus trapus, bet vis delto miegas ir po jo atsikeliu pilnom krutinem :) Koks malonus tas svoris :)
      Man iki siol nepavyksta pamiegoti diena, nes mazyle tik pasnaudzia koki pusvalandi, bet girdejau, kad dieninis miegas irgi labai padeda.
      Taip pat labai gerai tureti kokia drauge, kuri turi leliuka, kad kartas nuo karto pakalbeti ir nusiraminti. As turiu tokia super-drauge, kuri turi puse metu vyresni vaikiuka ir mane kartas nuo karto apramina :)

      Sekmes :)

    21. Toma sako:

      Laba diena,

      Sūnui 5 mėn. pastaraisiais mėnesiais priaugom po 600-700 gr. Daktarė nuo šio mėnesio patarė pradėti primaitinti kietu maistu. Kai suvalgys bent 100 gr. – duoti užsigerti nebe pieno, bet vandens.

      Visgi aš norėčiau, kad gertų pieną. Jei suvalgius bent 100 gr. duosiu gerti pieną – ar kūdikis persivalgys?

      Kitas klausimas – nesu tikra ar jam iš tiesų trūksta pieno. Visgi košelė (daržovės) jau valgom visą savaitė. Jei aš nustočiau duoti košę ir pabandyčiau dar šį mėnesį „ištempti“ su savo pienu – ar kūdikiui tai būtu negerai?

      Iš anskto dėkoju.

    22. Agne sako:

      Sveiki,

      labai noriu patarimų kaip kuo ilgiau žindyti vaikelį. Tačiau susiduriau su sunkumais: neužtenka mano pieno mažyliui. Vakar vakare ištisas 4 val. vaikas buvo neramus, verkė, krūtį siūliau kas val. ir vieną ir kitą, kabedavo po pusvalandį, tačiau matau kaip traukia, tačiau nenuryja… po kiek laiko pavargsta ir užsnūsta, po to vėl skandalas… kol galiausiai nepasiūlėm mišinuko pabandymui ir išsiaiskinimui ar alkanas, ar pilvelio diegliai jį kankina. 60 ml ištraukė godžiai ir užmigo, o aš supratau, kad mano pieno jam neužtenka, dėl to jis ir buvo toks neramus, nors jau 3 sav. maitinu kas 2 val. tiek dieną, tiek naktą… iš nuovargio jau net silna darosi… Padėkit prašau suprasti kaip man elgtis. Labai noriu maitinti tik savo pieneliu, bet kai akivaizdžiai įsitikinau, kad vaikui mažai maisto, negaliu kankinti… Patarkit, laba prašau… Gal pervargimas turi įtakos pieno sumažėjimui? Reiktų vieną naktį išsimiegoti ir pienelio padaugėtų? Gal išsitraukti ir pažiūrėti kiek ten gaunasi nors apytikriai, juk vaikeliui reikia 110 ml, matyčiau ar bent panašu į šitą kiekį?.. Sūneliui 20 dienų… Patarkit prašau…

    23. nego sako:

      Sveiki, perskaiciusi visu Jusu brangiosios problemas kiekvienoje is ju izvelgiau ir savosios dalele. Mano mergytei 5 savaites, as taip pat turejau ir siuo metu turiu problemu del maitinimo ir kiekviena karta maitindama savo dukryte primaitinu misinuku. Pastebejau, kad kuo toliau tuo maziau ji nori zysti kruti ir pieno mazeja, isskyrus nakti. Misinukus pradejau duoti dar ligonineje, kai vaikelis pagelto, stipriai pradejo kristi svoris, beveik nesitustino, nors ant mano kruties iskabedavo bene visa diena su keliolikos minuciu pertraukomis ir praktiskai nuolatos zysdavo. Verkiau, nes maniau, kokia as mama, jei negaliu savo vaiko ismaitinti. Galvojau, kad situacija pasitaisys grizus namo, bet nea… misinuko kiekiai tik auga… Kaltinau save ir kaip dauguma is jusu galvojau, kad esu bloga mama, bet kai dukrele prakabejo ant vienos kruties 4h, po to is karto ant kitos 3h ir vistiek buvo alkana, nusprendziau del savo psichologines sveikatos ir dukros maitinti ne ilgiau kaip po valanda ir primaitinti. Jei is tikruju truksta pieno, nera cia jokio kriminalo duoti misinuku ir stengtis gausinti maitinima krutimi. Atsiminkite brangiosios vaikui svarbiausia vaikui yra sveika mama, po to, jau vaikui reikalingas ir motinos pienas.
      Tiesa p. K.Vitkausko knygoje perskaiciau kazkur nezymiai parasyta sakini, kuris man siek tiek padejo nurimti, kad gali trukti pieno jei gimdymas buvo skatinamas, kas mano atveju ir buvo daroma, tik beda, kad neiseina paskatinti pieno gamybos ir dukreles zysti daugiau…
      Galiu pasakyti tik tiek, kad visi mes labai gudrus kai patys nesusiduriam su problemom :)

    24. Virginija sako:

      Sveiki,
      turiu sūnų 13d. labai daug valgo ir dažnai.Maitinimas trunka iš abiejų krūtų kartais iki 2h,dažniausiai apie pusantros valandos ir taip kas tris valandas.Pradeda trūkti pieno.Ką daryti.Vaikas neramus,daug verkia,supimas padeda tik laikinai.

    25. Virginija sako:

      Sveiki,
      sūnui 13d. pastoviai nori valgyti,per matinimą duodu iš abiejų krūtų,nes vieno nebeužtenka bet tuoj ir iš abiejų neužteks.Valgo kas tris valandas.Maitinimas trunka kartais net iki 2h.Neramus,pastoviai verkia,siubavimas ir nešiojimas ant rankų padeda tik laikinai.

    26. Gerda sako:

      Sveiki,

      Labai nerimauju dėl savo mergytės. Dabar jai 6 savaitės. Nėštumas praėjo gerai ir gimė 40 savaitę, po Cezario. Gimusios svoris buvo – 3560 g, namo išvažiavome 3500 g. Pirmąkart mergytę „pamaitinau“ po paros , kai jau leido ligoninėje – priešpieniu. Iš pradžių pieno, kaip ir užteko, na, nebuvo jokio nerimo – užtenka ar ne. Jokių grafikų (kas 3 valandas matint, kaip liepė ligoninėje) neturiu, kai nori mažylė vagyti, tada ir duodu.
      Nuo pat pradžių mažylė mėgo ilgai ir dažnai (kartais ir 4-5 valandas kaboti ant krūtinės, tad namiškiai (turintys vaikų) pradėjo aiškinti, kad mano pieno neužtenka arba, kad mano pienas yra per liesas ir t.t.). Aišku, nuo tokių patarimų pradėjau lipti sienom – tikrai noriu mažylei duoti viską, ką geriausia – šiuo momentu – savo pienelį su meile ir apsauga.
      Dabar, nuo 2011.08.15, mergytė pradėjo mažiau tuštintis (tik 1/3 anktesnės „normos“). Aišku, kad sunerimau. Vaistininkė sakė, kad tai pirmas ženklas, jog mažylei trūksta MP ir būtina nors šiek tiek primaitinti mišinuku. Dėl mišinuko esu kategoriškai prieš, bet visi namiškiai tiesiog stumte stumia link mišinuko naudojimo ir jų aiškinimai, kad mažylė nepavalgiusi, todėl irzli, todėl kabo ant krūtinės, alkana ir t.t. Mane tai varo iš proto! Tiesą pasakius, man mišinuko vartojimas prilygsta pasakymui, kad esu bloga mama, kuri negali aprūpinti savo vaikelio pienu. Gal ir kvailystė…
      Kas dar mane neramina, kad mažylė visai nemiega diena – LABAI retai, kai užmiega lauke ir tuomet pramiega kokias 2-3 valandas, bet sapnas labai paviršutiniškas ir neramus. Dažnai prabunda verkdama. Tai jeigu naktį pamiega, dieną tik pasnūduriuoja – pakabo ant krūtinės – užsnūsta, bet pamiega vidutiniškai 10/15 min.,maximum – 30 min. Ir vėl žįsti krūtinę.
      Naktį krūtinė prisipildo, kai pirmąkart naktį maitinu (įvairiai – būna ir 1 val. ir 2 val.), tai būna kieta ir kartais mažylei sunku apimti ją burnyte. Paskui iki tam tikro dienos momento, kai ištuštėja viena krūtinė, duodu jai kitą – ir taip iki vakaro. O vakare, rodos, abi krūtinės tuštutėlės, kaip skuduriukai, o mažylė valgyt nori. Duodu žįsti, pradeda neramiai musitytis, patikrinu krūtinę, lyg ir yra pienuko, paspaudus atsiranda pieniuko lašeliai, ir vėl duodu žįsti.
      Taip, kad dieną mažylė ištisai ant krūtinės kabo, maximum pertrauka – 30-45 min. (vieną ar dukart dienoj). Atrodytų, pieno turėtų prisigaminti iki valios: mano mažylei užtekti ir dar kitiems vaikams likti.
      Žinau, kad nereikia nervintis, ilsėtis ir valgyti reguliariai. Stengiuosi viską daryti. Geriu daug skysčių, taip pat kmynų arbatą, taip pat LACTUS arbatą (bet kažkaip atidėjau ją į šalį, nes pradėjus ją naudoti, man atrodo, kad sumažėjo pieno).

      Kas yra ne taip? Ką aš darau ne taip?

      Ačiū už atsakymą.

    27. lauracka sako:

      Laba diena,
      dukrytei greit 2mėn. (gimė 37sav., cezario operacija) ir vis atpilinėja, kartais didelėm pelkėm net, o po truputėlį tai visada pavalgius. Galvoju gal ji persivalgo? Pieno yra daug ir labai lengvai bėga (kartais net netraukiant), tai bandau duot vis ištraukiant spenelį, kelis gurkšnelius nurija ir atimu, taip tik kokias 5-10min. Valgyt nori kas 2-3val. Kaip jai reguliuoti pienuko kiekį kad mažiau atpilinėtų? Ačiū už atsakymą.

    28. Ina sako:

      Laba diena,
      Mano dukrytei 2savaites. Krutine zinda istisai, po valanda, dvi. Pazindziusi beveik visada iskarto vel iesko kruties. Kai vezu i lauką, ismiega po 2 – 3val. Nakti taip pat nori miegoti su krutimi burnyteje. Ir dar viena beda jau antras kartas kaip nepasitustino ilgiau kaip 1 para. Idejau termometra, tada padare tyreles konsistensijos, bet labai nedaug. Prasau patarkite ka dayti!Gal jai maza pieno, bet zinda istisai.

    29. Diana sako:

      Laba diena, gerb.
      Perskaiciau knyga „Nepakeiciamas kaip motinos meile“. Radau joje labai daug naudingos informacijos. Dziugu, kad yra zmoniu skatinanciu jaunas mamas naturaliai maitinti. Tikejausi, kad busiu viena is ju. Deja, turiu problemu. Pries 1.5 men. man gime sunus. Gime anksciau laiko 3 paras gulejo atskirai intensyvios prieziuros skyriuje. Pradzioje bandziau priespieni nusitraukti, taciau sunkiai sekesi. Nuo 3 paros pasiprasiau, kad leistu ateiti pamaitinti. Pieno lyg ir atsirado, taciau ilgainiui vaikas daresi vis labiau neramus, prie kruties pyksta, diena mazai miega. Pediatre patare primaitinti misinuku.Kad isitikinciau, kad pieno is tiesu mazai, pradejau daryti kontrolinius sverimus pries ir po maitinimo. Paaiskejo, jog zisdamas 1-1.5 val. is abieju krutu, vaikas suvalgo 40, 60, geriausiu atveju 80 g. pieno. Tikrai nenoriu vaiko marinti badu, todel primaitinu misinuku. Manau, kad del to pieno tik mazeja…
      Buciau labai dekinga, jei parasytumete savo nuomone.

    30. Diana sako:

      Laba diena,
      Perskaiciau knyga „Nepakeiciamas kaip motinos meile“. Radau joje labai daug naudingos informacijos. Dziugu, kad yra zmoniu skatinanciu jaunas mamas naturaliai maitinti. Tikejausi, kad busiu viena is ju. Deja, turiu problemu. Pries 1.5 men. man gime sunus. Gime anksciau laiko 3 paras gulejo atskirai intensyvios prieziuros skyriuje. Pradzioje bandziau priespieni nusitraukti, taciau sunkiai sekesi. Nuo 3 paros pasiprasiau, kad leistu ateiti pamaitinti. Pieno lyg ir atsirado, taciau ilgainiui vaikas daresi vis labiau neramus, prie kruties pyksta, diena mazai miega. Pediatre patare primaitinti misinuku.Kad isitikinciau, kad pieno is tiesu mazai, pradejau daryti kontrolinius sverimus pries ir po maitinimo. Paaiskejo, jog zisdamas 1-1.5 val. is abieju krutu, vaikas suvalgo 40, 60, geriausiu atveju 80 g. pieno. Tikrai nenoriu vaiko marinti badu, todel primaitinu misinuku. Manau, kad del to pieno tik mazeja…
      Buciau labai dekinga, jei parasytumete savo nuomone.

    31. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Joana,
      Kiekvienas vaikas turi savo individualų, tik jam būdingą, genetinę augimo programą, kurią įgyvendina per savo poreikį maistui. Todėl ir kiekvienos mamytės pieno gamyba jos krūtyse vyksta pagal PAKLAUSOS IR PASIŪLOS DĖSNĮ (knygoje, p.85-87). Taipgi būna kūdikių, kuriems kūno svorio padidėjimas 500 g/mėn yra PAKANKAMAS (p.119-120). Be to, neretam kūdikiui pasitaiko kažkiek svorio netekti per pirmąsias gyvenimo dienas ir iš gimdymo namų jie išrašomi sverdami gerokai mažiau, negu gimė. Taigi su tuo mažiausiuoju svoriu ir reikėtų lyginti jo svorį 1 mėnesio amžiuje. Ar tikrai tas priaugimas nuo žemiausiojo nebuvo didesnis už 500 g.???

    32. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Regina,
      gali būti, jog kūdikėkis žįsdamas nuryja ne tik pieną bet ir oro. Taip dažniau atsitinka, kai kūdikis priglusdamas prie krūties nepakankamai plačiai ją apžioja, į burną paimdamas tik spenelį (žiūr. straipnelį ŽĮSTI – TAI NE ČIULPTI ) Tuomet kūdikio burnoje lieka laisvos erdvės su oru (patenkančiu iš nsiaryklės), kurį kūdikis po gurkšnelį nuryja kartu su pieno gurkšniais. Taip skrandis greičiau, dar kūdikiui nepajutus sotumo, užsipildo ir sukelia nenalonius pojūčius. Be to, dalis nurytojo oro iš skrandžio praeina į žarnyną ir ten kartu su ankstenių maitinimų metu prarytu oru, kaupdamasis į didesnius burbulus, gali sukelti ir žarnyno dieglius: apie juos plačiau knygos skyriuje PILVO DIEGLIAI, p.223-226.

    33. Joana sako:

      Sveiki,

      Turiu Jusu knyga, jau kelis kartus perskaiciau, tikrai padejo suprasti ir isspresti su zindymu susijusias problemas. Bet va susiduriau su nauja problema ir atsakymo niekur nerandu, gal Jus galesite padeti.
      Mazylei 1,5 menesio. Per pirma menesi priaugo 500 g., pediatre sako kad mazai, reikia bent jau 800 g. todel paskyre primaitinti misinukais. O pieno turiu tikrai pakankamai, per diena daugiau nei 6 pilnas sauskelnes pakeiciu, tik kad va mazyle pritingi traukti.
      Pradejau nusitraukineti ir primaitinti savo pienu is taureles po 60 ml. po maitinimo krutimi. Tai puse pienuko isspjaudavo, likusia puse per verksmus ir nepasitenkinima isgerdavo. O budavo kad visai atsisakydavo. Mano mama pasiule pabandyti is buteliuko sumaitinti. Pora savaiciu priesinausi, bet noras kad vaikas priaugtu svorio nugalejo. Taigi is buteliuko mamos piena mazyle valgo labai noriai ir daug, po maitinimo krutimi suvalgo net 120 ml. Bet ziuriu po to kai gavo buteliuka, nelabai noriai zinda kruti, nes is buteliuko pienas lengvai teka burnyten, o is kruties reikia žysti, padirbeti.
      Mazyle diena valgo mazdaug kas 2 val, o nakti keliames 2 kartus. Diena buna daznai irzli, sakau gal del to kad neprivalgo? Nes kai sumaitinu papildomai po kruties, tai tokia aptingsta ir rami pasidaro.
      Mano klausimas butu toks: Kaip kudikeli priversti istraukti pieno pakankamai is kruties,nes pieno yra, kad svoris augtu?

    34. Regina sako:

      Sveiki,musu kudikeliui 3sav ir kelios dienos,pradzioj pienuka is mamos traukia be problemu,bet kai pradeda turbut pilneti skrandukas,kazkas jam atsitinka,paemes kruti pradeda stangintis steneti iki paraudonavimo,bet spenelio nepaleidzia,lyg skaudetu ar noretu tustintis.ar tai diegliukai ar kita problema galetu buti?aciu uz atsakyma

    35. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Miela Justina,
      Taip būna kūdikio “augimo šuolio” metu. Detaliai apie tai surašiau knygoje (http://zindyk.lt/?page_id=34), p.226-227

    36. Mamule Mu sako:

      Mielos mamos,
      Pagalvokim, o kaip mes valgom ir geriam – kartais daugiau, kartais mažiau, kartais dažniau, kartais rečiau. Kai sergam ar nerimaujam, kai kas nors pasikeičia mūsų gyvenimuose ar organizme, kartais kąsnio negalim nuryti, o kartais, rodos valgai valgai ir sustoti negali. Vaikelis juk lygiai toks pats žmogus, kaip ir mes. Tik dar geriau mokantis išgirsti savo poreikius :) Jiems dar būdingi ir augimo šuoliai, tada gal daugiau reikia maisto, dažniau ima valgyti, po to žiūrėk, vėl kažkas pasikeičia. Juk jie ne robotai ir ne kompiuteriai, kiekvienas vystosi skirtingai – savo individualiu tempu ir ritmu, ir svorio bei ūgio priauga skirtingai. Mūsų pienas taip pat – kartais tokios sudėties ir gausumo, kartais kitokios. Mokslas su visais savo standartais, apibendrinimais ir nuorodomis yra puikus dalykas, jis gali duoti naudingų įžvalgų, bet išmintingi žmonės sako, kad geriausias yra vidurio kelias. Tad nesumenkinkim ir savo instinktų, savo širdies balso, galų gale patirties, kurią gavom su savo mamos pienu :)
      Sveikos atvykę į motinystės mokyklą, gražaus jums kelio!

    37. Justina sako:

      Ačiū už puikų ir profesionalų straipsnį! Pati maitinu penktas mėnuo. Esu įsitikinusi, kad mama tikrai gali pilnai pati pienuku maitinti kūdikį pakankamai ilgai. Jau kelis kartus kartus nuo gimdymo gydytojai buvo konstatavę- neturi pieno, arba per mažai pieno, gal nekaloringas. Tik gaila, kad nei vienas jų pilnai nesigilino į situaciją.

      Taip pat norėčiau Jūsų, kaip specialisto pasiteirauti. Kiap gali kisti kudikio maitinimo MP dažnumas kudikiui augant? Mano berniukas iki 3,5mėn. valgė kas 3val. dieną, naktį kas 4. Nuo 3,5mėn. valgymas padažnėjo iki kas dvi valandos tiek dieną, tiek naktį. Ar taip gali būti? Kokios priežastys tai galėtų įtakoti?

      Iš anksto ačiū už atsakymą!

    38. lina sako:

      o sumazeja apskritai ar tik rytuj, o paskui vel patikimumas atsistato per diena? :-) kvailas gal klausimas bet….

    39. Kazimieras Vitkauskas sako:

      Jeigu kūdikis sveikas ir gerai auga, galima jam leisti miegoti, kiek nori. Tačiau dar ilgesnė naktinė žindymo pertrauka sumažintų garantiją APSAUGOS NUO NĖŠTUMO: http://zindyk.lt/?p=8

    40. lina sako:

      o jei diena vaikutis valgo kas 2val, o nakti ismiega 6val. nesumazes pienuko? ar butina zadint kad pavalgytu?

    Parašykite komentarą